SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Komando Çağı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:23:43
Komando Çağı...
A- A+ PAYLAŞ
 
Wall Street Journal Gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı’nın, yeni stratejisi dahilinde “küçük, gizli operasyonlar” için insansız hava aracı ve özel kuvvet üslerini dünyaya yaymayı planladığını yazdı. Gazete, “Askeri liderler, Türkiye ve Ürdün’ün doğusunda, Irak sınırına yakın, yeni özel operasyon üsleri kurmayı değerlendiriyor” ifadesini kullandı.
 
ABD’nin insansız hava araçları (İHA) ve dünyanın her bölgesine hızla müdahale edebilecek küçük, ucuz ama etkin birimler oluşturmaya dayanan yeni askeri stratejisinin detayları belli oluyor. Wall Street Journal’ın haberine göre ABD Savunma Bakanlığı, “küresel ağını, ABD’nin gücünü yansıtacak şekilde kökten yeniden hizalamayı planlıyor.”
 
Savunma Bakanı Leon Panetta’nın dün yetkililere sunduğu bildirilen, gelecek ayki bütçe belgelerine de girecek plan, İHA’ların gelecek yıllarda yüzde 30 artırılmasını öngörüyor. Obama Yönetimi’nin, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesiyle sükse yapan gizli operasyonlara verdiği ağırlığı yansıtacak plan özetle şöyle:
 
-  ABD Kara Kuvvetleri en az 8 tugayı lağvedecek. Özellikle zırhlı ve ağır piyade birlikleri kesik yiyecek. Asker sayısı 570 binden 490 bine inecek.
 
-  Özel kuvvet sayısı ise dört yılda yüzde 10 artarak 70 bine ulaşacak. ABD’nin dünyaya yayılan ve “nilüfer yaprağı” denen nispeten küçük askeri üslerine daha fazla özel kuvvet timleri yerleştirilecek. 
 
-   Bu komando timleri, gerektiğinde yerel müttefiklere akıl hocalığı yapacak, askeri görevlere katılacaklar.
 
-   Dünyanın farklı bölgelerine, Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri’nin özel timleri ve daha çok İHA yollanacak. 
 
-   Örneğin Deniz Piyadeleri’nin Avustralya’nın Darwin kentindeki “nilüfer yaprağı” üssü Güneydoğu Asya’daki operasyonlar için kullanacak. Filipinlerle de üs için görüşmeler sürüyor. 
 
-  Yeni kurulacak üsler için askeri liderler Türkiye ve Ürdün’ün doğusunu da düşünüyor. Bu ülkeler, Yemen, Somali ve ötesinde İHA’lar için hava üssü de sağlıyor.
 
Yeşil Bereliler gibi
 
Irak’tan çekilen, Afganistan’dan çekilmeyi sürdüren ABD ordusu, artık savaş alanında sayısal üstünlük ve ateş gücü yerine, küçük timlerle yönetilen “bul ve yoket” görevlerine odaklanacak. Bugün Afganistan’da görev yapan “Yeşil Bereliler” gerektiğinde yerel güçlerin içine de sızıyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız