SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kiraları 10'a Katladı

A- A+ PAYLAŞ
 
İstanbul Adliyesi’nin Sultanahmet’ten Çağlayan’a taşınması iki semtin de çehresini değiştirdi. Tam 56 ay boyunca adliyeye ev sahipliği yapan Sultanahmet, boşalmaya başladı. Adliyenin yeni mekanı Çağlayan da ise kiralarda 10 kata varan artışlar oldu.
SULTANAHMET’te 56 yıl hizmet veren İstanbul Adliyesi taşınınca, müşterisi sadece adliyeye gidenlerden oluşan esnaf teker teker tarihi mekandan ayrılmaya başladı. Avrupa’nın en büyük adliyesi olarak tanıtılan Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı da, bir anda semtin çehresini değiştirdi. Başta avukatlar olmak üzere Sultahahmet’i terk eden meslek erbabı Çağlayan’a taşınınca kiralarda 10 kata varan artışlar oldu.
 
Sultanahmet ‘kiralık’ doldu
Sadrazam Damat İbrahim Paşa Sarayı’nın hemen arkasındaki İmren Öktem Caddesi’ndeki tarihi İstanbul Adliyesi Çağlayan’daki yeni binaya taşındıktan sonra esnaf kan ağlamaya başladı. Sultanahmet’te adliyenin hemen önündeki otoparkta yer bulmak imkansızken, şimdi ilk göze çarpan yer yer boşluklar. Avukatların ofislerinin bulunduğu apartmanların camlarında “Kiralık” yazılı afişler dikkat çekerken, çevredeki esnaf da dükkanı kapatmamak için zorluklarla mücadele ediyor. 
 
Esnaf, eleman azaltıyor
Sultanahmet’te 35 yıldır lokanta işleten İbrahim Çınar, “Adliye gidince bizim için de burada hayat bitti. Çağlayan’da boş mekan bulmak imkansız. Ne yapacağız bilmiyorum” dedi. Lokantasının duvarına astığı un eleğini göstererek “Adliye gidince aynen bu hale geldik” diyen 55 yaşındaki İbrahim Çınar, “Adliye buradayken 7 kişi çalışıyorduk. Şimdi 2 kişi kaldık” dedi. Lokantası için aylık 2 bin 500 lira kira verdiğini söyleyen Çınar, “Çağlayan’da yer bakmaya gittim, ancak elim boş döndüm. Kiralar dersen uçmuş. Küçücük dükkana 5 bin lira kira istiyorlar. Bu saatten sonra lokantacılıktan başka bir iş de yapamayız” diye konuştu.
 
‘Sadece avukatlar’ için
Çağlayan’da ise durum Sultanahmet’ten tamamen farklı. Bu semtte küçük bir gezinti yaptığınız zaman “Kiralık ofis” afişleri her sokak başında gözünüze çarpıyor. Ancak mal sahiplerinin hemen hemen hepsi sadece avukatlara kiralıyor. Bazı iş hanı sahipleri sadece avukatlara kiralık ofis veriyor. 30 metrekarelik bir ofisin aylık kirası ise 3 bin lira. Satın almak isterseniz o zaman da 60 metrekarelik ofisin fiyatı 250 bin lira oluyor. Çağlayan Adliyesi’nin etrafında boş dükkan bulabilmek için kesenin ağzını biraz açmak gerekli. Kira fiyatları adliyenin taşınmasının ardından neredeyse on katı artarken, bu durumu fırsat bilen dükkan sahipleri ise gayet memnun. 
 
500 TL’ydi, 5 bin TL oldu
Adliyenin açılmasını fırsat bilerek Çekmeköy’deki kebapçı dükkanını kapatarak Çağlayan Adliyesi’nin karşısına bir kebapçı açan İsmail Kuru “Adliye gelmeden önce bu dükkanın kirası 500 lira civarındaymış. Ben adliyenin taşınmasından iki ay önce burayı açtım. Şimdi 5 bin lira kira veriyorum” diye konuştu. Eyüp Adliyesi’nin karşısında dilekçe yazdığını ancak adliyenin taşınmasıyla Çağlayan’a gelmek zorunda kaldığını söyleyen Ayhan Sancaktar da “Baba mesleğim. Eyüp Adliyesi taşınınca orada yapacak bir işimiz kalmadı. Burada da kira fiyatları el yakıyor. Biraz daha düşmeli” diye konuştu.
 
Sultanahmet Adliye binası otel mi olacak
SULTANAHMET’te boşalan adliye binasının ne olarak kullanılacağı konusunda çeşitli söylentiler gündemde bulunuyor. Bunlar arasında “otel olacak” beklentisi daha çok öne çıkıyor. Bölge esnafı, binanın geleceğinin bir an önce netleşmesini bekliyor.
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız