SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kırgızistan'da Silahlı İsyan !

A- A+ PAYLAŞ

Kırgızistan'da olaylar durulmuyor. Polis göstericilerin üzerine ateş açtı, Meclis binası muhaliflerin eline geçti, genel savcılık binasında yangın çıktı. Ölü sayısının 100'ü bulduğu iddia ediliyor. Yağmanın önüne geçilmiyor. Ülkede bunlar yaşanırken Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in özel güvenlik ekipleri tarafından kaçırılmış olabileceği öne sürüldü. Hükümet istifa etti, yerine geçici hükümet kuruldu.

Kırgız Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in istifasını isteyen muhalefet yanlıları isyan etti. Bugün ülkede meydana gelen olaylarda yaklaşık 100 kişinin öldüğünü iddia edildi. Havaalanı yakınlarındaki bazı görgü tanıkları, 9 cipin konvoy şeklinde havaalanına gittiğini belirterek, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in kaçmış olabileceğini öne sürdü. Olaylar karşısında geri adım atan Hükümet istifa etmek zorunda kaldı.

Muhalefet, SSCB dönemindeki KGB'nin yerel biriminin devamı olan Kırgızistan gizli servisinin merkez binasını ele geçirdi.

AP'nin haberine göre, gizli servis başkanının makamına oturan muhalif liderlerden Keneşbek Duişebayev, bütün yetkileri üstlenerek, telefonla emirler vermeye başladı. Duişebayev'in, özel kuvvet komandolarına da bazı emirler verdiği bildirildi. AP'ye bir açıklama yapan Duişebayev, ''Sokaklarda düzeni sağlayacak birlikler kurduk'' dedi.

Muhalif Ata-Meken Partisinin lideri Ömürbek Tekebayev, muhaliflerin, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki başkanlık sarayının kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti.

Tekebayev, muhaliflerin geçici hükümet kurduğunu da sözlerine ekledi.

Amerikan yönetimi ise muhaliflerin başbakanı istifaya cumhurbaşkanını da ülkeyi terke etmeye zorladığı iddia edilen Kırgızistan'da hükümetin hala görevde olduğuna inandıklarını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P. J. Crowley "Hükümetin hala görevde olduğuna inanıyoruz." dedi. Crowley, ellerinde muhalefetin iktidarı ele geçirdiğine dair bir bilgi olmadığını söyledi.

Ayrıca, Bişkek havalimanının bir yetkilisi, Kırgız Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in başkentten ayrıldığını doğruladı.

Muhalefetin eline geçen devlet televizyonu aracılıyla halka hitap eden muhaliflerin liderlerinden Ömürbek Tekebayev, "Hesabımıza göre, göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda 100 kişi hayatını kaybetti" dedi.

Ölü sayısının 100'ü bulduğu iddialarının ardından Kırgız Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 40 kişinin öldüğü, 400'e yakın kişinin yaralandığı bildirildi.

Bişkek'te vatandaşların kan bağışı yapması için anonslar yapılıyor.

Kırgızistan'da hükümeti deviren muhalefet, 8 yıla mahkum edilmiş olan eski savunma bakanını cezaevinden çıkardı.

Kırgızistan muhalefet lideri Temir Sarıyev de, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile görüşeceğini bildirdi.

Telefonla Reuters'a yaptığı açıklamada, "Hükümet merkezine gidiyoruz" diyen Sarıyev, kiminle görüşeceğinin sorulması üzerine, "Muhtemelen devlet başkanı" ifadesini kullandı.

Daha önce Başbakan Daniyar Usenov ile görüştüğünü söyleyen Sarıyev, kendisine aralarında Roza Otunbayeva'nın da bulunduğu 3 muhalif politikacının da eşlik ettiğini söyledi.

Sarıyev, göstericilerin serbest bıraktığı 10'dan fazla muhalif politikacı arasındaydı.

Temir Sarıyev, bu sabah Moskova'dan gelir gelmez havalanında gözaltına alınmıştı.

Öte yandan muhalefet yanlılarının, bugün parlamentoyu işgal ettiği ve genel savcılığın zemin katında yangın çıktığı bildirildi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te güvenlik güçleri ile muhalif göstericiler arasında çatışmalar sürerken Talas kentinde rehin alınan ve dövülen İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev ağır yaralandı.

Kırgızistan’da muhalefet yanlılarının düzenlediği gösteriler ve çatışmalar devam ederken, muhalif kaynaklar ölü sayısının 100'ü bulduğunu bildirdi. Devlet Başkanlığı binasının önünde meydana gelen çatışmaların şehir merkezine doğru yayıldığı açıklanırken, elektrik, su, gaz ve gıdaya yapılan zamları protesto eden göstericilerin Kırgızistan Devlet Televizyonu'nu da işgal ettiği ifade edildi. Çok sayıda otomobili ateşe veren göstericilerin polis araçlarını da yakmaya çalıştığı belirtilirken, olağanüstü hal ilan edilen ülkede gösteri ve çatışmaların devam ettiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Bakiyev'in oğlunun önemli bir devlet mevkiine atanması muhalefetin öfkesini yakın zaman içinde artıran bir unsurdu. Kurmanbek Bakiyev bundan beş yıl önce geniş çaplı bir protesto hareketinden destek alarak iktidara gelmiş ve ilk iş olarak yolsuzlukla mücadele edeceğini vaadetmişti. Fakat şimdi Bakiyev muhalifleri, son beş yıl içinde Kırgızistan'ın demokrasiden uzaklaştığını ve yolsuzluğun iyice arttığını söylüyorlar.
Geçen hafta Bişkek'i ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kırgız hükümetinden insan haklarının korunması için daha çok gayret sarfetmelerini istedi.

YAĞMALAR TAM GAZ, MUHALEFET KONTROL İSTİYOR

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te polis ile göstericiler arasında çatışmalar sürerken, muhalefet liderleri halkı sakinleştirmeye çalışıyor.

Ata Meken Partisi lideri Ömürbek Tekebayev, Ala Too meydanına gelerek, vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Ancak, meydanın yanında bulunan ve yaklaşık 4 saat alev alev yanan Başsavcılık binasından, göstericiler dosyaları ve teknik malzemeleri götürmeye devam ediyor.

Devlet başkanlığı binası içine girmek için iki kamyonu Ala Too meydanına getiren göstericilerin, ana kapılardan binaya girmeye hazırlandıkları bildirildi.

TÜRKLERE AİT MAĞAZALAR DA HEDEFTE

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki yağmalamalarda Türklere ait mağazalar da hedef oldu.

Devlet Başkanlığı sarayı yakınında bulunan Türk işadamlarına ait Beta-storets adlı süpermarketin kapılarını kırarak içeriye giren yağmacılar, özel güvenlik görevlilerinin havaya ateş açması sonucu kaçtı. Bu yağmacılar, çevredeki diğer süpermarket ve mağazaları yağmaladı. Bunlar arasında Beko beyaz eşya mağazası da yer alıyor.

Vefa-centr adlı alışveriş merkezinin içinde bulunan bir başka Beta-Storets mağazası da yağmalandı. Ayrıca, Türk işadamlarına ait Lion ayakkabı mağazasının da yağmalandığı görüldü.

Öte yandan, Kırgızistan sınır kontrol yetkilileri, Kazakistan ile Kırgızistan arasındaki sınırın bu akşam kapatıldığını bildirdi.

Kazakistan ile Kırgızistan arasındaki sınırın bu akşam kapatıldığını bildirdi.

Kırgızistan Sınır Kontrolü Sözcüsü Çodar İsakonov, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, sınırın Kazakistan'ın isteği üzerine kapatıldığını söyledi.

Sözcü, sınırın ne kadar kapalı kalacağını konusunda bir süre vermedi ve bunun toplumsal ve siyasi duruma bağlı olduğunu belirtti.

Bu arada, Devlet Başkanlığı ve Ala Too meydanı çevresindeki dükkanların yağmalanması devam ediyor.

Ayrıca, meydanda göstericilerin silah taşıdığı ve Devlet Başkanlığı binasına doğru ateş edildiği görüldü.

Meclis Başkanı Zaynidin Kurmanov, meclis binasının yağmalandığını açıklarken, bina önünde milletvekilleri dosyaları araçlara yüklüyor.

Öte yandan, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in evinin yağmalandığı iddiası basında yer aldı.

GEÇİCİ HÜKÜMET

Olayların yükselmesi üzerine hükümet istifa etmek zorunda kaldı. Ülkede geçici hükümet kuruldu. Geçici hükümetin başına eski Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Roza Otunbayeva getirildi.

Muhalefet temsilcilerinin yaklaşık 3 saatlik görüşmesinin ardından basına yapılan açıklamada, kurulan geçici hükümetin dört bakandan oluştuğu belirtildi.

Geçici bakanlar, görevlerini yapmak üzere çalışmalara başladı.

Öte yandan Türk Hava Yolları'nın bu akşam saat 19.50'deki İstanbul-Bişkek seferi iptal edildi.

AJANSLAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız