SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kimse Zarar Vermesin'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan Taşhoron Ermeni Kilisesi’nin duvarı delindi. Kültür Müdürlüğünce tescilli tarihi kilisenin kuzeyinde bulunan, ana yapıya ekli, ana yapıdan daha alçak olan bölümünün duvarındaki taşlar sökülmüş. Kiliseyi koruma amacıyla taşlarla örülmüş olan duvardan, birkaç taş sökülerek çıkarılmış. Sökülerek açılan boşluktan, bir insan rahatlıkla geçebiliyor.

Tarihi kilisenin, define avcılarından, sarhoşlardan, gayri meşru yaşayanlardan korunması için kapı ve pencerelerinin taşlarla örüldüğü söyleniyor. Mahalle Muhtarı Sayın Mustafa Şahin’i ziyaret ettim. Kiliseyi korumak için kapı ve pencereleri, harç ve taşlarla bizzat kendisinin kapattırdığını söyledi. Duvarda açılan gedikten söz ettim. İlgileneceğini söyledi.

Muhtar Mustafa Şahin: “Bu kilise, aslında benim sorumluluğumda değil. İbadethane olması bir yana, bize dert oldu. Açılmıyor, korunmuyor; ama hesabı bizden soruluyor. Hesabının sorulması bir yana, bu güzel ibadethaneye kıyamıyoruz. Çavuşoğlu halkı, Taşhoron Ermeni Kilisesi’ne sahip çıkıyor. Kilise, başka bir yerde olsaydı, şimdiye kadar çoktan yıkılmış olurdu. Kiliseden bir tane taş bulamazdınız.

Kapı ve pencerelerini, harç ve taşlarla ördük ki içeriye defineciler, sarhoşlar girmesin. Tarihi esere kimse zarar vermesin. Herkes, kilisenin açılmasını istiyor. Yetkililer de açılmasını isteriz, diyorlar. Hani nerde? Hiç kimse gayret göstermiyor, Taşhoron’un açılması konusunda benim umudum tükeniyor. Bu yüzden dert sahibi olduk. “ dedi.

Bu muhteşem Taşhoron Ermeni Kilisesi’nin içinin ve dışının fotoğraflarını çektim. Başbakanlığa da internet üzerinden dilekçe gönderdim. Muhtar Mustafa Şahin’i de konudan haberdar ettim. Kilisenin duvarının açılan bölümünün yeniden taşlarla ve harçla kapatılmasını rica ettim.

Şimdi sesleniyorum: Ey Kültür Bakanlığı, Malatya Valiliği, Malatya Belediyesi, Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Malatya Müze Müdürlüğü, KUDEP ve ÇEKÜL yetkilileri neredesiniz? Neredesiniz, Taşhoron yaralandı, Taşhoron ölmek üzere, Taşhoron artık yaşamak istiyor.

YAZI-FOTOĞRAFLAR: Sultan KILIÇ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız