SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kıtır-1'i Ektiler, Çok Memnunlar

0
Güncellendi - 2020-06-26 04:50:11
Kıtır-1'i Ektiler, Çok Memnunlar
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, tarım ürünlerinde verimin arttırılması amacıyla verilen tohum desteğiyle çiftçilerin ürün ve gelir yelpazesini genişletilmesi hedefliyor.

Kentte, susuz araziler için çiftçilere Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilen yerli tohumların deneme ekimlerini yaptıran İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "don çukuru" tabir edilen ve kayısı üretimine uygun olmayan küçük arazilerde ise tıbbi ve aromatik bitkiler ile farkı ürünlerin üretilmesi için çiftçilere çeşitli destekler sağlıyor.

Özel bir firma tarafından sera için üretilen ve ihraç edilen yerli salatalık tohumu "Kıtır F1"in Battalgazi ilçesi Adaören Mahallesi'nde açık alanda deneme ekimi yapıldı.

"Verimi artırmanın yolu kaliteli fideden geçiyor"

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde dünyada tarım ve gıda ürünlerinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını anlattı.

Tarım ürünlerinde verimin artırılmasına önem verdiklerine dikkati çeken Macit, "Verimi arttırmanın yolu kaliteli fideden geçiyor. Çiftçiye verimi, kalitesi yüksek kaliteli fide getirtip veriyoruz. Çiftçilere bakım ve kültürel önlemlerin neler olması gerektiği konusunda da eğitimler veriyoruz. Bu şekilde birim alanda yüksek verimle tarım arazilerinde hem çiftçi gelirini arttırmak hem de ortaya çıkabilecek gıda açığının kapatılmasını sağlamak için çeşitleri geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

Macit, Türkiye'nin gıda üretimi yönünden kendine yeter ülkelerden olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Biz, kendimize yeter olmayı, yeterli görmüyoruz. Ayrıca gıda açığı olan ülkelere, talep eden ülkelerin de gıda açığını karşılamak zorundayız. Ülkemizin tarımsal potansiyel açısından çok yüksek performansı var. İlimiz de bu performansa dahil olan kentlerden biri. Çiftçimiz, yetiştiriciliğini yaptığı Kıtır F1 çeşidinin hasadına başladı. Demonstrasyon ve çiftçimize gelir amaçlı hibe şeklinde fide verdik. Çiftçi bakım ve kültürel önlemleri kendi yapıyor. Pazarla ilgili sorun yok. Sebze üreten diğer çiftçilerimiz de gelip burada verimi ve kaliteyi görecekler, kaliteli tohuma yönelecektir."

"10-15 ton verim beklemekteyiz"

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Demet Köksal da koronavirüs sürecinde çeşitli ürünlerin deneme ekimlerinin çiftçiyle yapıldığını söyledi.

Seracılık için geliştirilen silor tipi "Kıtır F1" salatalık çeşidinin deneme ekimine değinen Köksal, "Bir dönüm 200 metrekarelik alanda, sera için geliştirilen silor tip 'Kıtır F1' salatalık çeşidinden 2 bin 20 fideyi açık havada çardak sistemiyle demonstrasyon amaçlı yetiştirmekteyiz. Toplamda 10-15 ton verim beklemekteyiz. Proje kapsamında çiftçiye fide desteğinde bulunduk, gübre ve ilaçlamada ise hibelerimiz söz konusu." diye konuştu.

Üretici de memnun

Adagören Mahallesi'nde eşiyle çiftçilik yapan Songül Yoldaş kiraladıkları arazide hibe desteğiyle salatalık ektiklerini söyledi.

"Kıtır F-1" salatalık çeşidini ilk defa ektiklerini anlatan Yoldaş, ürünü çok beğendiğini ifade etti.

Veysel Yoldaş ise verimin güzel olduğunu ve salatalığın kilogramını 3 ile 4 lira arasından sattıklarını aktararak, "Her yaprakta 2-3 salatalık bulunmakta, süper bir şey. Verdikleri destekten dolayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne teşekkür ederiz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Murat (3 yıl önce)
    Çalışan kazanır, Bu ülkenin toprakları o kadar verimli ki, hem yeraltı hem de yer üstü zenginlikleri etraftaki bütün ülkeleri kıskandırıyor. Hatta bu komşu diye tabir ettiğimiz ülkeler sahip olduğumuz bu toprakları ellerine geçirmek için 10 yıllık 20 yıllık 50 yıllık hatta 100 yıllık planları ile önce bu milleti birbirine düşürüp sonra parçalayıp arkasından da paylaşma hevesindeler. Allah bu gibi düşünce ve eylem hazırlığındaki bölücülerin şerlerinden ülkemizi ve milletimizi muhafaza eylesin...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan h (3 yıl önce)
    kayısıda hasar parası alamıyor artık çiftçi. rekolte düşse de fizyolojik v.s diye bişey söylenip hasar verilmiyor. malatya kayısısı böyle böyle bitiriliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Dağa taşa kayısı dikmek yerine bu tür gelir getirici ürünler ekilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaan (3 yıl önce)
    Sağol sayın Müdürüm Tahir Macit bey Malatya Tarımı için yaptıkların unutulmaz,çalışmalarında başarılar,diliyoruz..................
    0
    0
    Yanıtla