SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kırgızistan'da Malatya Fotoğrafları

A- A+ PAYLAŞ

Görüş Gazetesi'nin eski muhabir ve yazıişleri müdürlerinden olan Gazeteci Osman Karakaş Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'te açtığı fotoğraf sergisinde Malatya fotoğraflarına da yer verdi.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi'inde Öğretim Görevlisi olarak çalışan hemşehrimiz Karakaş'ın İzdüşüm adlı sergisinde 41 fotoğraf yer aldı.

Kırgızistan'da 4. sergisini açan Karakaş son sergisinde Malatya'dan 85-90 yıllarına ait görüntüleri sergiledi.

Malatya fotoğrafları arasında Karakaya Barajı eski ve yeni demiryolu köprüsü, Yeşilyurt, Kayısı Pazarı ve çeşitli insan portreleri yer aldı.

OSMAN KARAKAŞ KİMDİR?
e-mail: okarakas@ttmail.com web sitesi: http://osmankarakas.net

ÖDÜLLER

2001 Portland College-ABD
Bu üniversitenin 2 öğretim üyesinin yaptığı araştırmanın “Türk-Amerikalılar bölümünde; “ABD’deki Türk Toplumuna En Çok Katkıda Bulunanlar” arasındaki 5 kişiden biri olarak ismi yer aldı.

1991 Üstün Gazetecilik Ödülü Deadline Club-Society of Professional Journalists, New York, ABD.

1990 Birincilik Ödülü
AP - Associated Press Association New York, ABD
New York Post Gazetesi; “Don’t Let Him Die”, Olay Haber...

1990 Yılın En İyi Haber Fotoğrafı Ödülü
National Press Photographers Association / University of Missouri-School of Journalism, ABD. Çoğunluğu ABD’den olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden 35 bin eser yarışmaya katıldı. Jüri Başkanı eseri, Michelangelo’nun “Pieta” adlı eseri ile kıyasladığını açıkladı. (NPPA Dergisi)

1987 Büyük Jüri Ödülü
Türk Basın Birliği, İstanbul, Türkiye
Atatürk ve Cumhuriyet Konulu Röportaj

1986 “Birincilik” Ödülü
Türk Basın Birliği, İstanbul, Türkiye
İnceleme ve Araştırma “Malatya’dan Nemrud’a, Bir Günlük Macera.”

İŞ DENEYİMİ
09.2005 ’den beri Öğretim Görevlisi – Kırgız-Türk Manas Üniversitesi, Bişkek-Kırgızistan
İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü.

Cumhuriyet Gazetesi-Türkiye. Yazar

http://biskek.net Kırgızistan’ın Türkçe Portalı. Kurucu ve editör.

http://xdergi.net. Elektronik bilim ve araştırma dergisi. Kurucu ve editör.

05.2004-08.2005 İRİS DANIŞMANLIK, Malatya- Firma sahibi
Bilgi Teknolojileri alanında KOSGEB envanterine kayıtlı Danışman.

Genel Yayın Yönetmeni
www.xhaber.net Türkiye ve Dünya Haberleri Portalı

05.1999-04.2004 Başkanlık Basın Danışmanı - Malatya Belediyesi.
Basın Danışmanı unvanı ve görevinin yanı sıra Başkan Yardımcısı yetkisi. Bağlı bulunan Birimler: Basın Yayın Müdürlüğü, Kültür Sanat Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliği,

Yerel Gündem 21 ve Kent Kurultayı Genel Sekreteri
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı koordinatörlüğünde faaliyet gösteren bu birimin ve Kent Kurultayı’nın çalışmalarını yürüttü.

Editör- Malatya Dergisi
Malatya Belediyesi tarafından yayınlanan Malatya adlı derginin Editörlüğü ve yayına hazırlığı.

09.1996-12.1998 Haber Editörü -TÜRKİYE Gazetesi, Dış Haberler Servisi, İstanbul.
Gazete’nin Dış Haberler Servisi’nde Haber Editörü olarak görev aldı, ilgili sayfaları hazırladı.

07.1995-07.1996 Yayıncı ve Editör: “ASIA REPORT” Dergisi, Kazakistan.
Ortaasya ülkelerini kapsayan haber dergisi. İngilizce ve Rusça dillerinde hazırlandı. Ortaasya ülkeleri ile diğer bazı ülkelerde satışa sunuldu.

05.1994-06.1995 Muhabir: “TRT” Türkmenistan-Kazakistan
Önce Türkmenistan, daha sonra da Kazakistan’da görev yaptığı süre içinde freelance olarak TRT 1 ve TRT-INT Avrasya kanallarına haberler hazırladı.

07.1993-05.1994 Editör: “TÜRKCAN” Uluslararası Dergi, Türkmenistan,
Aylık, Türkçe, Rusça ve İngilizce yayımlanan derginin haber ve fotoğraf hazırlanmasından sayfa düzenlemesi, dağıtım, reklam gibi bütün konuları iki yardımcı ile birlikte yürüttü.

Editör: “KIRGIZCAN”, Uluslararası Dergi, Kırgızistan,
Ekonomi, kültür ve turizm dergisi. Türkçe-Rusça.

Editör: “GÜN”, Türkmenistan’ın ilk Türkmence Gazetesi.
Türkmenistan’ın yeni alfabesinde ilk yayını olan gazeteyi yayınladı.

12.1992-06.1993 Muhabir: TEMPO Dergisi, İstanbul, Türkiye,
Ekonomik, politik ve sosyal problemlerle ilgili inceleme-araştırma haberler yaptı ve “10 soruda” sayfasını hazırladı.

06.1992-11.1992 Muhabir: CUMHURİYET Gazetesi, New York, ABD
Ağırlıklı olarak Birleşmiş Milletler’de görev yaptı. ABD Başkanlık Seçimleri ve yoğun Kıbrıs Görüşmelerini izleme fırsatı buldu. Yanı sıra Türk toplumu ve kuruluşları ile yakından ilgilendi.

11.1991-02.1992 Yayıncı-Editör: “ANADOLU”, Haftalık Gazete New York, ABD.
ABD’nin ilk Türkçe gazetesini yayınladı ve yönetti. Normal ebattaki haftalık gazete çeşitli eyaletlerde ve Kanada’da satışa sunuldu.

11.1990-11.1991 Muhabir-Haber Editörü: HÜRRİYET Gazetesi, New York, ABD.
Körfez savaşında Birleşmiş Milletler’deki gelişmeleri yakından izledi. Çeşitli ülke Başkanı, Başbakanları ve ünlü isimlerle biraraya gelme fırsatını buldu, önemli olayları izledi. Hürriyet ABD Bürosundaki haber trafiğini ve eyaletlerde muhabir ağını geliştirdi. Gazetenin ABD sayfasına girecek haberleri yerinde edit ederek merkeze kolaylıklar sağladı.

11.1989-11.1990 Copy Cameraman: The Color Wheel Inc. New York, ABD.
ABD’nin Doğu yakasının en büyük fotoğraf kuruluşunda görev yaptı. Renklerle tanıştı. Dünyanın en ünlü firmalarının reklam öncesi eserlerinin fotoğraflarını çekti.

06.1986-01.1989 Muhabir (Yapımcı) - TRT, Malatya, Türkiye.
Çeşitli konularda görüntülü haberler hazırladı, 1. Lig Futbol karşılaşmalarında canlı yayınlarda görev aldı, spor kritikleri yaptı. Özel kanalların bulunmadığı bir dönemde TRT’den kadrolu olmamasına rağmen görüntülü haber hazırlayan ve canlı yayınlarda görev alan ilk muhabir oldu.

05.1985-01.1989 Muhabir-MİLLİYET Gazetesi, Malatya, Türkiye.
Görevi sırasında, bölgenin yanı sıra Türkiye geneli ile ilgili haberler de hazırladı. Çok sayıda önemli haberler ile fotoğraflara imzasını attı. Yurt dışına çıkmadan önce bir süre Milliyet Yurt Haberler Servisi’ne katkıda bulundu.

07.1985-01.1989 Yazı İşleri Müdürü: GÖRÜŞ Gazetesi, Malatya, Türkiye.
Gazetenin yönetimine gelmesinden sonra iyi ürün ortaya konulması sonucu gazetenin tirajı dört kat arttı. O dönemde il merkezinde en çok satan gazete olan Hürriyet’ten % 120 daha fazla satmak gibi bir başarı gösterdi. Gazetenin yönetiminin yanı sıra haberlerinin hazırlanmasında da çalıştı.

01.1985-07.1985 Genel Yayın Yönetmeni: Malatya Ticaret Gazetesi.
Askerlik sonrası çalışmaya başladığı Ticaret ve Sanayi Odası’nda Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu, il hakkında ekonomik raporlar hazırlama ve iki haftada bir yayımlanan ekonomi gazetesinin bütün çalışmalarını tek başına yürüttü.

08.1983-12.1984 Askeri Öğrenci ve Asteğmen - Tuzla Piyade Okulu
190. P. Alayı, Tekirdağ. Tuzla Piyade Okulu’ndaki eğitim sonrası Piyade Asteğmen olarak Takım Komutanlığı yaptı. Zaman zaman Bölük Komutanlığına vekalet etti

1977 - 1983 Muhabir - Görüş Gazetesi, Malatya.
Günlük yerel gazetede gazetecilikle tanıştı ve yüksek okulda devam zorunluluğu bulunmadığından çalışma fırsatı buldu.

YABANCI DİL İngilizce (iyi), Rusca (orta), Türkmence (iyi), Azerice (iyi), Kırgızca (orta), Kazakca (orta).

ÖZEL BİLGİ İşletme Yönetimi, Kamera, Bilgisayar, Masaüstü Yayıncılık, Fotoğraf, Matbaacılık, Turizm, Reklamcılık, Spor, Organizasyon.

ORGANİZE Organizasyon konularında ilgi ve deneyim. Çalıştığı her kuruma yenilikler getirdi. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli organizasyonları başarı ile yerine getirdi. Yurt dışında Türk Kültür Geceleri düzenledi. Son olarak Malatya Fuarı ’99 ve Kayısı Şenliği’ni organize ederek büyük takdir topladı.

ZİYARETLER ABD, Almanya, Yugoslavya, Avusturya, Bulgaristan, Türkmenistan, Kırgızistan, Rusya, Azerbaycan, Kıbrıs, Kazakistan, Suriye, Irak, Yunanistan, (Bazı ülkelerde yaşadı ve görev yaptı; ABD: 3.5 yıl, Türkmenistan: 3 yıl, Kazakistan: 2 yıl)

Yunanistan’a 2 kez, İtalya’ya 1 kez Uluslararası Konferanslara davet edildi.

SPOR Birçok spor branşları ile uğraştı. Tekvando branşında Malatya’nın ilk Federasyon Temsilcisi ve Antrenörü. Milli maçlarda hakemlik yaptı. En son derecesi Siyah Kuşak 2. Dan.

FOTOĞRAF Fotoğrafçılık konusunda iyi bir deneyime sahip. Muhabirlik dönemlerinde çektiği bazı fotoğraflar Türkiye’deki birçok ulusal yayında ve uluslararası yayınlarda yayınlandı.

EĞİTİM İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Malatya, Türkiye. Lisans Diploması 1982.

YAYIN Bir Öküz Düştü Tabağa – Kitap – 2000 yılı
TBMM’de 6 yıl içinde milletvekilleri tarafından tartışılan yakışıksız konular, cümleler ve hakaretlerin derlenmesi.

DOĞUM 22.09.1959 Malatya.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız