SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kırklar Kazısı Kaldığı Yerden..

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:12:15
Kırklar Kazısı Kaldığı Yerden..
A- A+ PAYLAŞ
Battalgazi ilçesinde tarihi mezar taşlarının bulunduğu Kırklar Mezarlığı'nda bu yılki kazı çalışmaları başladı. 
     
Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Battalgazi ilçesinde Selçuklu dönemine ait mezarların bulunduğu Kırklar Mezarlığı'nda geçen yıl Vali Ulvi Saran'ın talimatlarıyla kazı çalışması başlattıklarını hatırlattı. 
     
Kazı sonunda beklediklerinin ötesinde bir buluntuyla karşılaştıklarını kaydeden İskenderoğlu, ''Selçuklu mezarlığı'' diye başladıkları kazıda Emevi ve Abbasi dönemlerinden kalan mezar taşlarının ortaya çıktığını söyledi. 
     
Hicri 69-70 ve Miladi 688-689 yıllarına tarihlenen bu mezar taşlarının Türkiye'de Türk-İslam kazıları içerisinde en eski veriler olduğunu bildiren İskenderoğlu, ''Bitlis'in Ahlat ilçesinde de Türk-İslam dönemi kazıları yapılıyor. Ancak Battalgazi ilçemizdeki kazılarda Ahlat Mezarlığı'ndan çok daha eski tarihlere ait mezar taşlarına ulaşıldı'' dedi. 
     
120 dönümlük bir alana yayılan mezarlığın 10 dönümlük kısmını geçen yıl kazdıklarını anımsatan İskenderoğlu, bu yıl ise Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Çal'ın başkanlığındaki ekibin mezarlığın başka bir bölümünde kazılara başladığını ifade etti. 
     
Mezarlıktaki kazı çalışmasının yıllara yayılacağını anlatan İskenderoğlu, kendisinin ve Malatya Arkeoloji Müzesi'nden bir ekibin de kazıya iştirak ettiğini belirtti. 20 sanat tarihçinin katıldığı kazılarda yeni açmalar yapılacağını ifade eden Levent İskenderoğlu, çalışmalarda çok ilginç sonuçlara ulaşmayı beklediklerini söyledi. 
     
Vali Saran'ın kazıya büyük önem verdiğini belirten İskenderoğlu, 3 ay sürecek çalışmalar için 300 bin lira ödenek ayrıldığını kaydetti. Geçen yılki kazılarda 520 mezar taşı ortaya çıktığını anımsatan İskenderoğlu, bu mezar taşlarının üzerindeki yazıların KUDEB'deki Arap ve Fars dili uzmanları tarafından okunduğunu, 7 ay süren okumalar sonunda önemli bulgulara ulaşıldığını ifade etti. 
     
Mezar taşlarının bir çoğunda, yüksek kabartma tekniğiyle taşlara oyulmuş ayeti kerimelerin yer aldığını anlatan İskenderoğlu, bunların sanat tarihi açısından çok önemli olduğunu söyledi. İskenderoğlu, bu ayeti kerimelerin çok ciddi bir hat sanatı örneği olduğunu bildirdi. 
     
Mezar taşlarında sahabe mezarına ilişkin bilgilere rastlamadıklarını belirten İskenderoğlu, ''7 seyyid mezarına ait olduğu okunan mezar taşı var. Kırklar Mezarlığı'nın hem korunması hem de inanç turizmine kazandırılması gerekiyor. Seyyid ibareli mezar taşları Hicri 69-70-71 tarihlerine ait. Emevilerin son dönemleri'' diye konuştu. 
     
Mezarlıkta kadınlara, çocuklara ve bebeklere ait mezarlar da bulunduğuna dikkati çeken İskenderoğlu, kazılardan ve mezar taşlarının okunmasından, Malatya'nın ilk yerleşim yeri olan Battalgazi ilçesinin bir Avasım (Abbasiler döneminde Türklerin yerleştirildiği sınır şehirlerine verilen ad) şehri olduğunun, Hazreti Peygamber'in soyundan gelen insanların buraya geldiğinin anlaşıldığını ifade etti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız