SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Koltuğa Oturduğu Gün!

A- A+ PAYLAŞ

47 ülkeden 800 milyon kişiyi temsil eden AKPM'nin başına AK Parti Antalya Milletvekili Çavuşoğlu seçildi. İlk Türk Başkan koltuğa oturduğu gün Türkiye'deki son gelişmeler tartışmaya açılmak istendi. Teklif reddedildi, Balyoz Planı Avrupa'ya taşınmadı

Avrupa Konseyi tarihinde ilk kez bir Türk parlamenter, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlık görevine seçildi. AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, İspanyol parlamenter Luis Maria de Puig'in yerine 47 ülkeden 800 milyon kişiyi temsil eden AKPM'nin Başkanlığı'na getirildi. Türkiye'nin, 1949'dan beri kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin Parlamenterler Meclisi'nde ilk defa bir parlamenteri, iki yıl süre için başkanlık koltuğuna oturdu. Seçime tek aday olarak katılan Çavuşoğlu, iki dönemdir AKPM üyesi ve çeşitli komisyonlardaki aktif çalışmaları ile tanınıyor. Çavuşoğlu'nun AKPM Başkanlığı'na seçilmesinin ardından, Kasım 2010'da Türkiye, Avrupa Konseyi'nin karar organı bakanlar konseyinin dönem başkanlığını altı ay süreyle devralacak.

BALYOZ SÜRPRİZİ
Avrupa Demokratlar Grubu tarafından aday gösterilen Çavuşoğlu'nun seçiminin ardından tartışılması istenen gündem maddelerine geçildi. Türkiye'deki son gelişmelerin acil gündem maddesi olarak görüşülmesi istendi. Bunun yanında domuz gribine atıfta bulunan 'Sahte pandemiler: Sağlık için tehdit' ve 'Avrupa Haiti için ne yapabilir' başlıklı gündem maddelerinin tartışmaya açılıp açılmayacaklarının belirlenmesi için oylama yapıldı. AK Parti iktidarını hedef alan ve Türkiye gündemine damgasını vuran 'Balyoz Planı'nın da doğal olarak gündeme geleceği oturumun yapılması Çavuşoğlu başkanlığındaki AKPM oylamasında reddedildi. Oylama sonunda sadece 'Avrupa Haiti için ne yapabilir' başlığının tartışılmasına karar verildi. AKPM Başkanı seçildikten sonra genel kurulda konuşma yapan Çavuşoğlu, 'farklılıklara saygı gösteren, ayırımcılığı reddeden, korku ve nefret üzerine inşa edilmemiş bir Avrupa'nın yaratılmasının'' önemine değindi. Çavuşoğlu, 'ortak Avrupa evinin inşasının, açık toplum ilkesini temel alması gerektiğini'' söyledi. Irkçılıkla mücadeleye özellikle dikkati çeken Çavuşoğlu, 'Irkçılık,
İslam ve Musevi karşıtlığı, her türlü hoşgörüsüzlük ve ayırımcılıkla mücadele etmemiz gerekir'' diye konuştu. Çavuşoğlu, Mevlana Celalettin Rumi'den alıntı yaparak, insan sevgisi ve hoşgörüsünün önemini vurguladı. Çavuşoğlu, 'Küçüklüğümde de aktif bir siyasetçi olmak isterdim, ama ben Alanya'da gençliğimde babamın çiftliğinde çalışırken, bir gün 47 üyesi olan 800 milyon kişiyi temsil eden bir AKPM Başkanı olacağımı hiç hayal etmezdim'' dedi.

ANAYASA DEĞİŞMELİ
İlk defa Viyana'nın doğusundan bir ülkeden AKPM Başkanı seçildiğini
hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'deki reformların önündeki en büyük engelin Anayasa olduğunu belirterek, Anayasa'nın değiştirilmesinin, reformların önündeki en büyük engellerden birini de kaldıracağını ifade etti. Çavuşoğlu, AB'nin Türkiye'yi daha fazla teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Egemen Bağıs oylamayı izledi
AKPM Genel Kurulu'nu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de izledi. Ailesinin yanı sıra Alanya'dan kaymakam ve belediye başkanının da aralarında bulunduğu 72 kişi, Gökçek başkanlığındaki 150 kişi de Ankara'dan Strasbourg'a geldi. Çeşitli Avrupa ülkelerinden 80 Türk de Çavuşoğlu'nu ayakta alkışladı. Baba Osman Çavuşoğlu, 8 yaşında annesiz ve babasız kaldığını, okuyamadığı için çocuklarının okumasını çok istediğini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız