SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kimler Milletvekili Seçilemez?

A- A+ PAYLAŞ

Anayasanın 76. maddesine göre, 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı miletvekili seçilebilir. Peki kimler seçilemez ?

-En az ilkokul mezunu olmayanlar
-Kısıtlılar
-Asker kaçağı olanlar
-Kamu hizmetinden yasaklılar
-Bir yıl veya daha fazla hapis cezası hükümlüleri
-Yüz kızartıcı suçlardan hükümlüler
-Kaçakçılık suçundan hükümlüler
-İhaleye fesat karıştırmaktan hükümlüler
-İdeolojik ve anarşik eylemlerden hüküm giyenler
-Hakimler ve savcılar
-Yüksek yargı organı mensupları
-YÖK üyeleri
- Kamu görevlileri
- Silahlı Kuvvetler mensupları

Anayasaya göre milletvekilinin en az ilkokul mezunu olması gerekiyor. Kısıtlılar, yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar milletvekili seçilemiyor. Anayasanın hangi suçlardan hüküm giyenlere milletvekili seçilme engeli koyduğuna gelince; taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarlardan hüküm giyenler, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik veya anarşik eylemlere katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemiyorlar.

Bir de görevi nedeniyle milletvekili seçilemeyecek olanlar var. Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, Yüksek Öğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, ve son olarak da silahlı kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız