SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kırılıyorum, Darılıyorum!..'

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Aslanoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, yapılan yasa değişikliğiyle belediyeler aleyhinde bir düzenleme getirildiğini öne sürdü ve tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu'nda konuya ilişkin bir önerge veren ve bir de konuşma yapan Aslanoğlu'nun konuşması ile tartışmalar tutanaklara şöyle geçti:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 410 sıra sayılı yasa tasarısının 18. maddesindeki “ilgili belediyeye” ifadesi yerine “Büyükşehir Belediyeleri” şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Saygılarımızla.
Ferit Mevlüt Aslanoğlu (Malatya) ve arkadaşları

BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ SÜREYYA SADİ BİLGİÇ (Isparta) - Katılmıyoruz.
BAŞKAN - Hükûmet?
MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK (Gaziantep) - Katılmıyoruz.
BAŞKAN - Sayın Aslanoğlu, konuşacak mısınız?
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Evet.
Ama, kimse el kaldırmadı Sayın Başkan.
BAŞKAN - Kaldırdı, kaldırdı da ben daha hızlı kaldırın diyorum.
Buyurun.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; beni dikkatle dinler misiniz, ilinizin ekmeği elinden alınıyor. Buradaki madde şu: Elektrikten alınan, hava gazından alınan tüketim vergileri ilgili belediyeye yatırılıyordu. Hangi ilde kaç paralık fatura kesiliyorsa, tahsil ediliyorsa, ilgili kurumlar o belediyeye yatırıyordu. Şimdi, bu maddeyle, o belediyelerin hakkı alınıyor, hazineye yatırılacak. Zaten küçük şehirlerin problemi var, geliri yok. Büyükşehirlerin bir eli yağda bir eli balda.

Arkadaşlar, ben bir kez daha burada, Meclisin bu son gününde, bir kez daha Sayın Bakana, Hükümete sesleniyorum.

Değerli arkadaşlarım, rakam veriyorum: 370 bin nüfuslu bir büyükşehir belediyesi, yılda 160 milyon para alıyor; 550 bin nüfuslu bir büyükşehir belediyesi, yılda 200 milyon para alıyor ama 600 bin nüfuslu Şanlıurfa Belediyesi… O da, bunlar büyükşehir olduğu zaman da etrafı 20 kilometre büyütüldü, yani mücavir alanları. Bahsetmek istemiyorum isimlerinden, 370 bin, 550 bin… 35 kilometrelik bir ilçesi dahi büyükşehir kapsamına alındı da nüfus 550 bin oldu. Siz Şanlıurfa’yı da 20 kilometre büyütün bakayım, nüfus 800 bin oluyor mu, olmuyor mu? Ama Şanlıurfa’ya verilen para yılda 80 milyon arkadaşlar. Haksa, adaletse, vicdansa sizin takdirinize sunuyorum. Bu ülkede, o ilde yaşayan herkesin, bu ülkenin…

“Zamanında yapılmış.” diyorsunuz. Arkadaşlar, zamanında bu kadar büyük para almıyorlardı büyükşehirler, 4 katı, 5 katı. Yani 600 bin nüfuslu, 20 kilometre büyümeyen bir Şanlıurfa 80 bin lira alıyor, 370 bin nüfuslu bir büyükşehir belediyesi 160 bin lira alıyorsa ben bunun hakkını da hukukunu da sizin vicdanınıza bırakıyorum.
Değerli arkadaşlarım, bir de turizm belediyeleri var, yazın 500 bin-600 bin nüfuslu. Yani bu belediyelerin, örneğin… İsim vermek istemiyorum. Kış nüfusu… Çok önemli bir turistik belediyemiz, Muğla Belediyesi, bir bakın, yılda ne alıyor? Muğla Belediyesinin, bakın, yılda aldığı para, maksimum, maksimum, zannediyorum ki 50 milyon.
FEVZİ TOPUZ (Muğla) - 5 milyon.
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - “Yılda 5 milyon” dedi. Ben çok yanılmışım, özür diliyorum.
Şimdi, arkadaşlarım, yaz nüfusu ne kadar bu belediyenin ve kaç kişi hizmet veriyor?

Değerli arkadaşlarım, ben buradan hakkımı istiyorum ve hakkını savunmayan milletvekillerine de kırılıyorum, darılıyorum. Ben burada Şanlıurfa adına, Van adına, Maraş adına, Trabzon adına, Malatya adına, Manisa adına, Afyon… Kimin nüfusu mevcut büyükşehirlerden daha yüksekse… Biz fazlasını istemiyoruz… Fazlasını istemiyoruz… Kaç kişiysek, bizim hakkımızı… O büyükşehre adam başı kaç para veriyorsanız, biz bu parayı istiyoruz arkadaşlar.
Bunun adını koyamıyorum. Bak, bu Meclisin son gününde… Gelecek dönem… Yani, büyük haksızlık yapıyorsunuz. Artık illerde bu işin ben bayraktarlığını yapacağım.

Bayraktarlığını yapacağım... Her ile gideceğim -namerdim, şerefsizim, bu yaz gideceğim- her ilde, çıkacağım o ilin televizyonuna, “Sizin hakkınızı yiyorlar.” diyeceğim.
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Kim yiyor?
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Hükûmet yiyor, kim yiyecek Mehmet Bey? Hükûmet yiyor, kim yiyecek?
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - AKP yiyor.
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Ben bunu yedi yıldır -buradaki eski arkadaşlarım bilir- aynı duyarlılıkla söylüyorum. Söz verdiniz, söz verdiler. Benim için kurumlar önemlidir. Burada oturan geçen dönemin grup başkan vekilleri “Evet, haklısın, söz veriyoruz, hazırladık, hazırlıyoruz…” Ama bugün onlar bakan... Unuttular… Unuttular…
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Değerli arkadaşlarım -ben bir kez daha söyleyeyim, son kez söyleyeyim hakkımızdan fazlasını vermeyin bize. 370 bin nüfuslu bir büyükşehre kişi başı kaç para veriyorsanız, benim nüfusumu onunla çarpın, bu hakkı bize verin. Aman fazla vermeyin, biz başkasının hakkını yemekten korkarız. Ama, bizim hakkımızı yiyenlerin de yanına hakkımızı bırakmayız!
Hepinize saygılar sunarım. (CHP ve MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Aslanoğlu.
Evet, önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmemiştir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız