SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kışanak ve Tuncel Malatya'ya Gelmek İstiyor

0
Güncellendi - 2017-11-05 00:50:52
Kışanak ve Tuncel Malatya'ya Gelmek İstiyor
A- A+ PAYLAŞ

Haklarındaki dava Malatya'da görülen eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Kışanak ve Tuncel, SEGBİS üzerinden katıldıkları duruşmada, mahkeme huzurunda bulanarak, savunma yapmak istediklerini söylediler.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan Kışanak ve Tuncel hakkında açılan davanın beşinci duruşması Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tuncel ve Kışanak, Kandıra Cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Mahkeme Başkanı İzzettin Duman, Kışanak ve Tuncel’e ifadelerine eklemek istedikleri bir şey olup olmadığını sordu.

  Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, “Duruşma, güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır’dan Malatya’ya alındı ancak güvenlik gerekçesiyle huzurda bulunamıyoruz. Savunmamı huzurda yapmak istiyorum. Bu talebim reddedildi. SEGBİS ile ifade vermek zorunda bırakılıyorum. ‘İstersen gel, istersen gelme, biz sanıksız da yargılama yaparız’ gibi bir durum var. Hakkımda 240 yıl gibi rekor bir ceza isteniyor. Açıklayıcı, ikna edici bir savunma yapma imkanına sahip olmam lazım. Sanık yok yargılama yapılıyor, bu hukuka uygun değil. Mahkeme huzurunda, kısıtsız bir ortamda savunma yapmak istiyorum. Daha önce genel hatlarla savunma yaptım. Ancak daha öncede söylediğim gibi, bu savunma hakkımı tamamen kullandığım anlamına gelmiyor” dedi.

  “Hayatım boyunca savunamayacağım, arkasında duramayacağım bir sözüm, eylemim olmamıştır” ifadesini kullanan Kışanak, şunları söyledi:

“Dosyaya konulan bir külliyat var ama ses ve görüntü kayıtları yok. Hukuki olmayan bir delile göre kendimi savunmaya kalkamam. Bu suçlamalar, FETÖ soruşturmasında tutuklu bulunan 17 yargı ve emniyet mensubu tarafından uydurulmuş iddialar. Bir sanık, kamera karşısında nasıl kendisini ifade eder. Bu sanal bir yargılamadır. Bir yıldır tutukluyum. Ben hangi gerekçeyle tutukluyum? Bir yıldır sorgusuz, sualsiz içeride tutuluyorum. Bunu hangi demokrasiyle izah edeceğiz? İleride mahkeme huzuruna çıkarak suçlanmama konu olan iddialarla ilgili tek tek savunma yapmak istiyorum. Vicdanları yaralamayan bir yargı olmasına katkı sunmak istiyorum. Yanlış yapmadım, kimseye zarar vermedim, demokratik siyaset hakkımı kullandım. Demokratik muhalefet yoksa o ülkede demokrasi yoktur.”

  Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde şuan seçilmiş bir yönetimin bulunmadığını belirterek, “2 milyon bir şehrin yönetimi, hiçbir seçilmişin olmadığı bir yönetime verilmiştir. Bir yıldır Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi toplanmıyor. 2 milyonluk şehirde bir tane seçilmiş yok” diye konuştu.

  DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise mahkeme heyetine “Gözünüzün içerisine bakarak savunma yapmak istiyorum” dedi.

  Davanın hukuki olmadığını savunan Tuncel, “Siyaset yapma hakkımız elimizden alındı. 106 belediyemizin 85’ine kayyum atandı, 70’in üzerinde arkadaşımız tutuklandı. Bu mesele, hukuki değil siyasi meseledir” diye konuştu.

  Mahkeme Başkanı İzzettin Duman, Savcı Muhittin Atlı’nın talebini sordu. Savcı Atlı, Kışanak ve Tuncel’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

  Sanık avukatlarının taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, ara kararında Kışanak ve Tuncel’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

  Mahkeme, dosyadaki eksiklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı 8 Ocak’a erteledi.

  Duruşmayı yabancı medya mensupları ve parti temsilcileri de takip etti.

  İddianamede, Kışanak hakkında “Silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek”, 41 kez “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak” suçlarından 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar, Tuncel hakkında da “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve 16 kez “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından 23 yıl 6 aydan 95 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız