SON DAKİKA
SON DEPREMLER

KOAH Polikliniği Açıldı

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:17:01
KOAH Polikliniği Açıldı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde hizmet vermek üzere KOAH polikliniği açıldı. 

 KOAH polikliniğinin, Doç. Dr. Gazi Gülbaş tarafından, haftada 2 gün olmak üzere Pazartesi ve Cuma günleri randevulu olarak hizmet vereceği öğrenildi. 

Açıklamada, KOAH ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı;

"KOAH nasıl bir hastalıktır! 

Küresel bir sağlık sorunu olan Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) önemi son 20-30 yıl içerisinde daha iyi anlaşılmıştır. Ancak hala kitleler ve sağlık camiası tarafından hastalık iyi bilinmemektedir. 

KOAH hava yollarında daralmaya yol açan bir hastalıktır!

KOAH, çoğunlukla sigara, zararlı gaz ve parçacıkların yol açtığı, erişkin yaşta ilerleyici ve kalıcı nefes darlığı ile karakterize, hava yollarında tıkanıklığa yol açan akciğer hastalığıdır. Her ne kadar hastalık akciğeri etkilese de, diğer organları etkilemektedir. Hastalık gelişiminde kalıtsal (ırsi) olarak duyarlı kişilerde sigara en önemli role sahip olmakla birlikte, ısınma ve yemek pişirme amaçlı kullanılan organik yakıtlar, mesleksel maruziyet, hava kirliliği, akciğer gelişimini olumsuz yönde etkileyen faktörler başlıca nedenlerdir.

KOAH, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık karşılaşılan ve öldürücü bir hastalık, küresel sağlık sorundur! 

Saha çalışmaları verilerine göre dünya erişkin nüfusunun (40 yaş üzeri)  yaklaşık % 15-20’sinin KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde yapılmış sınırlı sayıda saha çalışması verilerine göre yaklaşık 3.5-4 milyon KOAH hastasının olduğu tahmin edilmektedir.

 Dünya sağlık örgütü verilerine göre, KOAH 2002 yılında tüm ölüm nedenleri arasında 5. sırada yer alırken, önlem alınmazsa 2030 yılında 3. sıraya yükseleceği tahmin edilmektedir. Her yıl yaklaşık 3 milyon insan KOAH’a bağlı ölmektedir. Ölümlerin yaklaşık % 90’ı düşük orta gelirli ülkelerde olmaktadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında yürütülen 40.000 haneyi kapsayan saha çalışmasında ölüm nedenleri arasında KOAH’ın 3. sırada yer aldığı tespit edilmiştir. 

KOAH, ciddi küresel ekonomik ve sosyal yük oluşturur!

KOAH, dünya genelinde -özellikle gelişmekte olan ülkelerde- önemli bir sağlık sorunudur.  Bin dokuz yüz doksan yılında erken ölüm ve sakatlığa yol açan en sık 12. neden iken, 2030 yılında 7. en sık neden olacağı tahmin edilmektedir. Avrupa birliği ülkelerinin yıllı sağlık giderlerinin yaklaşık % 3’ünü, solunum yolu hastalıkları için harcanan bütçenin yarısından fazlasını (38,6 milyar EU) KOAH oluşturur.     

KOAH, hastalar tarafından fark edilmesi zor, hekimler tarafından tanı konması bir hastalık tır ve erken tanı son derece önemlidir!

Dünya genelinde 4 hastadan 1’i hastalığından haberdardır. Ülkemizde ise her 10 KOAH hastasından sadece 1’i hasta olduğunu biliyor ya da bir sağlık kuruluşuna başvurarak tanı almış. 

Hastalığın ileri yaşta görülmesi nedeniyle şikayetlerin yaşlanmanın doğal sonucu olarak algılanmasına sebep olur. Özellikle nefes darlığının uzun süre içerisinde gelişmesi, hastalar tarafından algılanmasında güçlüğe yol açar. Yaşlanma ile aktivitelerin azalması da şikayetlerin algılanmasını güçleştirir. Hastaların önemli kısmı hava yolu tıkanıklığı normalin % 50’sine erişinceye kadar şikayetleri fark etmezler. Erken teşhis hava yolu tıkanıklığının durdurulması ve geri döndürülmesi için çok önemlidir.  

Eğer 40 yaşın üzerinde iseniz ve

1) Geçmişte 10 yıl veya daha uzun süre, her hangi bir tütün ürünü içti iseniz veya içmeye devam ediyorsanız ve/veya 

2)Tütün ürünü içmediyseniz dahi tozlu ortamda çalıştı iseniz ve/ veya 

3)Organik yakıtları (tezek, odun, kömür, çalı, çırpı, yaprak gibi hayvansal ve bitkisel ürünler) ısınma veya yemek pişirme amaçlı kullandı iseniz ve bu yakıtların dumanını soludu iseniz 

ve aşağıdaki şikayetlere sahipseniz:

a)Özellikle kışın 2-3 ay devam eden öksürük, balgam şikayetiniz var ve son iki yıldır bu şikayetleriniz devam ediyorsa

b) Yaşıtlarınızla yol yürürken, spor yaparken, merdiven çıkarken veya iş yaparken çabuk yoruluyorsanız, nefes nefese kalıyorsanız, dinlenme/ara verme ihtiyacı duyuyorsanız. 

KOAH açısından değerlendirilmek üzere bir sağlık kuruluşuna (Göğüs Hastalıkları Uzmanı) başvurunuz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • sevaş akın balıkçı (8 yıl önce)
    Akcigerlere yapılan Sarmal tel uygulaması koahlı bir hasta için % de kac başarılı oluyor.uygulamadan sonra rahat nefes alabiliyormu.bu uygulamanın ücreti ne kadar.bu uygulamayı yaptıran arkadaşlar mail atarlarsa memnun olurum. En iyi dileklerimle
    0
    0
    Yanıtla
  • M.doğan Çokangın (8 yıl önce)
    Akcigerlere yapılan Sarmal tel uygulaması koahlı bir hasta için % de kac başarılı oluyor.uygulamadan sonra rahat nefes alabiliyormu.bu uygulamanın ücreti ne kadar.bu uygulamayı yaptıran arkadaşlar mail atarlarsa memnun olurum. En iyi dileklerimle
    0
    0
    Yanıtla