SON DAKİKA
SON DEPREMLER

KKTC'de Talat Dönemi Bitti

A- A+ PAYLAŞ

Kıbrıs Türk halkı Pazar günü sandık başına giderek, gelecek 5 yıl için görev yapacak yeni cumhurbaşkanını belirledi.

6'sı bağımsız 7 adayın katıldığı seçimde, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Derviş Eroğlu, gayri resmi sonuçlara göre KKTC'nin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Daha önce 4 kez cumhurbaşkanı adayı olan Eroğlu, Rauf Denktaş ve Mehmet Ali Talat'ın ardından KKTC'nin 3. cumhurbaşkanı olacak.

Eroğlu, ayrıca devam eden Kıbrıs sorunu nedeniyle, Kıbrıs Türk tarafının yeni müzakerecisi de oldu.

Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik müzakereleri, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile Kıbrıs Türk tarafı adına Derviş Eroğlu sürdürecek.

DERVİŞ EROĞLU'NUN ÖZGEÇMİŞİ:

1938 yılında Mağusa'nın Ergazi köyünde doğdu. İlkokul tahsilini köy ilkokulunda, orta ve lise tahsilini Mağusa Namık Kemal Lisesinde tamamladı. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 5 yıl Gazimağusa sancağına bağlı hekim olarak çalıştı.

Daha sonra Ankara Numune Hastanesinde üroloji ihtisası yaptı. 1972-1976 yılları arasında Gazimağusa Devlet Hastanesi'nde üroloji uzmanı olarak çalıştı. 1976 genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP) Gazimağusa milletvekili seçildi.

1976-1977'de Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu. 1977-1983 yılları arasında UBP Gazimağusa ilçe başkanı oldu. 1972-1982 yılları arasında Gazimağusa Türk Kooperatif Bankası ve 16 yıl boyunca Mağusa Türk Gücü Yönetim Kurulu başkanlıkları yaptı.

1983 yılında oluşturulan Kurucu Meclis'te, kurucu meclis üyesi olarak görev yaptı. 1983 Aralık ayında UBP genel başkanlığına getirildi. 1981, 1985, 1990, 1993, 1998 yıllarında yapılan genel seçimlerde Ulusal Birlik Partisi'nden Gazimağusa milletvekili seçildi. 1985 genel seçimlerinden sonra başbakanlık görevini üstlendi ve 1993 erken genel seçimlerine kadar başbakanlık görevini sürdürdü.

1993 genel seçimlerinden sonra 1 Ocak 1994-16 Ağustos 1996 yılları arasında, ana muhalefet partisi genel başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü. 16 Ağustos 1996 tarihinden itibaren UBP-DP koalisyon hükümetinde yeniden başbakan olarak görev aldı.

6 Aralık 1998 genel seçimlerinden sonra, 31 Aralık 1998 tarihinde UBP-TKP koalisyon hükümetinin kurulmasıyla yeniden başbakan olarak görev aldı. Daha sonra oluşturulan UBP-DP koalisyon hükümetinde de başbakan olarak görev aldı.

11 dönem UBP genel başkanlığı yaptıktan sonra 29 Kasım 2008'de bir kez daha UBP genel başkanlığına seçildi. 19 Nisan 2009'daki erken genel seçimlerde 26 milletvekiliyle salt çoğunluğu sağlayarak 8'inci kez hükümet kurdu.

SEÇİME KATILIM ORANI YÜZDE 74

KKTC'de sabah saat 08.00'de başlayan cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemi 18.00'de sona erdi. Seçime katılım oranı yüzde 74.6 oldu.

Sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçildi. Resmi olmayan ilk sonuçların saat 19.00 dolaylarında belli olması bekleniyor.

Saat 17.00 itibarıyla seçime katılım oranı Lefkoşa'da yüzde 68, Gazimağusa'da yüzde 65, İskele'de yüzde 69, Güzleyurt'ta yüzde 68, Girne'de de yüzde 70 oldu.

6'sı bağımsız 7 adayın yarıştığı seçimde 164 bin 72 kayıtlı seçmen, KKTC genelinde 629 sandıkta oy kullandı.

Bir adayın seçilebilmesi için geçerli oyların en az yüzde 50'sinden bir fazlasını alması gerekiyor. Hiçbir aday bu orana ulaşamazsa, seçim ikinci tura kalacak ve 25 Nisan Pazar günü en çok oyu alan iki aday arasında yeniden seçim yapılacak.

YSK oy pusulasındaki sıralamaya göre, seçime katılan cumhurbaşkanı adayları şunlar:

Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı Derviş Eroğlu

Bağımsız adaylar: Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, Mehmet Ali Talat, Zeki Beşiktepeli, Ayhan Kaymak, Tahsin Ertuğruloğlu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız