SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kimse Almak İstemiyordu'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Ulvi Saran, düzenlediği toplantıda gazetecilerle bir araya geldi. Malatya ile ilgili çeşitli konuların konuşulduğu toplantıda, projeler ve sorunlar ele alındı. Vali Ulvi Saran, Vagon Onarım Fabrikası’nda gelinen son durumdan, baraj gölü kenarında yapılması düşünülen sahil yoluna kadar yapılan ve düşünülen projeler hakkında bilgi aktardı.

 VAGON FABRİKASI’NIN DURUMU

Yıllardır atıl durumda olan Vagon Onarım Fabrikası’nın durumuna ‘kangren’ benzetmesi yapan Vali Ulvi Saran, bu konuda son aşamalara gelindiğini belirtti. Vali Saran sözlerinin devamında, “Şu anda sadece arazisinin 20-25 Milyon TL olduğu tahmin edilen ve üzerindeki yapıyla birlikte fabrika alanının fiyatının 40-50 Milyon TL’ye çıkması, satılması konusunda taliplilerin çıkmamasına en büyük neden. Kimse bu rakamlara yaklaşan bir yeri alarak yatırım yapmak istemiyor. “ dedi.

Küçük yer arayan işletmelere ekonomik gelmeyen fabrika yeri için en doğru olanın, vagon üretim yeri olması değerlendirmesinde bulunan Vali Ulvi Saran, geçtiğimiz yıl gelip inceleme yapan Polanyalı TOBAR Vagon Fabrikası yetkililerinin, 20 Temmuz’da Malatya'ya geleceklerini belirtti. Vali Saran; “ Fabrikanın değeri için düşünülen fiyattan dolayı burayı satmak zor. Burada düşündüğümüz uzun vadeli kiralama. Polanyalı firmanın yetkilileri yakında gelecek.Onlara uzun vadeli kiralama yapmalarını önerdik. En az 20-30 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak, en az bin kişi çalışacak. Uzun vadeli kiralama projesinde Polanyalı firmanın yanı sıra 5 işletmeden oluşan bir konsorsiyum ve İl Özel İdaresi’de yer alacak.” dedi. Vali Saran, Vagon Onarım Fabrikası'nın Özel İdareye devredilerek, kiralama usulüyle işletmeye açmayı planladıklarını ifade etti.

Şu anda Türkiye’de 22 bin vagon bulunduğunu belirten Vali Saran, 12 yıl sonra 100 bin vagona ihtiyaç duyulacağını ifade ederek, “ Bu sebeple Malatya’daki fabrika yerinin vagon üretimi yapan bir yer olması daha isabetli olur.Demir yollarıyla yapılan taşımacılık daha ekonomik, önümüzdeki yıllarda vagon sayılarında artış olacak.”dedi.

 ‘NEMRUT YOLU BİTMEK ÜZERE..’

Malatya’nın turizmi için önemli bir yere sahip olan Nemrut’a ulaşımı sağlayan yoldaki çalışmaların son aşamaya geldiğini belirten Vali Ulvi Saran, “ Nemrut Dağı’na ulaşımı sağlayan yol, zirveye yakın bir yerine kadar genişletildi. Asfaltlama çalışması da yapılıyor. Çalışmaların Ağustos ayının sonuna kadar bitirilmesini bekliyoruz. “ dedi. Vali Saran yol çalışmasının bitirilmesiyle, il merkezinden Nemrut’a ulaşımın 1 saat 15 dakikada tamamlanacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti; “ Şu anda Nemrut’a giden turist sayısı 70 bin, yolun tamamlanmasıyla birlikte turist sayısına 10-15 bin kadar artış bekliyoruz. Yaklaşık 30 bin turistin Malatya’dan Nemrut’a gideceğini tahmin ediyoruz. Ulaşımın kolay olması için genişletilen yollar, Malatya’dan giden turist sayısının yanı sıra toplam turist sayısını da artıracak. Bölgeye başka yatırımlarda yapılacak.”

 ‘NEMRUT’A GEMİ İLE DE GİDİLECEK’

Nemrut Dağı’na ulaşım konusunda alternatif bir rota düşündüklerini belirten Vali Saran, bu alternatifin su ve karayolu üzerinden olmak üzere iki aşamalı olarak yapılacağını kaydetti. Vali Saran; “ Baraj gölünde kullanılmak üzere bir gemi yaptırılıyor. Şu anda kızağa konuldu. 150 kişilik bir kapasitesi olacak. Kışlık ve yazlık bölümleri olan gemi baraj gölünde gezinti amaçlı kullanılacak.

Malatyalılara düğün ve anma gecelerinde hizmet verecek. Restaurantı da bulunan gemi, Nemrut’a ulaşım için de kullanılabilecek. Kale’den hareket edecek gemi, Doğanyol’a kadar gidecek. Doğanyol’dan sonra karayolu ile Nemrut’a ulaşım sağlanacak. Bu gemi devletin gemisi olmayacak. Bizimde ortak olduğumuz özel sektör tarafından işletilen bir gemi olacak 3 ay içinde gemimizi suya indireceğiz. ‘dedi.

 'POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK'

Malatya’da potansiyelin çok yüksek olduğunu belirten Vali Ulvi Saran, bu potansiyelin açığa çıkarılmasıyla Malatya’nın diğer illerin önüne geçeceğini ifade etti. Karahan ve Erkenek tünellerinin tamamlanmasının, Malatya’ya çok büyük avantajlar kazandıracağını söyleyen Vali Saran; “ Her yatırımdan önce şartların olgunlaşması gerek. Projelerde alt yapıda çok önemli. Bazı yatırımlar için hazırlık süresi de haliyle çok uzun sürüyor. Malatya’da bir Bakan olması avantaj olurdu. Milletvekillerimiz de gayretli kişiler ama bir yere kadar. Örneğin Trabzon’da yapılan stat 400 Milyon TL . Muazzam bir kaynak.” dedi.

 'ÇOCUK HASTANESİ YAPILMASI GÜNDEMDE'

Yeni yapılan hastane ile ilgili olarak özellikle trafik konusunda sıkıntı olup olmayacağının sorulması üzerine Vali Saran, “ Çok iyi bir hastane yapılacak. Tabi ki hastanenin bitirilmesiyle bulunduğu bölgeye trafik yükü getirecek. Öncesin de bakmak lazım. Malatya’da şehir belirli noktaya yığılma şeklinde yapılanmış.” dedi. Vali Saran, ayrıca Malatya’ya bir çocuk hastanesinin de yapılmasının gündemde olduğunu söyledi.

 '31 BİN HEKTARLIK ALANDA ÇALIŞMA YAPILIYOR'

Vali Ulvi Saran, düşünülen projeler arasında, baraj gölü kenarına sahil yolu yapılması olduğunu da söyledi.

Saran bu projeyle ilgili olarak, “Karakaya Baraj gölünü Malatya için önemli bir sosyal gelişme alanı olarak görüyoruz. Oranın canlanması gerekiyor. Malatya'nın Karakaya Baraj Gölü ile irtibatı çok zayıf. Onun için öncelikle bir sahil yolu yapmamız gerekiyor. Valiliğimizin öncülüğünde 31 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışması yapılacak. Toplulaşma sağlandıktan sonra Karakaya Baraj Gölünü çevreleyen bir sahil yolu yapılacak. Böylece Malatyalıların Karakaya Baraj Gölünden istifadesi sağlanacak." dedi.

Vali Ulvi Saran, bir diğer projenin ise motor sporlarının yapılacağı bir alanın Malatya’ya kazandırılması olduğunu dile getirdi.

Haber-Fotoğraf : Levent BARIŞ (Görüş Gazetesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız