SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kıyak İmar' Askıda..

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:25:48
'Kıyak İmar' Askıda..
A- A+ PAYLAŞ

TOKİ’ye devredilen Beydağı Devlet Hastanesi (eski SSK) arsası ile ilgili olarak yapılan, Malatya Belediyesinin tüm itirazlarına rağmen Bakanlıkça onaylanan imar planı değişikliğine, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Yeşilyurt Belediyesi, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları gibi ilgili kurum ve kuruluşların itiraz edip etmeyecekleri merak konusu oldu. 

Şeker Fabrikası arazisine hastane yapımı karşılığında TOKİ’ye devredilen arsalardan olan mevcut imar planında sağlık tesisi alanı olarak belirtilen 5 dönümlük Beydağı Devlet Hastanesi alanında yapılan, araç- insan sirkülasyonunu 2. 5 kat artırmasının yanı sıra çevrenin görüntüsünü bozacak kütlelerin oluşmasına yol açacak olan imar planı değişikliği Bakanlık onayından sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce askıya çıkarıldı. 

İl Müdürlüğünce askıya çıkarılan ve Müdürlüğün sitesinde de yen alan imar planı değişikliği duyurusunda şu ifadeler yer aldı. 

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 12.11.2013 tarihinde onaylanan Malatya İli, Merkez İlçesi, Çilesiz Mahallesi 4427 ada 2 nolu parsele ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği 03.04.2014 tarihinden itibaren Müdürlüğümüz ilan panosunda bir ay süre ile Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce askıya çıkarılmıştır.” 

Yerel basın tarafından geçtiğimiz aylarda Malatya kamuoyunun gündemine taşınan haberle ilgili olarak Malatya Belediyesi yetkilileri “Tarafımıza iletilen resmi bir yazı yak. Ama yapılacak değişikliklerle ilgili bizden görüş istediler” diyerek, yapılan değişiklerden haberlerinin olmadığını ifade etmişlerdi.

"ŞİMDİ BU MU KAMU MENFAATİ?.."

Malatyahaber.com’da 24 Ocak’ta, söz konusu alanda yapılan imar değişikliğine ilişkin haber “Şimdi Bu mu Kamu Menfaati?” başlığıyla yayınlanmıştı. Bu haber şöyleydi:

“Şeker Fabrikası'ndan alınan arsaya TOKİ tarafından yaptırılan yeni Devlet Hastanesi karşılığında, eski Devlet Hastanesi ile daha sonra adı "Devlet Hastanesi Beydağı Kampusu" olarak değiştirilen eski SSK Hastanesi'nin bina ve arsalarının, TOKİ'ye devri ile ilgili takastaki TOKİ lehine olan eşitsizlikten sonra, SSK'nın 5 dönümlük yerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı "özel imar düzenlemesi" ile satışa hazırlandığı ortaya çıktı.

Eski SSK'nın 5 dönümlük arsası, Malatya Belediyesi imar planında "sağlık tesisi"olarak gözükmesine rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plan değişikliğiyle bu bölgeyi "konut+ticari" alana dönüştürdüğü gibi, 0.70 olan emsal yoğunluğunu da 1.75'e çıkardı. Arsa imarı üzerinde yapılan bu değişiklikler, buranın birilerine satışından önce rantını artırma girişimleri olarak yorumlanıyor.

Son dönemlerde, aralarında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu 4 bakanın yolsuzluk- usulsüzlük- rüşvet iddialarıyla istifasıyla sonuçlanan, bazılarında "Kentsel Dönüşüm" adı altındaki kamulaştırmalar ve imar düzenlemelerinin ardından "dosta- ahbaba- yandaşa" yapılan devirler nedeniyle, çok tartışılan işlemlerle ilgili bazı iddialara da muhatap olan TOKİ'nin, eski SSK arsasının imarı üzerinde yaptığı "kıyak" değişiklikleri, Malatya Belediyesi'ne de henüz bildirmediği öğrenildi. Söz konusu alandaki imar değişikliklerinin 2013 Kasım ayında yapıldığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylandığı bildirildi.

Malatya'nın imar yoğunluğu olan bölgesinde yoğunluğu çok daha artıracak olan düzenlemeye Malatya Belediyesi'nin olumsuz yaklaştığı belirtiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı imar planı değişikliğini basın mensuplarından öğrenen belediye yetkilileri, "Bu karar henüz belediyeye gelmedi. Resmi olarak bize intikal etmiş bir karar yok. Ancak geçen yılın ilk aylarında, böyle bir değişiklik yapacağını bildirerek bizden görüş istediler. Biz de 27 Mart 2013 tarihinde, yoğunluk artışının bölgenin alt yapısı, ulaşım yükü ve ihtiyaç oluşacak donatı alanları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini, yoğunluk artışının bölgeyi olumsuz etkileyeceğini bildirdik. Demek ki bizim görüşlerimize itibar etmemişler." dediler.

İKİ YER DE TOKİ'DEN ALINMALI..

Şeker arazisinde yaptırılan yeni Devlet Hastanesi karşılığında, çok değerli arsalarıyla birlikte TOKİ'ye devredilen eski Devlet Hastanesi ve eski SSK Hastanesi'nin, Malatya'nın gelecekteki ihtiyaçları açısından değerlendirilmek üzere geri alınması gerektiği, bunun siyasi bir baskıyla gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.

TOKİ'nin, yaptığı birçok iş ve işlemin üst düzey bir siyasi talimatla gerçekleştiğinin, alt düzeydeki bürokrat ve siyasilerin dahi bu kurumun işlerine etkili bir şekilde müdahale edebildiklerine dair kamuoyuna yansıyan onlarca örnek olay olduğu hatırlatılarak, Malatya'nın bu iki hastanesinin çok değerli olan arsalarının, yeni bir "peşkeş çekme" işlemine konu olmaması gerektiği savunuluyor.

Malatya'nın meslek örgütleri başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının, günlük siyaset ve "üstlerine vazife olmayan" işlerden uzaklaşarak, ilk önce bu iki hastanenin yerinin TOKİ'den geri alınması için bir kampanyaya ön ayak olarak, ilin ve şehrin sorunlarının çözümü için katkı sağlamaları isteniyor.”

HABER: malatyahaber.com- Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız