SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kimleri Seçtik?

A- A+ PAYLAŞ

12 Haziran Pazar günü TBMM’nin 24. dönem milletvekillerini belirlemek amacıyla yapılan genel seçimlerde, Malatya’nın 6 milletvekilliğinden 5’ini AKP, 1’ini ise CHP kazanmıştı.

AKP geçerli oyların yüzde 67.9’u olan 293 bin 585 oyla; Mahmut Mücahit Fındıklı, Mustafa Şahin, Öznur Çalık, Hüseyin Cemal Akın ve Ömer Faruk Öz’ü parlamentoya taşırken, oyların yüzde 19.7’si olan 85 bin 263 oy toplayan CHP ise Veli Ağbaba’yla temsil edilme hakkını elde etmişti.

23. dönemde milletvekili sayısı 7 olan Malatya’da, nüfusun azalmasına paralel olarak milletvekili sayısı da 6’ya düştü. 23. dönemde CHP’yi Malatya milletvekili olarak temsil eden Ferit Mevlüt Aslanoğlu, 24. dönemde İstanbul 3. Bölgeden yeniden TBMM’ye girdi.

23. dönemde de Malatya milletvekili olan isimlerden AKP’li Mahmut Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık ve Ömer Faruk Öz 24. dönemde de mecliste yeralan Malatyalı isimler oldular. CHP’den Ferit Mevlüt Aslanoğlu, bu kez seçim bölgesi değişmiş olarak 24. dönemde de parlamentoda olacak.

Malatya’dan seçilen milletvekillerinin biyografileri şöyle:

 * Mahmut Mücahit FINDIKLI (AKP)

M. Mücahit Fındıklı, 15 Ağustos 1957'de Malatya'da doğdu. Babasının adı H.Tahsin, annesinin adı Kâmuran'dır. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Bölümü'nü bitirdi. Elektrik Mühendisi, Müteahhitlik yaptı. Üç dönem Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Üyeliğinde bulundu. TOBB'a bağlı UMAT TÜRK AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.

TBMM 23. Dönemde Milletvekili oldu; Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanvekilliği görevini yürüttü.12 Haziran 2011’de yapılan 24. Dönem Milletvekili seçimlerinde 2. Kez TBMM’ye seçildi. Orta düzeyde İngilizce bilen Fındıklı, evli ve 3 çocuk babasıdır.

* Mustafa ŞAHİN (AKP)

1956 yılında Malatya Battalgazi’de doğan Mustafa Şahin, ilk ve orta öğretimini Malatya’da tamamladıktan sonra yüksek öğrenimini İnönü Üniversitesi Fizik Bilim Lisans bölümünde yaparak mezun oldu. Eğitimci olan Şahin, özel bir dershanenin de sahipliğini yürütüyor. 2003 yılında AKR’ye girerek siyaset hayatına atılan Mustafa Şahin, 2009 yılında yerel seçimlerde aday olmak için istifa eden Ahmet Çakır’ın yerine İl başkanlığı görevine seçildi. İl başkanlığı görevini sürdürürken 12 Haziran milletvekili seçimlerine katılmak için istifa ederek AKP’den önce aday adayı daha sonra ise aday olan Şahin, yapılan seçimler sonucu TBMM’ye üye olarak seçilen Mustafa Şahin, evli ve 5 çocuk babasıdır.

* Öznur ÇALIK (AKP)

1 Ocak 1965 yılında Malatya ili Pütürge İlçesinde doğdu. İlk-Orta-Lise öğrenimini Malatya’da Barbaros İlkokulu, Atatürk Ortaokulu ve Turan Emek Lisesi’nde tamamladı.

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden 1988 yılında mezun oldu. Serbest Eczacı olarak çalıştı. Malatya Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)’nin yapılan 1. (Ekim 2003), 2. (Kasım 2006) ve 3. (Ekim 2009) Kongrelerinde Partinin Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliğine getirildi. 22 Temmuz 2007’de yapılan Genel Seçimlerde ilke kez Malatya’dan Milletvekili olarak seçilen Çalık, AK Parti Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Öznur Çalık, 23. dönem Malatya Milletvekilliği sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyeliği görevini sürdürmüştür. TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanlığında da bulunan Çalık, 27 Kasım 2009 tarihinde Avrupa Parlamenterler Nüfus ve Kalkınma Forumu (EPF) Yönetim Kurulu Üyeliğine getirilmiştir.

Sağlık ve Sosyal konularda faaliyette bulunan birçok Sivil Toplum Örgütlerinde de görev alan Öznur Çalık, Malatya Eğitim Vakfı (MEV) İstişare Kurulu Üyeliği, İlaç ve Eczacılık Kurumu Derneği (İVEK) Kurucu Üyeliği, Malatya Kadın Platformu (MKP) Onursal Üyeliği, Yardımseverler Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmektedir.

12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Malatya 3. Sıradan yeniden milletvekili seçilen Öznur Çalık, evli; iki çocuk annesidir ve İngilizce bilmektedir.

* Hüseyin Cemal AKIN (AKP)

1949 Yılında Malatya’da doğdu. Üniversite öğrenciliği yıllarında Milli Türk Talebe Birliği  Hukuk Fakültesi Dernek Başkanlığı ve Milliyetçiler Güçbirliği Derneklerinin Başkanlığını yaptı.     

Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra  Malatya Barosunda Avukatlığa başladı. İki dönem  baro başkanlığı yaptı.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak  hizmet sundu ve 1999 Milletvekili Genel seçiminde  Demokrat Parti’den Malatya Milletvekili  adayı gösterildi.

Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) Malatya İl Teşkilatının kuruluş aşamasında çalışarak 2002 yılında   Milletvekili aday adayı, 2004 yerel seçimlerinde de belediye başkan aday adayı oldu. Ve  2004 - 2009 yılları arasında AKP’den Belediye Başkanı seçilerek 5 yıl görev yaptı.

2009 yılında yapılan yerel seçimlerinde aday gösterilmeyen Akın, 12 Haziran 2011 yılında yapılan Milletvekili seçimleri sonucu TBMM üyeliğine seçildi. 3 çocuk babasıdır.

* Ömer Faruk ÖZ (AKP)

Ömer Faruk Öz, 5 Ekim 1966'da Malatya Pütürge'de doğdu. Babasının adı Ali Balo, annesinin adı Ayişe'dir. Yönetici; AÜ İşletme Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'nde tamamladı. Köy Hizmetleri'nde Şube Müdürü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü'nde Hesap İşleri Müdürü, Personel ve Sosyal İşler Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 2004'te İstanbul Fatih Belediye Meclis Üyeliğine seçilerek, Belediye Başkan Yardımcısı ve Başkanvekilliği görevlerini yürüttü. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. İstanbul Belediyesi'ne bağlı İktisadi Teşekküllerinde Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanvekilliği, Mahalli İdareler İşveren Sendikası Denetim Kurulu Üyeliği, Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği Kurucu Üyeliği görevlerinin yanısıra İstanbul Büyükşehir Belediye Spor Kulübü, Türkiye Kürek Federasyonu ve Türkiye Karate Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 23. Dönem'de AK Parti’den Malatya Milletvekili seçilen Öz, aynı dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı İdare Amiri olarak da görev yaptı.. Orta düzeyde İngilizce bilen Öz, evli ve 2 çocuk babasıdır.

12 Haziran’da yapılan 24. dönem milletvekili genel seçimlerinde AK Parti’den yeniden Malatya milletvekili seçilen Öz, kendi alanındaki başarılarla beraber çocuk ve gençlerin gelişim, değişim ve kültürleri açısından da geleceğin mirasçısı olarak gördüğünden çocuklar ve gençlere yönelik bilgi, beceri, kültür, folklor amaçlı çalışmaların desteklenmesi gerektiğini sürekli vurgulamaktadır. Enerjinin doğru bir şekilde kanalize edilerek iyinin, doğrunun, güzelin, estetiğin ve değerlerin hakim olduğu bir gençliğin toplumun vazgeçilmez unsur olduğuna inanmaktadır. 

* Veli AĞBABA (CHP)

1968 yılında Malatya'nın Yazıhan ilçesine bağlı Karaca köyünde dünyaya geldi. İlkokul üçe kadar Karaca İlkokulu'nda, dört ve beşinci sınıfı da Malatya Namık Kemal İlkokulunda okudu. Sümer Ortaokulu'ndan sonra Turan Emeksiz Lisesi'ne başlayan Veli Ağbaba, bu lisenin son mezunlarındandır.

Yüksek öğrenimini, 1985-1989 yılları arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde tamamladı. 

Üniversite yıllarında Anadolu Üniversitesi Öğrenci Derneği kurucu ve yöneticiliği yaptı. Aynı yıllarda Eskişehir Halkevi'ne de üye olarak öğrenci gençlik hareketinin içinde yer aldı. 

1993 yılında SHP'ye üye oldu. 1994 yılında Malatya Belediye Meclis Üyesi seçildi ve Türkiye'nin en genç Belediye Meclis Grup Başkanı oldu. 1995 yılında CHP İl Saymanlığı, 1998'de CHP İl Eğitim Sekreterliği ve 4 dönem de CHP kurultay delegesi seçildi. 

18 Ocak 1999'da CHP İl Başkanlığına seçilen Veli Ağbaba, 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adayı oldu. 2003-2005 yılları arasında CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeliğine seçilirken, 2004'te CHP Seçim Komitesi Başkanlığı, 2007 yılında da CHP Malatya milletvekilliğine aday adayı oldu. 

6 Mart 2010 ile 10 Ocak 2011 arasında Malatya İl Başkanlığı yapan Ağbaba, Malatyaspor kongre üyesi, ADD üyesi ve 1991 yılından beri İnsan Hakları Derneği üyesidir. 

Evli ve bir kız, bir erkek çocuk babası olan Ağbaba, 1989 yılından beri Malatya’da aile şirketinde yönetici olarak çalışıyordu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız