SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Klasik Müzik İlçe ve Köylerde

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:42:44
Klasik Müzik İlçe ve Köylerde
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Gençlik Orkestrası Şefi Prof. Dr. Murat Arapgirlioğlu, öğrencileriyle ilçe ve beldeleri dolaşarak, klasik müzik konserleri veriyor. 

Mozart, Çaykovski, Şostakoviç gibi müzisyenlerin eserleri ile kendi bestelediği klasik müzik eserlerinin yanı sıra bazı Anadolu türkülerini de klasik müziğe uyarlayan şef Arapgirlioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mozart'ın da yaptığı müzikleri köy köy dolaşarak halka dinlettiğini anlattı. 

Üniversitede 2010 yılında kurduğu gençlik orkestrasında 60 öğrencinin yer aldığını dile getiren Arapgirlioğlu, üniversitelerdeki diğer bölümlerde olduğu gibi müzik bölümlerinin de halkın ayağına giderek, ürettikleri işleri halkın beğenisine sunmaları gerektiğini söyledi. 

Arapgirlioğlu, ''Mozart da yaptığı müzikleri halka tanıtmak için onların ayağına kadar gidiyordu. Biz de orkestramızı atölyemizle, üniversite salonlarıyla kısıtlı tutmak istemedi. Vatandaşın ayağına giderek projemizi paylaştık'' diye konuştu. 

Orkestranın ilk olarak 1989 yılında yaylı çalgılar orkestrası olarak kurulduğunu, geçen yıllar içinde değişime uğradığını ve gittikçe büyüyerek müzikal anlamda profesyonelleştiğini kaydeden Arapgirlioğlu, 2010 yılında tam anlamıyla gençlik orkestrası unvanını alan oluşumun daha da senfonik ortama taşındığını aktardı. Arapgirlioğlu, 2. Ordu Bölge Bando Komutanlığı'nın da desteğiyle nefesli ve vurmalı sazları da bünyelerine kattıklarını ifade etti. 

Çalışmalarını bundan sonra uluslararası platformlara taşıyarak, daha da büyümeyi umduklarını dile getiren Arapgirlioğlu, ''Farklı yörelere, farklı bölgelerimizdeki ilçelere, beldelere de gidiyoruz. Daha küçük yerleşim yerlerine de gitmeyi planlıyoruz. Gittiğimiz yerlerde bizi izlemeye gelen insanlar, ilk kez bir şeyin tadına varıyorlar ve çok da büyük keyif alıyorlar'' dedi. 

Prof. Dr. Arapgirlioğlu, geleneksel formatta düzenlenmiş ya da bestelenmiş eserleri de halkın beğenisine sunduklarını aktardı. Türk müziği, Batı müziği ayırt etmekten ziyade, iyi müzik anlamında ''her şeyin iyisinden'' bir repertuvar oluşturduklarını bildiren Arapgirlioğlu, ''Müziği tür olarak değil, iyi ve kötü müzik olarak ayırıyoruz'' diye konuştu. 

-Destek bekliyorlar- 

Arapgirlioğlu, gittikleri küçük yerleşim yerlerinde kendilerini izlemeye gelen insanlara enstrümanlar hakkında bilgiler verdiklerini söyledi. 

Hangi enstrümanın nasıl bir sese sahip olduğu ve birbirleriyle nasıl bir ilişki içinde çalındığıyla ilgili de bilgiler aktardıklarını dile getiren Arapgirlioğlu, ''İnsanlara yedikleri yemeğin içeriği hakkında bilgi veriyorsak, dinledikleri müziğin enstrümanlarını da tanıtmalıyız'' dedi. 

Çalışmalarında maddi anlamada desteğe de ihtiyaçları olduğunu, uluslararası festivaller ve organizasyonlardan gelen davetleri zaman zaman maddi imkansızlıklar nedeniyle geri çevirmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Arapgirlioğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan katkı beklediklerini sözlerine ekledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız