SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kış Lastiği Uyarısı

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:27:42
Kış Lastiği Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Kış lastiği takma uygulamasının, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için son günün 1 Aralık olduğunu belirten uzmanlar, sürücüleri uyardı. 

Elazığ Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Halil Sanaç, kış lastiği uygulamasının 1 Aralık 2015 tarihinde başlayacağını belirterek, sürücülere kış lastiği eksikliklerini gidermesi konusunda uyarıda bulundu. Çıkarılan kanunun yayalar ve sürücülerin güvenliğini maksimum düzeye indirip ve iyileştirmek için çok önemli olduğunu belirten Halil Sanaç, “Kış lastiği kullanmak için olumsuz hava koşullarını ve kar yağmasını beklemeden sürücülerin hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü an bunu takmalarını öneriyoruz. Bu çıkarılan kanunla kış lastiği uygulaması ticari araçlar için zorunlu hale getirilmiştir. Sürücülerin kış lastiği kullanmasıyla birlikte doğru mevsimde, doğru lastik kullanımı, lastiklerin kullanım süresini aynı şekilde uzatacaktır. Yani 1 Nisan'da kış lastiğinin çıkartılıp mevsimsel lastiğin takılması gerekiyor. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü zamanda normal mevsimsel lastiğin çıkartılıp kış lastiğinin takılması gerekiyor" dedi.

"YAZ İLE KIŞ LASTİĞİ ARASINDA 6 METRELİK FREN FARKI VAR"

Kış lastiğinin önemi hakkında bilgi veren Saraç “Deseniyle olduğu kadar soğuğa dayanıklılığı kauçuk karışımıyla da kar, buz gibi kaygan koşullarda maksimum çekiş ve fren gücünü iletebilen kış lastikleri silika teknolojisiyle üretilmektedir. Kullanılan bu teknoloji sayesinde lastiğin tutunma özelliği de artmaktadır. Havanın 7 derece altında olduğu ıslak bir zeminde 80 kilometre hızla giden bir araç yaz lastiğiyle durabilmek için 50 metreye ihtiyaç duymaktadır. Halbuki kış lastikleri aynı koşullarda zeminde 34 metrede tamamen durabilir. Aradaki 6 metrelik fark bir tehlike anında çok ciddi oranda kazalardan kurtulmamızı sağlayabilir. Kış lastiği vatandaşlarımız için zorunlu değil ama mevsimsel lastikle kış lastiği arasındaki ciddi oranda frenleme farkı olduğundan dolayı kendi can ve mal güvenlikleri için kesinlikle kış lastikleri takmalarını öneririz” diye konuştu.

"UYGULAMA İLE KAZALARIN YÜZDE 80 ÖNÜNE GEÇİLECEK"

Kış lastiği takılmasının vatandaş için bir emniyet olduğunu ifade eden oto tamir ve bakım ustası Zafer Yıldırım ise, “Aracın ve sürücünün emniyeti için mecburu değil ama gereken bir şeydir. Kış lastiğinde vakum olduğu için kışın yaza göre kayma oranını yüzde 100 düşürür. Yol tutuşu da iyi olur. Araç hasarını yüzde 90’na kadar düşürür. Kar lastiği uygulamasının zorunlu olması bizce iyi oldu. Kazaların en azından yüzde 80’inin önüne geçildi” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız