SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kocaları BM'de, Eşler Alışverişte.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:56:07
A- A+ PAYLAŞ
Huffington Post, BM Genel Kurulu için New York’a gidecek hükümet yetkililerinin lüks otel ve restoran harcamalarını yazdı. Habere göre, Türk misyonunun protokol yetkilisi, alışverişe çıkacak eşler için ise “Kocaları BM’de meşgulken, onları 5'inci Cadde boyunca çalışırken bulabilirsiniz” dedi.
 
ABD’nin saygın internet yayını Huffington Post gazetesi, her yıl Eylül ayında yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için kalabalık bir heyet halinde New York’a gelen yabancı ülke temsilcilerinin, kentte yaptıkları lüks harcamaları araştırdı. Ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin, kentte aşırıya kaçan konaklama, yemek masraflarını mercek altına aldı. Gazetenin konuştuğu, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Misyonu’ndaki protokol görevlisi Mustafa Yıldırım ise bu iş için milyonlarca dolarlık bütçeleri olduğunu belirterek, Başbakan’ın geceliği 30 bin dolarlık Plaza Otel’de kalacağını, delegasyondakilerin ise 20’şerli gruplarla kentin en lüks restoranlarından Cipriani’ye gittiğini söyledi. Alışverişe çıkacak eşler için de “Kocaları BM’de meşgulken, onları 5'inci Cadde (lüks mağazaların bulunduğu cadde) boyunca çalışırken bulabilirsiniz” dedi.
 
GECELİĞİ 30 BİN DOLAR 
18 Eylül’de açılacak ve devlet başkanları nezdindeki yüksek düzeyli toplantıları nedeniyle yoğunluğu iki hafta sürecek BM’nin 67'nci oturumu yüzünden, her yıl olduğu gibi New York’ta yine otel fiyatları üçe dörde katlanacak. Ve Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’yi temsilen New York’a gelecek Başbakan Tayyip Erdoğan da, bu dönem yine kentin en pahalı otellerinden Plaza’da kalacak. Yıldırım, Başbakan’ın kalacağı odanın gecelik maliyetini haberde açıklamıyor. Fakat Plaza Oteli yetkilileri, başkanlık süitinin geceliğinin 30 bin dolar olduğunu belirtiyor. Yıldırım, Türk Misyonu olarak Genel Kurul için şehre 100’den fazla Türk diplomatının gelmesini beklediklerini söylerken, konaklama maliyetinin bu açıdan birkaç milyon dolar tutacağını ifade ediyor.
 
HESAP VERSİNLER DİYE
Huffington Post’taki haberi kaleme alan muhabir Lili Holzer-Glier, “100 Muhabir” grubunun bir üyesi. 100 Muhabir Grubu ise özellikle Afrika gibi geri kalmış bölgelerde hükümet temsilcilerinin yaptıkları lüks harcamaları takip eden ve bu yetkililerin halkın önünde hesap vermelerini amaçlayan bir kuruluş.
 
TÜRKLER CIPRIANI SEVER 
Haberde aktarılan detaylara göre transferler ve yemek de bu dönem ülke hazinelerine yük teşkil eden en büyük kalemlerden birini oluşturyor. Çünkü kentin en lüks lokantalarından Cipriani, Yıldırım’ın söylediği şekliyle Türklerin en sık tercih ettikleri restoran oluyor. Yıldırım, Türklerin 20 ve daha kalabalık gruplar halinde gittikleri, başlangıçları dahi 50 dolar (90 TL) olan Cipriani’yi tercih etmeleri konusunda, Türk hükümetinin bu tür resmi ziyaretlerde delegasyonda bulunanlara oldukça cömert davrandığını söylüyor. Otel, yemek, kiralanan lüks limuzinler derken bunun toplam faturasının ise milyonlarca dolarlık bir bütçeyle karşılandığını açıklıyor. Muhabir net bir rakam vermesini istiyor. Yıldırım sadece “milyonlarca” demekle yetniyor.
 
5'İNCİ CADDE’DE ÇALIŞACAKLAR 
Bu, işin Hazine’den giden kısmı. Bir de meselenin alışveriş boyutu var ki, Yıldırım’ın bu konudaki açıklamaları daha da çarpıcı. Yıldırım, delegasyonda bulunan üst düzey yetkililerin eşlerinin alışveriş merakıyla ilgili ise aynen şöyle diyor: “Eşler özellikle alışveriş yapmayı seviyor. Kocaları BM’de meşgulken, onları 5'inci Cadde (lüks mağazaların bulunduğu cadde) boyunca çalışırken bulabilirsiniz.” O mağazalardan Saks 5'inci Cadde’nin bir yetkilisi de diplomat ve hükümet yetkililerinin eşlerinin en iyi müşterileri olduğunu söyleyerek Yıldırım’ın sözlerini doğruluyor.
 
YILDIRIM YALANLADI
Mustafa Yıldırım konuyla ilgili gazetecilerle görüşmek istemiyor. Ancak diplomatik kaynaklar, eski bir turist rehberi olan ve BM’deki Türk Misyonu’nda üç yıldır takip işlerine bakan Yıldırım’ın konuyla ilgili Huffington Post’a bir tekzip metni yolladığını ve haberde belirtilen sözleri söylemediğini belirtti. Yıldırım’ın, muhabir Holzer-Glier ile konuşurken kendisinin gazeteci olduğundan haberi olmadığı öğrenildi. Muhabir Holzer-Glier ise haberle ilgili kendisine gönderdiğimiz mesaja cevap vermedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız