SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kitap Harcaması Yok Denecek Kadar..'

A- A+ PAYLAŞ

44. Kütüphane haftasının başlaması nedeniyle İl Halk Kütüphanesinde yapılan törene, Vali Halil İbrahim Daşöz, Malatya Belediye başkanı Cemal Akın, İnönü Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kılıç, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Kütüphane yetkilileri, Adıyaman GAP Gazeteciler Birliği başkanı Abidin Kıymaz, okurlar öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Yılmaz Marasalı; kütüphanelerin ortaya çıkışı, yararları, Malatya’da kütüphane hizmetlerinin başlaması ve verdiği hizmetleri anlatarak başladığı konuşmasını “ ilimizde Modern kütüphaneciliğin gelişmesi için teknolojik ve deneyimli personel ile desteklenmesi gerekir” diye sürdürdü.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay’ın İl genelindeki kütüphanelerin durumu konusunda bilgiler sunmasından sonra Belediye başkanı Akın konuştu. Akın özetle; “Oku diye başlayan kutsal kitabımız var, kültürümüzde okuma salonları anlamında Kıraathanelerimiz, Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? gibi ayetimiz var. Okuma bizim kültürümüzün bir parçası. Peki millet olarak okuyor muyuz? Hayır, bunu seslendirmemiz gerekir, gelişmiş ülkelerde ABD’de 72.500, Almanya’da 68.000, Japonya’da 42.000 kitap basılıyor, Bu ülkelerde yıllık kişi başına kitap okuma sayısı ABD’de 400o, Almanya’da 2700, Fransa’da 1700 iken bu sayı Türkiye’de sadece 700, ayrıca gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların ihtiyaç listesi sıralamasında kitap okuma 28. sırada iken Türkiye de bu sıralamada 120’lerin üzerinde. Gelişmenin yolu okumaktan geçer." diye konuştu.

Vali Daşöz’de; “2006 yılında sigaraya 53 trilyon lira harcayan Malatyalı kitap satışı için yok denecek kadar para harcamış. Ekonomik gelişmesini tamamlayan ülkeler eğitime ve okumaya çok önem veriyorlar. Onların okudukları kitap sayısı bizlerin okuduğu kitap sayısından 100 katından fazla. Örneğin Japonya, onların hiçbir doğal zenginliği yok, petrolleri yok ama fert başına düşen milli gelirleri ortada. Onlar metroda, duraklarda, trende, yani fırsat buldukları her ortamda kitap okuyorlar. Sebep sonuç ilişkisi. Okuma sevgisi çocuklarımıza aşılayabilmemiz için okul öncesi eğitime verilen önemi görmeliyiz, çünkü çocuklar 7 yaşa kadar şekilleniyorlar. Zaman teknoloji lehine gelişiyor. Bizimde bu gelişmelerde öncü olmamız- lokomotif olmamız için eğitime ve okumaya önem vermeliyiz, bunun içinde önümüzde engel yoktur tek engelimiz kafamızın içinde. Bunu yıkmamız ve eğitime- okumaya çok önem vermemiz gerekir” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra 2007 yılında en çok kitap okuyan 2. Hasan Varol İlköğretim Okulu öğrencilerinden Edanur Karaaslan, Kader Kaygun, Aslı Aydın ve Cumhuriyet Lisesi öğrencilerinden Ebubekir Erhan ile Murat Kaplan ve Meral Yücel adlı okurlara plaket verildi.

Ayrıca Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kardeş okul olan Çayırlı İlköğretim okuluna da bir kitap seti, İl Halk Kütüphanesine kitap bağışlayarak katkıda bulunan Işıl Çırak ile Kütüphaneye destek sunan Yusuf Kenan Ateş’e plaket verildi. Tören Kitap sergisinin açılışı ve gezilmesi ile son buldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız