SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kış Yarısı' Etkinliği

A- A+ PAYLAŞ

Kocaözü'nde düzenlenen "Kış Yarısı" etkinliği ilgi gördü.

Hekimhan ilçesine bağlı Kocaözü beldesinde Türk kültüründe önemli yeri olan geleneksel "Kış Yarısı" etkinliği düzenlendi. Bir araya gelen belde dışındaki Kocaözülüler birlik ve beraberliklerini pekiştirdi.

Kocaözü belde sakinleri ve öğretmenlerin organizasyonu ile gerçekleştirilen "Kış Yarısı" etkinliğinde ilk olarak hazırlıklar yapıldı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından beldede bulunan evlerin kapısı çalınarak yiyecek toplandı. Bu esnada renkli görüntüler de yaşandı. Onlarca araçla Kocaözü beldesinin sokaklarını dolaşan belde sakinleri, hem belde sakinlerini etkinliğe davet etti, hem de kışın yarılanmasının sevincini yaşadılar. Kış Yarısı kültürel etkinliği son olarak toplanan yiyeceklerden yapılan aşın belde sakinlerine ikramı ile sona erdi. Etkinliğe yüzlerce kişi katıldı.

Etkinlik sonrası açıklamada bulunan Kocaözü Belediye Başkanı Gani Karaca, "Bu etkinliğin bu yıl üçüncüsü düzenlendi. Bu zenginliğimizin bir parçasıdır. Bu tür etkinlikler Anadolu'da çeşitli zamanlarda kutlanıyor. Bizde kışın ortasında kutluyoruz. Bu etkinlikte "Biz işi emeği gördük, işi bitirdik. O zamanın mal sahiplerinden bir hediye alalım" düşüncesiyle yapılan bir gelenekmiş. Bunu artık gelenek haline getirdik. Bundan sonra da yenilerini yapacağız. Bu sefer daha geniş kapsamlı olacak. Emeği geçen gençlerimize, öğretmen arkadaşlarımıza ve belde halkımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Kocaözü Dere Mahallesi Muhtarı Hacı Yusuf Bayram ise, bu etkinliği büyüklerinden görerek, geleneksel hale getirerek kutladıklarını söyledi.

Kocaözü beldesinde geçmiş yıllarda sadece gençler arasında kutlanan "Kış Yarısı" kültürel etkinliği son üç yıldır geniş çaplı olarak kutlanıyor. "Kış Yarısı" kültürel etkinliği, Türk kültüründe insan yaşamında doğa şartlarının direk etkili olduğu dönemlerde, toprağa ve hayvancılığa bağlı yaşam içerisinde, ağır kış şartlarında barınma ve beslenme zorlukları yanında, hayvanların yiyeceğinin azaldığı, kış mevsiminin yarılanması ve bahara yaklaşılması nedeni ile yaşanan sevincin dışa vurulması olarak nitelendirilir. Bu etkinlik Anadolu'da çeşitli adlar altında da kutlanıyor. Saya olarak ta isimlendirilen bu etkinlik, Anadolu'nun dramatik halk oyunları arasında en yaygın oyunların başından geliyor. Çoğunlukla 'Koç Katımı Mevsimi' demek olan Kasım ayında veya Şubat ayının ilk haftalarında oynanır. Kasım ayında çobanlar, yıllık ödeneklerinden başka, koyun sahiplerinden armağan almak için düzenler. Şubat ayında yılın bereketli ve yağmurlu geçmesi için düzenlendiği de olur. Saya veya Kış Yarısı olarak isimlendirilen bu etkinlikte, gençler bir araya toplanarak kıyafet değiştirirler. İçlerinden birisi sakallı bir ihtiyar, diğeri gelin, üç dört kişi de Arap koruyucu kılığına girerler ve kapı kapı dolaşarak yiyecek toplarlar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız