SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kış Geldi, Tünel Kapandı!.

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:37:48
Kış Geldi, Tünel Kapandı!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya- Sivas karayolunun Malatya- Hekimhan arasında bulunan, halk arasında da "Çebiş Rampası" olarak bilinen rampayı devre dışı bırakmak üzere inşa edilen, Ekim ayı başlarından itibaren de bir tüpü geçici olarak açılan tünel, yeniden ulaşıma kapatıldı ve ulaşım Çebiş Rampası kullanılarak yapılmaya başlandı.

Yüksek eğimli Çebiş Rampası'na alternatif geçiş olarak, ikişer şeritli 630'ar metre uzunluğunda iki tünel inşa edildi. "Çepiç Tüneli" olarak adlandırılan bu tünellerden biri, Ekim ayından itibaren "bir gidiş- bir geliş" şeritli olarak ulaşıma açıldı. Diğer tünel ise çalışmalar sürdüğü için açılmadı. Malatya'nın kuzeydeki ilçelerinin yanı sıra illerle de bağlantısı buradan yapılmakta iken, geçtiğimiz günlerde, Karayolları tarafından açık olan tünel de ulaşıma kapatıldı, trafik yeniden "Çebiş Rampası"na yönlendirildi. Gerekçenin, tünelde aydınlatma vs. işlemlerinin sürdürülmesi olduğu öğrenildi.

Kış koşullarının yaşanmaya başladığı bugünlerde, ulaşımda zorluk yaratan Çebiş rampasının yeniden kullanıma açılması hayretle karşılanırken, tünellerdeki çalışmanın bir an önce bitirilerek, rampanın yeniden devre dışı bırakılması gerektiği belirtildi.

ÇEBİŞ- ÇEPİŞ MESELELERİ..

AKP Milletvekili Öznur Çalık, bu güzergahtaki yüksek eğimli bölümüne "Çebiş Rampası" adının, bir köylünün yıllar önce yol açılırken, karayolculara bir çebiş keserek yedirip, eğimsiz bir alandan geçmesi gereken yol güzergahını, dik rampaya rağmen evinin önünden geçirtmesi nedeniyle verildiğine ilişkin halk arasında bilinen hikayeyi şöyle anlatmıştı:

"Burada o dönem Karayolları proje yaparken, burada Cebiş Yokuşunun dibinde Haydar Amca, yol evinin önünde geçilsin diye bir tane çebişi yatırıyor kesiyor, ondan sona yol evinin önünde geçiyor. Ondan sonra Hekimhan yolunda burası Çebiş Yokuşu olarak kalmış."

Çebiş 1 yaşındaki keçi yavrusuna yörede verilen bir isim. Ancak, Karayolları Çebiş Rampası'na alternatif olan tünellere aynı ismi verirken, keçi yavrusunun başka yörelerde söylenişi olan "Çepiç"i kullanmayı yeğleyince, tünelin girişlerindeki tabelalara, "Çepiç Tüneli" yazıldı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız