SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kış Havası Cildi Bozar...

A- A+ PAYLAŞ
 
Kış aylarında cilt bakımı daha fazla önem kazanır çünkü soğuk hava cildi kurutur. Kuruluk ise hassas cilt yapısına sahip olanlarda kaşıntı, soyulma, çatlama ve kanama gibi şikâyetlere yol açabilir.
 
Cildin en önemli görevlerinden birinin dış etkenlere karşı vücudu korumak olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doktor Ferihan Bilgin, dış ortamdaki soğuk, nemli hava ve rüzgâr; kapalı alanlarda ise ısıtma sistemlerinin cilt dengesini bozduğunu söyledi.
 
Dr. Bilgin, “Soğukta yüzeysel kan dolaşımı etkilenir, damarlar büzülür, dolaşım yavaşlar; buna bağlı olarak cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturan sebium üretimi, hücreleri birbirine bağlayan seramidler azalır, cildin koruma görevi zarar görür, su kaybı olur. Kişi cildinde hassaslık, kızarma, nedensiz yanma hissi duyar, hatta pullanmalar, çatlamalar oluşabilir” dedi.
 
Bu koşullardan yüz ve eller gibi açıkta olan yerlerin daha fazla etkilendiğini vurgulayan Bilgin, kış aylarında ciltte görülen reaksiyonlarla ilgili bilgi verdi: “Sağlıklı bireyde belirttiğimiz şikâyetler görülürken cildin zaten hassas olduğu bazı durumlarda şiddetlenmeler olur. Seboreik dermatit dediğimiz rahatsızlıkta kızarmalar, pullanmalar şiddetlenir, atopik dermatit dediğimiz durumda kaşıntılar çok şiddetli olabilir, uygunsuz giysi, ayakkabı kullanımı sonucu mantar hastalıkları aktif hale gelebilir. Aile fertlerinde, kadın-erkek her yaş grubu hemen hemen aynı şekilde etkilenirken özellikle yaşlılarda kuruluk daha fazla olduğu için su kaybının artmasıyla kaşıntı, soyulma ve çatlamalar daha belirgin olur."
 
KIŞIN CİLDİ KORUMAK İÇİN…
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ferihan Bilgin, kış mevsiminin cilt üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için alınacak önlemler ise şöyle anlattı: “Yüz ve eller akşam daha yoğun olmak üzere nemlendirilmeli. Makyaj temizlerken alkolsüz temizleyici kullanılmalı. Yaşanılan ortam nemlendirilmeli. Dış ortamla ısı farkını çok açmamak için iç ortam ısısı 20 derece civarında tutulmalı, ortamın yüzde 30 nemli olması sağlanmalı. Basit bir önlem olarak radyatörlerin üzerine su koymak ortamı nemlendirecektir.
 
SOĞAN ZARI GİBİ GİYİNİN
Kıyafetlerin sürtünmesi, dar, yünlü veya sentetik katkılı giyeceklerde cildin kurumasına yol açar. Vücudun hava almasını sağlayan pamuklu dokumalar tercih edilmeli, ince ama kat kat, soğan zarı gibi giyinmeye çalışılmalıdır. Duş veya banyo sıcak olmamalıdır, sıcak su cildi daha da kurutur. Sık sık keselenmekten kaçınılmalı, temizlenirken gliserinli, yağlı sabunlar tercih edilmeli, banyo sonrası vücut sürtme hareketinden kaçınılarak, yumuşak hareketlerle kurutulmalı ve nemlendirici kullanılmalıdır. Losyondan ziyade daha yoğun olan krem formu tercih edilmeli, mümkünse kokusuz olmasına dikkat edilmeli.
 
ELLERE YAĞLI KREM KULLANIN
Dekolte, dirsek, diz, topuk gibi kırılgan, çatlamış veya çok kuru bölgelere daha fazla özen gösterilmeli, yağlı kremlerle (tatlı badem yağı gibi) masaj yapılmalıdır. Sık şıkanan ellere gliserin veya gliserollü sabun kullanılmalı, suyla teması mümkün olduğu kadar azaltılmalı, deterjanla temas gerekiyorsa muhakkak eldiven kullanılmalıdır. Dışarı çıkarken nemi, yünlü eldivenlere göre daha iyi tutan deri eldivenler tercih edilmeli, günde birçok kez koruyucu el kremleri uygulanmalı, krem, gece yatarken yoğun bir tabaka halinde yedirmelidir.
 
ÇATLAYAN DUDAKLARA BAKIM YAPIN
Yağ bezi olmayan dudaklar, soğuktan ve kuruluktan çok çabuk etkilenir. Dudakları sık sık ıslatmak kurumasını, çatlamasını kolaylaştırır. Yağlı, besleyici bir dudak kremi sık sık dudaklara uygulanmalıdır.
 
VİTAMİNDEN ZENGİN BESLENİN
Kış aylarında beslenme önemlidir; A,B,C vitaminlerinden zengin, bol meyve sebze, balık, badem, fındık, ceviz gibi besinler tüketilmeli. Sigara dolaşımı etkilediği için hasarı arttırır, onarımı geciktirir. Bu nedenle sigara içilmemeli, içilen ortamlardan da uzak durulmalı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız