SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kiraz Rekoltesi Yarıya Düşecek"

0
Güncellendi - 2016-05-15 19:04:42
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt İlçe Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu yıl havaların sıcak geçmesinden dolayı kiraz ağaçlarında sap kurusu hastalığının meydana geldiğini belirterek “Bu yıl ki kiraz rekoltemiz geçen seneye göre yarı yarıya düşecek” dedi.

Yeşilyurt İlçe Ziraat Odaları Başkanı Doğan Solmaz, kayısı ve kirazdaki son durumu değerlendirdi. Bu yıl havaların sıcak geçmesinden dolayı kiraz ağaçlarının çiçeklenme döneminde yeteri kadar döllenmediğini söyleyen Solmaz, “Buna bağlı olarak da kiraz ağaçlarında sap kurusu hastalığı meydana geldi. Kiraz rekoltesi geçen seneye göre yarı yarıya düşecek ama kirazlarımızın kalitesinde ve kalibresinde bir düşüş olmayacak” diye konuştu.

Geçen sene rekoltenin yüksek olmasına rağmen kiraz yetiştiricilerinin emeklerinin karşılığını alamadığını dikkat çeken Solmaz, “Ben buradan tüketicilerimize sesleniyorum: Tezgahlarda satılan her kiraz Yeşilyurt kirazı değildir. Geçen sene çevre illerden kirazlar getirilerek tüketiciye Yeşilyurt Kirazı diye satıldı. Tüketicilerimiz buna dikkat etsinler, Yeşilyurt kirazı çok kaliteli. Üreticilerimiz bir sene boyunca bu kirazlara emek veriyor. Onların emeklerinin çalınmasına müsaade etmeyelim” dedi.

Yeşilyurt kirazının kalitesini arttırmak ve maliyetini düşürmek için devletin de desteğiyle ilaçlama yaptıklarını söyleyen Solmaz, “Bu ilaçlamadan önce kirazlara zarar veren sinekleri tespit etmek için de bahçelere bir sistem kuruyoruz. Bu sistemlerde kiraz sineği görüldüğü takdirde 1-2 gün içinde ilaçlamaya başlamamız gerekiyor. Bu kurulan sistemlerde geçtiğimiz günlerde kiraz sineği gördük ve inşallah yağış olmazsa önümüzdeki günlerde ilaçlamaya başlayacağız. Bu ilaçlama öncesi oluşturulan sistem ve topyekun ilaçlama Yeşilyurt'a mahsus bir durum. Bu sistemle hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyoruz, ayrıca çevreye de zarar vermiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kayısı ile ilgili Tarım İl Müdürlüğü tarafından kurulan komisyon’un rekolte tespit çalışmalarına başladığını da kaydeden Solmaz, “İnşallah korkulan olmaz ve üreticimizin el emeği, göz nuru olan kayısımız bu yıl üreticimizin yüzünü güldürür. Çünkü çiftçimiz bir yıl boyunca emek veriyor, çoluğunun çocuğunun nafakasını kayısıya yatırıyor. Eğer çiftçi emeğinin karşılığını alamazsa bu yıl da mağdur olur” şeklinde konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız