SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kıymeti Pek Bilinmedi'

A- A+ PAYLAŞ

"16-22 Mart Niyazi Mısri Haftası dolayısıyla Eğitimci- Yazar Orhan Tuğrulca "Niyazi Mısri, Hayatı ve Düşünceleri" konulu bir konferans verdi.

Kent Konseyi'nin organize ettiği hafta dolayısıyla düzenlenen konferansa ilişkin basın bülteni şöyle:

"Bu yıl Malatya Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinliklerle ilk defa gündeme alınan “16-22 Mart Niyazi Mısri Haftası” çerçevesinde tarihçi-yazar Orhan Tuğrulca’nın İl Özel İdaresi toplantı salonunda sunduğu Niyazi Mısri, Hayatı ve Düşünceleri isimli bir konferans düzenlendi.

Konferansa Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Kavruk, Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım, Cem Vakfı Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaşi Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, muhtarlar ve sivil toplum Kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Ali Yıldırım: “Malatya da ilk kez Niyazi Mısri Haftası etkinliklerini düzenlemenin gururunu yaşıyoruz. Galileo “dünya dönüyor” dediğinde ne kadar algılandıysa Niyazi Mısri nin kardeşlik barış projesi de o anlamda geç anlaşıldı” dedi.

Ali Yıldırım “O dönemde kıymeti pek bilinmedi. Günümüzde ise sık sık hepimizin eleştirdiği, üzüldüğü konular dile getiriliyor. Bu anlamda özellikle bizim, söylemleriyle duruşuyla toplumun bütün katmanlarının kabul edeceği unsurları taşımasıyla Malatya ve ülkemiz için ciddi bir umut olan Niyazi Mısri’ye sahip çıkmamız gerekiyor, bu vesileyle bugün burada olan seçkin topluluğa çok teşekkür ederim” dedi.

Niyazi Mısri’ye sahip çıkanların karanlığa karşı aydın bir duruş sergilediğini düşündüğünü belirten, Yıldırım; Niyazi Mısri’ nin bağımsız duruşu ve bilgeliğine rağmen kendi geçimini mum yaparak sağlaması örnek duruş olduğunu, Niyazi Mısri haftasının 10–15 yıl sonra geniş katılımlarla kutlandığında bugün burada olan seçkin topluluğun bunda büyük payı olacağına inandığını belirtti.

Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu: Malatya Belediyesinin de 21. asırda Malatya’da Malatyalı Niyazi Mısri’yi yeni nesillere hatırlatmak tanıtmak görevini üstlendiğini belirterek, 17. Yy. Türk tasavvuf edebiyatının güçlü bir ismi olan, “Divanı İlahiyat” isimli eseriyle de sadece ülkemizde değil Avrupa ve Amerika’da da okunan, feyiz alınan büyük bir alim ve fikir adamı Niyazi Mısri’nin Malatya’nın bu coğrafyaya kattığı pek çok önemli insanlardan biri olduğunu söyledi.

Ertan Mumcu: “Biz Niyazi Mısri’yi bu şehirde tanıtmaya ısrarla devam edeceğiz, Kur’an ve ehlibeyt sevgisiyle insanları sevgiye ve barışa davet eden Niyazi Mısri günümüzde bilimin yetiştirdiği zekâ seviyesine endeksli sistemler dışında manevi iklimi sürekli besleyerek günümüz insanına örnek bir şahsiyettir” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan tarihçi-yazar Orhan Tuğrulca, Malatyalıların Niyazi Mısri’yi yeterince tanımadığını, onun hayatını ve eserlerini hemşehrilere tanıtmaya çalıştıklarını belirtti.

Orhan Tuğrulca, Malatya’da Niyazi Mısri’yi sadece bir camii adı ve bir cadde adı olarak bilmekten öteye geçemediğini, bundan sonra Niyazi Mısri Haftasını iyi bir şekilde değerlendirerek Mısri’yi Malatya halkıyla tanıştırmaya devam edeceklerini söyledi.

Tuğrulca; Önümüzde ki yıllarda kentlerin artık sahip oldukları değerler ile yarışacağını belirterek varolan zenginliklerimize sahip çıkmalıyız, diyerek Malatya’nın hangi değerlerinin ön plana çıkarılacağı ile ilgili olarak önemli bir çalışma yapılmadığını belirtti.

Topraklarımızda yetişen değerli şahsiyetlerin günümüz şehir insanının tanıması ve gelecek nesillere aktarması gerektiğini vurgulayan Tuğrulca, bu vesile ile önemli değerlerimizden biri olan Niyazi Mısri hakkında çalışmalar gerçekleştirdiklerini, onun düşünce dünyasının yaşadığı yüzyıldan etkilendiğini söyleyerek hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdi.

Konferansın sonunda Malatya Kent Konseyi Niyazi Mısri çalışma Grubu temsilcisi, tarihçi- yazar Orhan Tuğrulca tarafından kaleme alınan ve Kent Konseyi Genel Sekreterliği tarafından kitaplaştırılan “Niyazi Mısri: Hayatı ve düşünceleri” isimli kitap katılımcılara hediye edildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız