SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kimse Cesaret Edemez"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:12:14
A- A+ PAYLAŞ

Gündeme geldiği günden bu yana tartışmaların odağı haline gelen  ve son olarak İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi önünde birinin yanmasıyla yeniden tartışma konusu olan trambüs (resmi adıyla troleybüs)  projesi, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının da  ana gündemini oluşturdu. Bazı AK Partili üyeler, henüz test sürüşünde iken bir aracı yanarak kül olan trambüs sistemini yere göğe sığdıramazken Meclise başkanlık eden Başkan Vekili Şefik Şengün ise trambüse ilişkin sağlıklı bir karar verilmesi için yangınla ilgili teknik raporun beklenmesi gerektiğini belirtti. Şengün, yangınla ilgili teknik incelemelerin devam ettiğini belirterek “Eğer bu incelemelerin sonucunda ileriye dönük bir sorun varsa kimse cesaret edip de ısrarla ve inatla bunun üzerinde duramaz. Elbette bu durumda proje durdurulacak veya başka formül bulunacaktır” dedi. 

Malatya Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının 3. oturumu dün yapıldı. Toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) trambüs yangını ile verdiği soru önergesi nedeniyle başlayan trambüs tartışması damga vurdu. 

CHP Grubu tarafından verilen önergede, büyük facianın yaşanmamasının sevindirici olmasına karşın ihale sürecinden işletme sürecine kadar çok tartışılan trambüs projesinde ısrar edilmesinin düşündürücü olduğu belirtilerek çeşitli sorular yöneltildi. CHP’nin önergesi üzerine başlayan tartışmada söz alan bazı AK Partili üyeler facianın eşiğinden dönülen trambüs projesini hararetle savunurken, Başkan Vekili Şefik Şengün ise yapılan teknik incelemeler sonucunda trambüste ileriye dönük kalıcı sorunların tespit edilmesi halinde kimsenin bu projenin devamında ısrar etmeyeceğini belirtti. 

 ‘Durumdan vazife çıkarmayın’

Önerge üzerinde söz alan AK Partili Nurettin Karaaslan, kaza oldu diye trambüs projesinden vazgeçmenin söz konusu olmadığını söyledi. Trambüs kazasının ardından eleştiri yapanları ‘durumdan vazife çıkarmakla’ suçlayan Karaaslan,  ilginç bir şekilde insan eliyle yapılan bir araçta çıkan yangını bir doğa olayı olan depremle açıklayarak örneklendirdi. Karaaslan “Kaza olmuştur ama can kaybı olmaması sevindiricidir. Can kaybı olacak diye durumdan vazife çıkartarak herhangi bir uygulamadan vazgeçmek söz konusu olamaz.  Depremler oluyor diye apartman yapmamamız veya çadırda yaşamamız söz konusu değilse, kaza oldu diye bu projeden vazgeçmemiz söz konusu değildir. Bu bir kazadır. Olmasa iyiydi ama oldu” dedi.

Malatya tarihinin en önemli yatırımıymış!

Önerge üzerinde söz alan bir başka AK Partili üye ise trambüsün, Malatya tarihinin en önemli yatırımı olduğunu söyledi.  Konunun uzmanıymış gibi kazanın tamamen teknik bir arızadan kaynaklandığını da kesin bir dille ifade eden AK Partili üye, vatandaşların trambüslere karşı ürkütülmemesini de isteyerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde faaliyete koyduğumuz belki de Malatya tarihinin en önemli yatırımı olan ve Malatya’nın ulaşımını rahatlatmak amacıyla yapılan önemli bir yatırımdır. Şimdi sorunlarımız var ama sorumluluklarımız da var. Mutlaka bu konuyla ilgili muhalefet grubunun soru sorma hakkı veya kazanın sebebinin araştırılması hakkı veya yatırımın rantabl olmadığına dair soru sorma hakkı vardır. Ama kamuoyunu ürkütücü, vatandaşı da soğutacak, Malatya’nın ulaşımını rahatlatan bu sistemi sabote edici söylemlerden uzak durmakta fayda vardır. Çünkü bu çok önemli bir yatırımdır ve yaklaşık 20 milyon Euroluk bir yatırımdır.  Vatandaşı da bu yatırıma karşı korkutucu ürkütücü söylemelerden uzak durmakta fayda var.  Bu tamamen teknik bir arızadan kaynaklanan bir sıkıntı olarak görülüyor.  Çıkacak raporda da mutlaka teknik olarak da olsa geri kalan bölümlerle ilgili tedbirler alınıp sistem yeniden faaliyete konulacaktır. İnşallah belediyemiz bu konuda gerekli tedbirleri alacaktır.”

“Bir arkadaş dedi ki…”

Tartışmaların ardından CHP Grubunun sorularına yanıt veren Meclis Başkan Vekili Şefik Şengün de teknik heyetin kaza ile ilgili inceleme başlattığını, bu incelemenin ardından kamuoyuna gerekli açıklamaların Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını söyledi. İnceleme sonucunda trambüslerde ileriye dönük bir sorun tespit edilmesi halinde kimsenin projenin devam ettirilmesine cesaret edemeyeceğini düşündüğünü kaydeden Şengün şöyle konuştu: “Kamuoyunu bilgilendirecek teknik inceleme ve çalışmalar devam ettiği için şu an ne söylesek yanlış olur, eksik olur. Hatta trambüs konusuyla ilgili bir görüşmeye şahit oldum. Oradaki bir arkadaş dedi ki ‘kara kutu yanmadı,   müdahale etmek istemiyorlar. Konuyla ilgili uzmanların incelemelerini yapmalarını bekliyorlar’. İnşallah yanmamıştır da, gerekli incelemeler yapılır. Böyle bir durum varken ‘şöyle olmuş, böyle olmuş’ demek yanlış. Zamana ihtiyaç var. Teknik açıklamaların sonunu bekleyelim. Aceleci olmayalım.  Trambsüsle ilgili olumlu tepkiler aldığımızı da söylemek isterim. Gerekli teknik inceleme ve açıklamalar yapılacaktır ama bunda ileriye dönük bir sorun varsa kimse buna cesaret edipte bunun üzerinde ısrarla ve inatla duramaz. Elbette bunu durduracaktır veya başka bir formül bulacaktır” ifadelerini kullandı. 

Kaynak : Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız