SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kızcağız Kucağımda Öldü..'

A- A+ PAYLAŞ

Katili, CMUK'un 102. maddesi doğrultusunda, cezası kesinleşmeden tutukluluk süresi 5 yılı doldurduğu için salıverilen üniversiteli Begüm Kartal'ın cinayeti, TBMM genel kurulunda bir kez daha CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu tarafından gündeme getirildi. Kartal'ın kucağında öldüğünü belirten Aslanoğlu, katilinin serbest dolaşmasından rahatsız olduğunu bildirirken, AKP Milletvekili Öznur Çalık da, Yüksek Yargı'nın dava dosyalarını süratle sonuçlandırması gerektiğini söyledi.

16 yıl 8 aylık cezası Yargıtay tarafından az bulunduğu için bozulan, cezası kesinleşmediği için salıverilen Osman Ulu, geçtiğimiz ay tutuksuz olarak yargılandığı davada, Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay'ın bozma istemi doğrultusunda 20 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak mahkeme tutuklama kararı vermemişti.

İki Malatya Milletvekilinin TBMM'de konuştuğu olay, tutanaklara şöyle geçti:

"FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya)- Değerli milletvekilleri, ben bir hukukçu değilim. İki gündür de sadece gelip, yardım etmeye çalışıyorum. Bilmediğim konuda ahkam kesmek istemiyorum. Benim yapım budur ama vicdanımdaki bir şeyi de söylemek zorundayım.

Tabii, yargı ve cezalar, önce, yüreklerde yürekleri tatmin etmelidir. Yüreği tatmin etmeyen bir cezanın hiçbir anlamı yoktur bana göre. Eğer toplumun yüreğini bir ceza tatmin etmiyorsa, ben bu verilen cezanın hiçbir anlamı olduğunu ifade etmiyorum, ifadesi olduğuna inanmıyorum.

Kucağımda ölen kızcağız yirmi yaşında, Galatasaray Üniversitesinde okuyordu. Bir düğünde, bir köyde uzaktan ateş edilerek öldürülüyor. Ama o gün ben tesadüfen Malatya'daydım, kucağımda öldü. Yirmi yaşında bir kız ama onun katili serbest bugün. Ben vicdanımda bir milletvekili olarak çok rahatsız oluyorum. Bunu hangi vicdan kabul eder? Düşünün o aileyi, aileleri düşünün, o kızlarını bir daha mezara koydular. Eğer bir ceza vicdanları rahatsız ediyorsa, salıveriliyorsa ben, benim vicdanım… Türkiye'de bir hukuk devletinin olduğunu inanmıyorum. Vicdanım buna elvermiyor bir katili eğer salıveriyorsak cezası kesinleşmemiş diye. Ben böyle bir… Özür diliyorum hukukçulardan, hukukçu değilim ama işlemeyen bir hukuk, yerine gelmeyen bir ceza toplumun yüreğini rahatsız ediyorsa, ben hukuk devletinden şüphe ederim.

Değerli arkadaşlarım, mesele bu. Vicdanımda çok rahatsızım. Şu anda o gün kucağımda ölen kızın o hâlini, ben vicdanımda, nefret ediyorum bir daha… Bir hukuk devletinde bunların olmasından üzüntü duyuyorum. Bir hukuk devletinde, bir daha o kızı… Şu anda, ben mezara elimle koyduğum insanın ailesinin infialine, bir milletvekili olarak ailesinin infialine cevap veremiyorum. Cevap veremiyorum ve yanlarına gidemiyorum, evlerine gidemiyorum. Takdir hepinizin.

Bir başka konu: İki gündür konuşuluyor yasa ama sadece, burada olaylara, bir yargıç ve savcılar, bu gözle… Tabii, bu Yargıtay ve Danıştay ama Türkiye'de bir de Türk hukukunun, Türk adliyesinin, adliye personelinin büyük sorunları var. Bunlar hiç dile getirilmiyor. Ceza infaz kurumlarında çalışan arkadaşlarımın büyük sorunu var. Bunlar hiç dile getirilmiyor. Arkadaşlar, Türk adliyesinin çok, sabahlara kadar çalışan o personelin, adli personelin, her kademedeki insanın ve ceza ve tevkif evlerindeki her kademedeki insanın büyük sorunları var. Arkadaşlar, bu sorunları çözmezsek "Biz, Türkiye'de adli yargının mutlaka bugün bir tarafını yapalım." dediğiniz… Yapamazsınız. Mutlaka, adli personelin, ceza ve infaz kurumlarındaki insanların konumlarını, sorunlarını mutlaka gidermeliyiz, yok etmeliyiz. Ben, bir kez daha -hukukçu değilim ama- toplumun bir parçası olarak bunları da dile getirmek zorundayım.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilimizin bahsetmiş olduğu konu Malatya'da vuku bulmuş ve bütün Malatya'yı ve Türkiye'yi de yasa boğmuştur. Bu kızımızın vefatından sonra tutuklanma işlemi tamamlanmış ve beş yıl, maalesef, mahkeme süreci devam etmiş ve bu yaşanılan hadisenin Malatya'yı, Türkiye'yi üzdüğü gibi yargı sistemini de üzmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu anda karara bağlanamadığı için, maalesef, tutukluluk süresi nedeniyle tahliye olmuş vaziyette, beş yıllık tutukluluk süresi bitmediği için. Tam da bu nedenle bu kanun tasarısına destek vermemiz gerekiyor ki yargılanma tutukluluk süreçleri bu kadar uzun tutulmasın, hemen mahkeme sonuçlansın, Yüksek Mahkeme de bu kararları hemen uygulasın istiyoruz.

Teşekkür ediyorum ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. Bir kez daha aileye Allah'tan rahmet diliyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız