SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kırgızistan'dan ABD'ye Üs Darbesi

A- A+ PAYLAŞ

Rusya, son bir hamleyle, ABD'nin Avrasya bölgesindeki en önemli üslerinen Kırgızistan üssünü kapattırmayı başardı. Moskova, Kıgızistan'a önemli miktarda mali destek vereceğini açıkladı. Kırgızistan, şimdi ABD üssünü kapatıyor. Yerine Rus üssü geliyor.

Moskova'da temaslarda bulunan Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Bişkek'te bulunan ve Afganistan operasyonlarında ABD ile NATO birliklerinin kullandığı askeri üssün kapatılacağını açıkladı.

Bakiyev, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yaptığı ikili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Kırgızistan hükümetinin Bişkek'teki askeri üssün boşaltılmasını kararlaştırdığını söyledi.

ABD ASKERİ, BİR KIRGIZ VATANDAŞI ÖLDÜRMÜŞTÜ

Kararın üç nedenle alındığını belirten Bakiyev, "Afganistan'da uluslararası terörle mücadeleye destek sağlamak amacıyla, Bişkek bugüne kadar üssü kapatmadı. Son iki yıldır bu konuyu Amerikan tarafıyla görüştük. Üssün kira bedelinin yükseltilmesini talep ettik. Ancak taleplerimiz sonuç vermedi" dedi.

Bakiyev, 2006 yılında bir Amerikan askerinin bir Kırgız vatandaşını öldürmesi yüzünden halkın üsse tepkilerinin arttığına dikkati çekti.

AMERİKAN TARAFI: "MÜZAKERELER SÜRÜYOR

Öte yandan Kırgızistan'daki Amerikan askeri üssünden yapılan açıklamada, üssün kapatılmasıyla ilgili olarak Kırgız yetkililerinden kendilerine ulaşan resmi bildirim bulunmadığı kaydedildi.

Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığından da böyle bir yazı alınmadığı ve üsteki faaliyetlerin her günkü gibi devam ettiği belirtildi.
Kırgızistan'daki Amerikan Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada da, "Hava üssünün geleceği konusunda Kırgız yetkililerle müzakere halindeyiz. Müzakereler devam edecek" denildi.

KIRGIZİSTAN-RUSYA İLİŞKİLERİ

Bu arada Bakiyev, Moskova'daki basın toplantısında, Kırgızistan ile Rusya arasındaki ilişkileri güçlendirecek anlaşmalar imzalandığını bildirdi ve Rusya'dan gelecek mali yardımın, dünyada mali krizin sürdüğü bu dönemde Kırgızistan ekonomisine büyük yararı olacağını ifade etti.

Moskova ziyaretinden genel olarak memnun kaldığını kaydeden Bakiyev, Medvedev ile görüşmesinde alınan kararın, iki ülke ilişkilerini daha yüksek seviyeye çıkaracağını umduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev de, iki hükümet arasında alınan kararların çok ciddi olduğunu ve ortak ilişkilerin stratejik anlam taşıdığını söyledi.

Medvedev, iki müttefik ülke arasındaki ilişkilerinin ortak çıkarlarına cevap verdiğini ve Orta Asya'da istikrarın ve barış korunmasında büyük rol oynadığını ifade etti.

2 MİLYAR DOLARLIK KREDİ VE KARŞILIKSIZ MALİ YARDIMLAR

Medvedev, alınan kararlara göre Rusya'nın Kırgızistan'a 2 milyar dolar tutarında düşük faizli kredi sağlayacağını ve 150 milyon dolar karşılıksız mali yardımda bulunacağını bildirdi.

Kırgızistan'ın Rusya'ya olan 180 milyon dolarlık borcunun da silineceğini kaydeden Medvedev, Bişkek'te Rus bilim ve kültür evi açılacağını, Kırgızistan'da "Kambar-Ata 1" hidroelektrik santralinin inşaatına destek sağlanacağını da belirtti.

Rus yönetimi, Kırgızistan'ın istediği maddi yardım karşılığında 2005 yılından bu yana Amerikan üssünün kapatılmasını istiyordu. Rusya'nın, Bişkek'ten 20 kilometre uzaklıktaki Kant kentinde bulunan Rus üssü bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız