SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Koca Fabrika Belediye Aracılığıyla Yokediliyor''

A- A+ PAYLAŞ

Saadet Partisi (SP ) Malatya İl Başkanı Mehmet Kaya Asiltürk, arazisinin 4'te 3'lük bölümü belediyeye devredilen, bu konumuyla "çalışamaz" duruma getirileceği iddiaları bulunan Şeker Fabrikası'nda düzenlediği basın toplantısında, ciddi eleştiri ve suçlamalarda bulundu.

Şeker arazilerinin Malatya Belediyesi'ne devriyle fabrikanın kapatılma noktasına geleceğini, Malatya kamuoyunun buna duyarsız kaldığını belirterek suçlamalarda bulunan Şeker İş Malatya Şube Başkanı Bayram Murat'la birlikte sendika binasının bahçesinde basın toplantısı yapan Asiltürk, şunları söyledi:

"Türkiye ve özellikle kent ekonomisine büyük katkıları bulunan Şeker Fabrikası’nın sıkboğaz edilerek kapatılmaya çalışılmasını üzülerek müşahede etmekteyiz.

Bizi üzüntüye sevk eden diğer önemli unsur ise, Şeker Fabrikası’nın kamu menfaatine hareket etme zorunluluğu bulunan Malatya Belediyesi aracılığıyla yok edilme işlemine tabi tutulmasıdır.

Şeker Fabrikası’nda yıllık 320 bin ton pancar işlenmekte, 40 bin ton şeker elde edilmektedir. Fabrika’da 7 bin çiftçinin ektiği pancarlar işlenirken, çiftçiler bu süreçte 40 milyon YTL para kazanmaktadır. Fabrikaya yıllık 65 bin araç nakliye yapmakta, 70 bin kişi çapa ve pancar sökümünden ekmek yemektedir. 200 daimi, 400 geçici işçi çalışmakta, yıllık Malatya’ya ortalama 150 milyon YTL girdisi bulunmaktadır. 115 bin ton yaş küspe üretimi yine Şeker Fabrikası’nda gerçekleştirilmektedir.

Şeker Fabrikası, devlete yük olan bir müessese değil, kent ve Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir mekândır.

Şeker Fabrikası’nın üzerinde ne gibi oyunların oynandığını, IMF’nin direktifleri doğrultusunda fabrikanın Malatya’nın bağrından koparılıp çıkarılması sürecinin nasıl gerçekleştiğini paylaşmak istiyoruz.

SİNSİ PLAN
Şeker Fabrikası üzerinde oynanan oyunları ve akıllara durgunluk veren uygulamaları görmek için, Malatya Belediyesi tarafından hazırlanarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na sunulan ardından onaylanan Malatya Şeker Fabrikası Umumi Vaziyet Planı’na bakmak yeterlidir.

Hiçbir mantık sahibi insanın kabul etmeyeceği bu plana göre, 900 bin metrekare civarındaki Şeker Fabrikası alanının, yaklaşık 700 bin metrekarelik alanı belediyeye devredilmiştir. Fabrikaya bırakılan alan 196 bin 226 metrekaredir.

Belediye tarafından hazırlanan bu planda, Şeker Fabrikası adeta sıkıştırılmış, kendi içerisine hapsedilmiştir.

Nasıl ve ne şekilde yapıldığı belli olmayan plana göre, alan 18’den 22’ye kadar parsellere bölünmüştür. Bu parsellerden 19–21 ve 22 Malatya Belediyesi’ne, 20. parsel cami alanı olarak Diyanet’e bırakılırken, Şeker Fabrikası’na ise yalnızca 18. parsel bırakılmıştır.

Şeker Fabrikası, 18. parsel içine sıkıştırılırken, kamyonların geçiş alanı, kuyu, havuz, işçi yemekhanesi, kantar, pancar boşaltma alanı, pancar yer silosu gibi fabrika için hayati bir kısım noktaların Malatya Belediyesi’ne verilen 21. parselde bulunması, fabrika için büyük sorunları beraberinde getirmiştir.

BELEDİYEDEN KİRALAMA TEKLİFİ
Asıl akılları hayrette bırakan uygulama, kamyonların geçiş alanının 21. parselde bulunması sonucunda ortaya çıkmıştır.

Kamyonların geçiş alanı, fabrika için vazgeçilmez olduğundan, fabrika yönetimi bu alanın kullanım hakkını istemiş, ancak belediyeden akıllara durgunluk veren bir yanıt almıştır. Buna göre, belediye kamyonların geçebilmesi için, bu alanı Şeker Fabrikası’na kiralamayı teklif etmiştir.

Bu nasıl bir mantık ve nasıl bir zihniyettir, anlayabilmiş değiliz. Fabrikanın kendi malı elinden alınacak, belediyeye verilecek, ardından belediye bu yeri fabrikaya kiralamaya kalkacak! Ne akıl, ne de mantık böyle bir şeyi kabul etmekten uzaktır.

Bunun için Şeker Fabrikası için vazgeçilmez olan bu alanların, fabrikaya terk edilmesi en doğru yoldur.

FABRİKA SIKBOĞAZ EDİLİYOR
İlk bakışta akıl ve mantığa aykırı bu uygulamanın altında, çok sinsi bir plan yatmaktadır. Uygulamaların ardından tamamıyla sıkıştırılmış, sıkboğaz edilmiş bir şeker fabrikası portresi bizlere kendisini gösterecektir.

Böylelikle IMF’den emir alan kişiler yarın çıkıp “alanı dar olan fabrika çalışamıyor, o zaman kapatalım” diyeceklerdir. Kendi elleriyle oluşturdukları tüm bu olumsuzlukları, bir bahane olarak kullanacaklardır. Bu ise Malatya ekonomisine vurulan bir darbe olacaktır.

SEVİNMEK YERSİZ
Tüm bunlar bir tarafa, Şeker Fabrikası alanının Malatya Belediyesi’ne devri sonrasında bazı kişilerin sevinç çığlıkları atmasına hiçbir anlam verilememektedir.

Bu arsa Malatya Belediyesi’ne bırakıldı diye sevinmenin alemi yoktur. Çünkü bu arsa başka bir ülkeden, Türkiye sınırları dışından getirilip Malatya’ya bırakılmamıştır. Şeker Fabrikası da, arsası da zaten Malatya’nındı. Malatya’nın olan bir arsa nasıl Malatya’ya bırakılır, bunu anlamış değiliz.

Ayrıca Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’ın tavırlarını da samimi bulmamaktayız. Başkan bir taraftan alanın kendilerine devri konusunda, “Buranın birilerine peşkeş çekilmesini engellemek için alıyoruz” derken, aynı duyarlılığı Sümerbank arazileri için göstermemektedir. Malatya Girişim Grubu’nun bu alanda tasarrufta bulunması, alanın imara açılarak özel mülkiyet binaların dikilmesi için en fazla çabayı harcayanlardan birisi, Cemal Akın’dır.

Başkan Akın, bu iki farklı tavrı ile kendisi ile çelişmekte, halkın ise gözünü boyamaya çalışmaktadır.

BUNLAR MALATYA’YA DOST MU?
Anlamakta güçlük çektiğimiz bir diğer ayrıntı, Özelleştirme İdaresi’nin şeker fabrikaları ile ilgili biriminin başındaki kişi, AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak’ın kardeşidir. Tüm bu olumsuzluklar, bu kişinin eliyle yapılmaktadır. Bu kişinin Malatya’ya kastı nedir? Malatya ne hikmetse, kendi milletvekillerinden, kendi bürokratlarından zarar gördüğü kadar, kimseden görmemiştir.

Malatya milletvekillerinden bir tanesi, “Şeker Fabrikası kapatılırsa, kapattırmam, önüne yatarım” diyordu. Şimdi kendisi nerede? Malatya’nın sivil toplum kuruluşları nerede?

Şunun altını çizmekte de fayda mülahaza ediyoruz ki, Partimizin Genel Başkanı Sayın Recai Kutan, Şeker Fabrikası arsasının ilk belediyeye devri söz konusu olduğunda, fabrikaya gelerek buradaki işçilere, yönetime destek vermiş, uygulamanın Malatya ve Türkiye ekonomisi için ne kadar zararlı olacağını belirtmişti. Ayrıca bu kadar büyük bir parkın da belediye tarafından ne kadar işletileceği konusunda tereddütlerin bulunduğunu belirmişti. Bizler de aynı kaygıyı taşımaktayız.

SORULAR..
Şimdi bu çerçevede yetkililere ve Malatya kamuoyuna şu soruları yöneltmek istiyoruz:

- Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken, Malatya milletvekilleri nerede?

- Tüm bu işler, bir Malatya milletvekili kardeşinin eliyle yapılmaktadır. Bu kişinin Malatya’ya kastı nedir?

- Bir tarafta şeker alanları için, “peşkeş çekmedim” diyen Başkan Akın’ın, diğer yanda Sümerbank arazilerinde bir an önce özel mülkiyetin yerleşmesi için gayret sarf etmesi ne anlam ifade etmektedir?

- Fabrikanın küçük bir parsele sıkıştırılması, ileride kapatma için gerekçe olarak mı kullanılacaktır?

- Fındık için tüm Karadeniz ayağa kalkarken, Malatya’da kayısı, Kayısıbirlik, Şeker Fabrikası’nda bunca olumsuzluk yaşanırken, çiftçilerin sesinin çıkmaması, “bindikleri dalı kesiyorlar” anlamı taşımamakta mıdır?

Siyasiler, konuyla ilgili olarak acil olarak gerekli tedbirleri almalı, ekonomiye büyük katkısı olan Şeker Fabrikası’na asla kıyılmamalıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız