SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kızılcık Genetiği de Bizde..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde 45 değişik kızılcık türü yetiştirildiği belirtildi.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yaşar Zengin, kayısı ve dut koleksiyonları dışında kızılcığın da genetik kaynak parselinin enstitülerinde bulunduğunu belirterek, "Ülkemizin en güzel ve birbirinden farklı kızılcıkları enstitü bahçesinde korumaya alınmış durumda. Batı Karadeniz Bölgesi ile Malatya'nın değişik yörelerinden seçilen birbirinden farklı 45 değişik kızılcıktan oluşan koleksiyonda kırmızı kızılcıkların yanı sıra sarı olan kızılcıklarda yer alıyor"dedi.

Malatya'da kayısının yanı sıra yetiştirilebilecek alternatif ürünler arasında enstitünün sunduğu yeni kızılcık tipleri içinde özellikle birkaç tanesi ağaç verimi ve meyve irilikleriyle ilgi çektiğini bildiren Zengin, daha sonra şunları belirtti:

"Malatya'da yoğun kayısı yetiştiriciliği nedeniyle ürünün bol olduğu yıllarda yaşanan pazarlama sıkıntıları üreticilerimizin mağdur olmasına sebep olmaktadır. Oysa piyasada özellikle Malatyalı üreticilerimizin yetiştirmek için fazla ilgilenmedikleri böğürtlen, kızılcık gibi meyveler oldukça yüksek fiyatlara alıcı buluyor ve yoğun talep görüyor. Kayısı yetiştiriciliği yapan üreticilerimizin bahçelerinin ufak bir bölümünde bu alternatifleri değerlendirmeleri, kayısının hak ettiği değeri bulamadığı yıllarda, üreticiyi ekonomik yönden kısa vadede rahatlatabilecek konuma getirir. Bu ürünler yaptığımız denemelerde Malatya koşullarında oldukça olumlu sonuçlar veriyor. Yetiştiriciliklerini tavsiye ediyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız