SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kimse Duyarsız Kalmamalı..'

A- A+ PAYLAŞ

CHP'den de OSB'lerin Tohma'yı, dolayısıyla Karakaya Baraj gölünü kirletmesine tepki geldi.

CHP İl Başkanı Veli Ağbaba, Organize Sanayi Bölgelerinin arıtılmadan akıtılan sularından kaynaklanan kirlilikle ilgili iktidarı suçladı. Ağbaba yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Karakaya barajı 1987 yılında işletmeye açıldı ancak baraj gölü bugün kirlenme ile karşı karşıya kalmıştır. Bunun en önemli nedenleri I ve II. Organize Sanayi atıkları ve Yerleşim alanlarının atıkları arıtılmadan baraj gölüne bırakılmaktadır.

Daha önceden Partimizce basın açıklaması yaptığımız Karakaya Baraj gölün de meydana gelen toplu balık ölümleri ve çevre kirliliği ile ilgili yapılan açıklamalarda konunun önemini vurgulamıştık. Hatırlarsanız Kirliliği yapan kurumlar birbirlerini suçlamışlardı.

• Malatya Belediyesi; Ticaret Sanayi Odasını,
• Ticaret Sanayi Odası;ilgili Bakanlığı,
• Çevre ve Orman Müdürlüğü; Barajın doluluğunu,
• Şahnahan köylüleri; Organize Sanayi Müdürlüğünü suçlamaktadır.

Ancak Şahnahan kasabasında yaşayan bir grup vatandaşın, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki atıkların yaşadıkları bölgeye akıtılması nedeniyle mağdur olduklarını iddia ederek 5 Nisan 2010 günü Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmaları üzerine Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Organize Sanayi Bölgesi atık suyu ile ilgili olarak hazırlattığı Bilirkişi Raporu'nda aşağıda belirtilen değerlendirmeleri yapmıştır.

Yapılan incelemeler sonucunda organize sanayi atık suyunun Şahnahan Sulama Kanalına verildiği, suyun koyu gri renginde olup etrafa çok kötü pis kokular yaydığı tespit edilmiştir. Organize Sanayi atık suyundan su numunesi alınarak İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknoloji Araştırma laboratuarına gönderilerek suyun analizi yaptırılmıştır. Analiz sonucuna göre, bakılan parametreler müsaade edilebilir sınırların üzerinde çıkmıştır.

Raporda, bakır, kurşun, civanın insan sağlığına verdiği zararların boyutları da anlatılarak, bu 3 maddenin insan sağlığına önemli ölçüde zarar verdiği anlatılarak, "Çeşitli yollarla su kaynaklarına ulaşan ağır metalar, suda yaşayan tüm canlı organizmalarla zamanla önemli ölçüde birikim gösterirler diyerek açıklama yapmıştır.

Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, organizenin atık suyunun Şahnahan kanalına verilmemesi için tedbir kararı vermiştir. Karara göre, artık atık sular Şahnahan sulama kanalına verildiği takdirde, yetkililere cezai işlem yapılacak denilmiştir. İnsan ve çevre sağlığına verdiği zarar nedeniyle Malatya 2.sulh Hukuk mahkemesi tarafından verilen karar kirliliği ortadan kaldırmaya yetmedi. Şimdi de Organize Sanayi atıkları 7km boru ile Tohma çayına akıtılmaktadır.

Hukuku dinleyen uygulayan yoktur.

Aslında sorun iktidarındır. Yani AKP’nindir. Malatya’nın sorunları ile ilgili gerçekler saklanarak her gün farklı sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz.

Doğrusu organize sanayi bölgesi yapılmadan arıtma tesisinin yapılması ve çevreye verebileceği zararların tedbirlerinin alınmasıdır.

Çünkü çevre, insanlık için su kadar,hava kadar önemelidir.Çevreye karşı hiçbir kimsenin duyarsız olma hakkı yoktur.

Kurumların birbirlerini sorumlu tutması ve suçlaması yerine 30 Eylül 2010 tarihinde yapılan arıtma ihalesinin bir an evvel tamamlanması ve çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması en büyük dileğimizdir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız