SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kırmızı Kod' Yüzündenmiş!

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:02:56
'Kırmızı Kod' Yüzündenmiş!
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı toplantılarının birinci oturumunda AKPli üyelerin oylarıyla kabul edilen 2014 Yılı Kesin Hesabına yönelik CHP grubundan eleştiriler ve sorular yöneltildi. Başkan Ahmet Çakır, yağışlarda bazı yerleri su basmasıyla ilgili eleştirilere de, buralarda diğer etkenlerin yanı sıra vatandaşın "kırmızı kod"a dikkat etmeyip, kırmızı kod altında yapılaşmasının bunlara neden olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 Yılı Kesin Hesabı’na red oyu veren CHP’li üyeler adına bir takım eleştiriler ve sorular yönelten Hurşit Kuşçu, Kesin Hesap Raporu’nun kendilerine gelmediği belirterek “Bu hesap gelmediği merak ettiğim bazı sorular var. Belediyenin yıllık personel giderleri, en son yıl gerçekleşen gelir bütçesinin yeniden değerleme oranı nedir? 5393 sayılı Belediye kanunun 49. Maddesinde; Belediyenin yıllık personel giderleri, en son yıl gerçekleşen gelir bütçesinin yeniden değerleme oranı ile çarpımının %30’nu aşamaz denmektedir.

Yatırıma ayırdığınız ödenek ne kadardır? Eğer bu oran bütçenin %40’ın üzerinde ise başarı var demektir. Altında ise başarı olarak kabul edilmemektedir” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise personel giderlerinin kanunda belirtilen yüzde 30’un altında olduğunu, yatırıma ayrılan miktarın da bütçenin yüzde 40’ının üzerinde olduğunu belirtti.

Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı çalışmaları kapsamında önceki gün yaptığı oturumda gündem maddeleri arasında yer alan 2014 Yılı Kesin Hesabı, CHP’nin eleştirilerine neden oldu.  Önergeye red oyu veren CHP’li üyeler adına konuşan Hurşit Kuşçu, 2014 Yılı Kesin Hesabı’nın kendilerine gönderilmediğini, dolayısıyla mecliste ifade edilen rakamların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını bilmedikleri için red oyu kullanacaklarını söyledi. Sulama ve içme suyu sorunları, alt yapı, gelir ve gider dengesi ile mali disiplinin sağlanması gibi konularda bir takım eleştiriler yönelten CHP’li üye Hurşit Kuşçu, 2014 Yılı Kesin Hesabı'ne ile ilgili de bir takım sorular yöneltti.

Hurşit Kuşçu’nun Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki konuşması şöyle:

“Bugüne kadar taleplerimiz karşılanmadı”

“Belediyenin yıllık personel giderleri, en son yıl gerçekleşen gelir bütçesinin yeniden değerleme oranı nedir? 5393 sayılı Belediye kanunun 49. Maddesinde; Belediyenin yıllık personel giderleri, en son yıl gerçekleşen gelir bütçesinin yeniden değerleme oranı ile çarpımının %30’nu aşamaz denmektedir.

Yatırıma ayırdığınız ödenek ne kadardır? Eğer bu oran bütçenin %40’ın üzerinde ise başarı var demektir. Altında ise başarı olarak kabul edilmemektedir.

Vatandaşlardan bizlere gelen en büyük şikayet, içme suyunun pahalı olması. Su tüketiminde kademenin kaldırılmasını talep etmektedirler. 

Malatya’nın önemli sorunlarından bir tanesi yağışlar sonucunda kent merkezini ve bazı işyerlerini taşkın sularının basmasıdır. Konuyla ilgili bir çalışma var mıdır?

Vatandaştan bizlere gelen sorunların başında sulama konusu gelmektedir. Mesela sulama suyu için boru talepleri var. Konuştuğumuz yetkililer henüz boru ihalesinin yapılmadığını belirtmişlerdir. Sulama zamanı gelmiştir. Çiftçimize önceden yapılan boru yardımları yapılacak mıdır?

Yol ve Altyapı Koordinasyon Dairesine bugüne kadar yaptığımız taleplerin hiçbiri karşılanmamıştır.

2014 yılı Faaliyet raporu mecliste görüşülürken de bahsetmiştim. Malatya Büyükşehir Belediyesi çalışmalarında bizler neleri göreceğizP Mesela kongre şehri mi olacağız? Üniversite şehri mi olacağız? Sanayi şehri mi olacağız? Tıbbın merkezi mi, tarım kenti mi, turizm kenti mi olacağız?

Mali disiplinin daha etkin ve verimli bir şekilde sağlanması, gelir gider dengelerinin daha titizlikle ele alınması gerektiğini inanıyoruz. Taleplerimize cevap alamadığımız için 2014 yılı kesin hesap raporuna red yönünde oy kullanacağımızı belirtir saygılar sunarım.”

Çakır: “Siyaset yapıyorsunuz”

CHP’li üyeyi yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, eleştirilerin doğru olmadığını belirterek, “Siyaset yapıyorsunuz. Malatya’yı su basmıyor. Her tarafı su basıyor imajı vermeniz doğru değil” dedi.  Yoğun yağışlarda dünyanın her yerinde su baskınlarının yaşanmasının doğal olduğunu kaydeden Başkan Çakır “Yaşanmayan bir şehir gösteremezsiniz. Neticede yağışın aldığı miktara göredir. Malatya’mızda da, şehir merkezinde biz yağmur sularının drenajını yapıyoruz. Drenaj sistemlerimiz vardır, bunlar Malatya’daki normal yağışlar hesaplanarak onun iki katı büyüklüğünde drenaj sistemleri merkezin tamamında yapılmıştır. Ana drenaj sistemimiz 120 km’yi geçmiştir. Dolayısıyla böyle bir sıkıntı yok. Ama her an kot düşüklüğünden kaynaklanan, geçmişteki yerleşimlerden kaynaklanan, coğrafi yapıdan kaynaklanan; vatandaşın kırmızı koda dikkat etmeyerek temel kırmızı kod seviyesinin altında kalan noktalarda, aşırı yağışlardan sonra zaman zaman olur, bu da lokal bir durumdur. Genele yansıtmak doğru değildir” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız