SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kızık'ta Kış Yarısı Etkinlikleri

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:37:44
Kızık'ta Kış Yarısı Etkinlikleri
A- A+ PAYLAŞ

Arguvan Kızık  Mahallesi (Köyü)’nde geleneksel ‘Kış Yarısı’ etkinlikleri gerçekleştirildi.

Kızık Köy Derneği   Başkanı Hasan Taner, etkinlikteki konuşmasında “Geleneksel olarak her yıl düzenlediğimiz bu etkinliğimizi, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla bu kültürümüzü yaşatmak istiyoruz.  Bu sayede hem birliğimizi sağlamış olmaktayız hem de bir araya gelme vesilelerimizden birisi olması acısından çok önemli”  ifadelerini kullandı.

Köy Muhtarı Ali Seydi Taner ise, aynı düşünceleri paylaştığını ve konuklara katılımlarından dolayı teşekkür etti.

‘Kış Yarısı’ şenliklerinde  açıklamalarda bulunan  Kızık’lı  şair ve yazarlardan Musa Aslantaş , “Öz Oğuz Boyundan gelen köylülerimizin Orta Asya’dan kendileri ile birlikte taşıdıkları ve Anadolu’ya yaydıkları geleneklerimizden biri  de kış yarısı şenlikleridir.  Kışın yarı olduğunu ve köylülerin kendi yiyecekleri ve hayvanlarının yemlerini buna göre belirledikleri, eğer kış iyi giderse memnunluklarını dile getirirler. Bu etkinlik köylülerimizin barış içinde yaşamasını ve sosyal bir gelenek olarak bunun işbirliği içinde sürdürülmesini sağlamaktadır. Kış mevsimi genellikle 90 gün olarak hesaplanır. Ancak miladi takvim değil de hicri takvime göre adlandırılır. Bu dönem 13 Aralık-13 Mart arasıdır. Köyümüzde kış yarısı etkinliği  genellikle  Ocak ayının son haftası gerçekleştirilmektedir.” dedi.

“Köyümüzde gençler bir araya gelerek, büyüklerimizden gördükleri-duydukları geleneklerimizi yerine getirmek, eğlenmek, gezmek ve hatta küçükte olsa toplumsal dayanışmayı sağlamak amacıyla yapılan eğlencelerin tümü kış yarısı eğlenceleridir.” diyen Aslantaş şunları belirtti:

“Köyümüzde kış yarısı kutlamaları yakın tarihe kadar çok iyi bir şekilde organize edilip, geniş kapsamlı kutlamalar organize edilmiştir. Bu kutlamalar bir nevi tiyatro gösterisi gibi fakat salonda değil de tamamen köy içerisinde ve halka açık bir şekilde belli bir oyun belirlemeksizin o anda oluşan konuya göre yapılan bir sunu şeklidir. Köylüler toplanır, özellikle işin tamamen organizasyonunu yapacak olan gençlerden bir gurup tüm köyü dolaşarak kış yarı yapılacağı günü bildirir.  Şenlik önce köy meydanında davul zurna eşliğinde halaylar çekip oyun oynarlar. Ondan sonra köyün en üst tarafından başlayarak, halayla birlikte köyü dolaşırlar. Köy sokaklarında dolaşırken göçer ekibine gençler saldırırlar, genellikle gelinleri kaçırmalar olur. Araplar ve itler dikkatli olup, gençleri gelinlerden uzak tutmaya ve güvenliği sağlamaya çalışırlar. Göçer aile köy meydanında bir orta oyunu oynarlar. Bir gelini anlaşmalı olarak köylüler kaçırır. Araplar gelini ararlar ve bulunca yaşlı kocanın huzuruna getirirler. Geline; cezan çok büyük niçin Allah’ın emri dururken gizlice kaçma yolunu seçtin der. Yaşlı kocaya köylüler rica ederler, kızın affını dilerler. İsterse kızı kaçıran genç için evlenme teklif edip Allah'ın emri ile kızı isterler. Böylece kış yarı şenliği tamamlanmış olur. Şenlikten sonra ise Abdal Musa Lokması yapılarak köylülere dağıtılır.”

Kış Yarısı şenlikleri ‘Abdal Musa Lokması’ dağıtımı ile sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız