SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kiraz Dalda Kaldı

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:42:00
Kiraz Dalda Kaldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın dalbastı kirazıyla meşhur Yeşilyurt ilçesinde bu yıl rekoltenin yüksek olması nedeniyle fiyatlar düşünce, kiraz dalında kaldı.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde geçen yıl zirai dondan dolayı meyve vemeyen kirazda bu yıl rekolte yüksek. Ancak bu yıl da alıcı bulunamadığı için üretici zor günler geçiriyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu yıl üründe verimin iyi olduğunu, ancak birçok üreticinin kirazı dalda bıraktığını söyledi. İlçeye ihracatçıların gelmemesi nedeniyle kirazların dalında kaldığını söyleyen Solmaz, “Hasadımız iyi, ürün iç piyasaya fazla geldi. Diğer illerden, Tokat’tan buraya kiraz geldi. Bunun da yan etkisi oldu. Kirazımız çok kaliteli. Gıda güvenliğine de çok uygun. Ancak ihracatçı gelmeyince dalında kaldı. Kaliteli kirazlarımız 2-3 TL’den bahçeden alınıyor ama bunun yanında 1-2 TL’ye alınıyor. İhracatçılarımız gelseydi daha iyi fiyatlardan satılacaktı” diye konuştu.

İç piyasada da tüketimin fazla olmadığını belirten Solmaz, “Hasat mevsimi başlamadan, kirazımız olgunlaşmadan, festivalin erkene alınması, tam kıvamına ulaşmadan olduğu için yiyenleri de öteletti belki. Kiraz yendiğinde tüketene tat vermesi lazım. Belki bunun bir etkisiyle iç piyasada tüketim azaldı” dedi.

Yeşilyurt Molla Kasım Mahallesi Muhtarı Musa Taşdemir ise bu yıl kiraz rekoltesinin iyi olduğunu, ancak ihracat yapılamaması nedeniyle kirazların toplanmadığını söyledi. Malatya’da kirazın esnaf tezgahlarına konulduğunu, ancak ihracat olmayınca kirazın dalında kaldığını belirten Taşdemir, “Ürün para etmeyince kiraz dalında kaldı. Üretici o kadar emek çekiyor. Daha sonra hasat döneminde üretici ile işçiler ortak oluyor. Bu da kazandırmıyor. İlk dönem kirazın fiyatı tezgahta 7 TL’den başlamıştı. Şimdi 4 TL’ye düştü kaliteli kiraz. Daha küçük kalibreli kirazlar 4 kilosu veya 5-10 TL’den satılıyor” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız