SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Komşuda Yolsuzluk İddiaları

A- A+ PAYLAŞ

KAYNAK: Cumhuriyet GAZETESİ- Aykut KÜÇÜKKAYA

AKP’li Elazığ Belediyesi’ndeki üst düzey yönetici ve personel İçişleri Mülkiye Başmüfettişi İhsan Yiğit’e verdikleri ifadelerde belediyede yaşanan vurgunu itiraf ettiler. Mülkiye Başmüfettişi Yiğit’in “AKP’li Elazığ Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu ile birlikte toplam 17 personeli hakkında işlem yapılması için” Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu ifadelerde yüz milyonlarla ifade edilen ihalelerde yapılan yolsuzluk iddialarının formülleri anlatıldı. Başmüfettiş Yiğit’e verilen ifadeler şöyle:

680 kişi gösteriyorlar, gerçekte 290 kişi çalışıyor - Elazığ Belediyesi Temizlik İşleri Müdür Vekili Yasin Kıvanç (20 Ağustos 2010 tarihli ifadesinden): Benim Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden ayrılma nedenim şudur: Bana Belediye Başkanı’nın koruması Serkan Güllü daha önce çalışarak hizmeti biten bir yükleyici ve iş makinesi için tekrar kiralanmasına devam edilmesine dair evrak getirdi, ben de ihtiyacım yok dedim. Ben bunu niye imzalayalım dedim. Ben de bunu Başkan’a ilettim. Başkan Bey de bana, “Araçlar kimin, ihtiyaç var mı” dedi, bende, “araçların Yerlikaya’ların olduğunu, ihtiyaç olmadığını” söyledim ve bana “Beklemede kal” dedi. Bana tekrar Serkan Güllü gelerek “Ne oldu, evrakı imzalamadın mı?” dedi. Bende kızdım, “İhtiyaç yok, yasal değil” dedim. Evrak da kayda girmemişti, ben de evrakı yırttım attım. Beni bu olaydan 4-5 gün sonra Temizlik İşleri Genel Müdürlüğü görevinden aldılar ve halen Zabıta Müdürlüğü’ndeki yaptığım göreve geri döndüm. Bir de rahatsız olduğum şu husus var idi. Ben de o günün şartlarında 680 kişi çalışıyordu. Ancak gerçekte temizlik işlerinde görev yapan kişi sayısı 290 idi.

Başkan’ın Audi’si dosyada - Elazığ Belediyesi İnşaat Mühendisi, Eski İhale Komisyonu üyesi Fikret Eskin (19 Ağustos 2010 tarihli ifadesinden): İhale komisyonu üyesi iken yaklaşık maliyeti en son biz duyuyorduk. Çünkü yaklaşık maliyet hazırlanırken gerekli hassasiyet ilgili birimlerce hiçbir zaman gözetilmemiştir. İhale komisyonu üyesi olarak ben defalarca Belediye Başkanı’na bu işlerden rahatsız olduğumu, ihale komisyonunda görev yapmak istemediğimi, yaklaşık maliyetin çok yüksek olarak belirlendiğini, şartnamenin adrese teslim yapıldığını, bunlar mevzuata uygun gözükse bile örneğin kendi makam arabasının A6 Audi olduğunu, bunun kirasının bile Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün kiraladığı sıradan araçların çok altında olduğunu kendisine ifade ettim. Ancak bir memur olarak bana verilen görevi de yapmak zorunda idim. Ben ihale komisyonu üyesi olmak istememe rağmen belge bazında usul yönünden evraklara bakarak karar verdim.

Yaklaşık maliyetleri şirket elemanlarına hazırlatılıyor - Elazığ Belediyesi’nde görevli Makine Mühendisi Mehmet Akif Aladağ (23 Ağustos 2010 tarihli ifadesinden): Ben Elazığ Belediyesi’nde 29 yıldır makine mühendisi olarak görev yapmaktayım. Biz üç makine mühendisi arkadaş memuruz ancak sanırım bu şartname ve yaklaşık maliyetler memur olmayan şirket elemanlarına hazırlatılıyor.

HAYALİ ANITKABİR ZİYARETİ
Elazığ Belediyesi Kültür Müdür Vekili Mikail Sezgin (26 Ağustos 2010 tarihli ifadesinden): Kültür Müdürlüğümüzün faaliyetleri çerçevesinde zaman zaman ihtiyaç duyulduğunda İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’nden araç tahsisi istemekteyiz. Bizim kayıtlarımızda Belediye İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’nden 9 Ocak 2009 günü araç tahsisi talebimiz olduğuna dair herhangi bir belge mevcut değildir. Biz o tarihte Ankara iline Anıtkabir’i ziyaret etmek üzere öğrenci götürmedik.

İMZAMI DEĞİŞTİRDİM
Elazığ Belediyesi’nde İtfaiye Müdürlüğü’nde görevli Şeref Tokgöz (23 Ağustos 2010 tarihli ifadesinden): Bana göstermiş olduğunuz otobüsün yaptığı kilometre mesafesini gösteren puantaj durumuna ait listenin bir tanesini ben imzaladım. Diğerisi ise bana ait değildir. İmzamı taklit etmiş olabilirler. Ben böyle bir otobüsün olduğunu görmedim. Daha önce de bana puantajları imzalamam için getirdiklerinde bu puantajların üzerlerinde aracın plakası yok, yazmıyor diye imzalamadım. O sebeple de farklı imza kullanmaya başladım. Çünkü imzamı taklit edebilirler diye. Çünkü yapılan kilometreden daha fazla yapılmış gibi gösteriliyordu.

DİZEL ARACA BENZİNLİ FATURASI
Elazığ Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü’nde görevli Makine Mühendisi Melih Melik Kara (20 Ağustos 2010 tarihli ifadesinden): Altı yıldır Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü’nde makine mühendisi olarak görev yapmaktayım. Bildiğim kadarıyla çöp kamyonları genelde dizel yakar ancak yaklaşık maliyet oluşturulurken tüm araçların dizel olup olmadığına bakılmaksızın benzin kullanıldığı düşünülerek hesap yapılmıştır. Bu sebeple benzin olarak hesaplanınca yaklaşık maliyet yüksek çıkmaktadır. Ayrıca yaklaşık maliyet hesaplarında gösterilen araç bedellerinin nereden alındığı, bu fiyatların neye göre belirlendiği belli değildir. Ayrıca götürü olarak işin verilmesi, bu hizmetin doğasına aykırı olup hakedişlerde nasıl, neye dayanarak para ödendiğini bulmak mümkün değil. Çünkü hangi aracın ne kadar çalıştığı belli olmamaktadır.

İHALELER NİYE HEP AYNI KİŞİYE
Elazığ Belediyesi Yapı Kontrol Müdür Vekili Gülşah Özek (23 Ağustos 2010 tarihli ifadesinden): 2010 yılı ihalesinin teknik şartnamesini birimimde çalışan Özkan Barlak hazırladı, ben de okudum, imzaladım. Bu ihalenin götürü olmasını isteyen ve bana söyleyen Belediye Başkan Yardımcısı Şükrü Köse idi. Ben daha önce hiç ihale yapmadım. Bu benim ilk ihalemdir. Ancak benim de zaman zaman niçin bizim birimin ihaleleri hep aynı kişide kalıyor diye aklıma gelmiştir. Benim yaptığım ihale 54 aylıktır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız