SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kömür Damarları Bulundu'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de 6 yılda 4,5 milyar ton kömür rezervi bulunduğu bildirildi.

AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkemiz hammadde ihtiyacının yerli kaynaklarımızdan karşılanması amacıyla MTA arama-araştırma çalışmalarına özellikle 2003 yılından sonra havza bazında yönelmiş, geçmişte birinci etap madencilik olarak adlandırılan mostra madenciliği ve aramacılığı yerine, bu gün ikinci etap madencilik diyebileceğimiz, aramada karşılaşılan riskleri azaltarak örtülü ve gömülü maden yataklarının aranmasına yönelik bilimsel ve teknik yöntemleri kullanan ve alt yapı bilgileri üreten kurum haline gelmiştir. 2005 yılından itibaren MTA yatırım bütçesindeki artışlara paralel olarak,2009 yılında jeotermal amaçlı 3 adet (1 adet 2.500 m, 2 adet 1500 m), maden arama amaçlı 750-1500 metre derinlikte arama kapasiteli 15 adet yeni sondaj makinesi alınmış,ayrıca neredeyse durma noktasına gelmiş olan jeofizik etütler için gerekli makine teçhizatlar alınarak tüm jeofizik yöntemler uygulanabilir hale getirilmiştir. Bu bağlamda 2003 yılından itibaren sondajlı aramalara verilen önemle birlikte 2003 yılında 32 bin metrelerde olan sondajlı aramalarda 2010 yılında 300 bin metreye yükselmiştir. 2005-2010 yılları arasında 650 bin metre sondaj yapılarak yaklaşık 4.5 milyar ton daha kömür rezervi bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

Malatya ilindeki ruhsat sahaları kömür varlığının araştırılması, tespit edilen damarların korelasyonu ve yeni rezervlerinin ortaya çıkarılması çalışmalarına 2 yıl önce başlandığını aktaran milletvekili Ölmeztoprak, 3 bin metrelik sondaj çalışması yapıldığını, Darende, Kurşunlu, Yazıhan ve Arguvan bölgesinde kömür damarlarının bulunduğunu, MTA tarafından bu saha için önümüzdeki 2 yıllık bir proje planlandığını ve havzadaki kömür dağılımını net olarak ortaya çıkarabilmek için çalışmalara bu yılda devam edileceğini Malatya Elazığ-Sivas polimetal maden aramalarına bu yıl için 1 milyon 178 bin TL ödenek ayrıldığını,Sivas-Erzincan ve Malatya bölgesinde demir arama ve araştırma çalışmalarına 2011 yılında 655 bin lira ayrıldığını ifade etti.

Ölmeztoprak, "İlki 1992 yılında MTA tarafından yayınlanmış olan Türkiye Diri Fay Haritasının güncellenmesi çalışmalarının yüzde 80i tamamlanmış olup Türkiye Diri Fay Veri Tabanı oluşturulmasına devam edilmektedir. Bu çalışma kapsamında Malatya ilinin de yer aldığı Doğu Anadolu bölgesinde yaklaşık 30 bin kilometrekare alanda Diri fay prospeksiyon çalışmaları bitmiştir. 2011 yılı için 160 bin TL ödenek ayrılmıştır. Malatya havzasının taban topoğrafyasını ortaya çıkarmak için 1000 nokta jeofizik etüt çalışmasında arazi çalışmalarının Malatya'nın kuzey ve batı bölgesinde Arapgir, Arguvan, Yazıhan, Darende, Hekimhan ve Akçadağ ilçelerinde tamamlanmıştır.Bu çalışmalar neticesinde Malatya havzasının taban topoğrafyası ortaya çıkarılacak ve bu havzadaki diğer çalışmalara (petrol, kömür vs.) temel oluşturulacaktır. Düşük tenör-yüksek rezerv özelliği sunan Malatya-Hasançelebi Demir yatağı ile ilgili olarak uygulanan çalışmalar sonucunda, demir cevherleşmesine eşlik eden bakır, altın, gümüş ve nikel mineralizasyonlarının varlığı ortaya konulmuştur.Sahanın ekonomikliğini ciddi olarak etkileyecek olan bu bulgular ışığında potansiyelin ortaya çıkarılması yönü önem taşımaktadır. Metalik maden aramalarına yönelik olarak, özellikle sondajlı çalışmaların ağırlık kazandığı Doğu Anadolu,Doğu Karadeniz, Batı-Orta Anadolu ile Orta Anadolu-Orta Toroslar bölgelerinde çalışmalara devam edilmektedir. Sürdürülen arama çalışmaları ile, Sivas Divriği-Akdağda molibden ve çinko-kursun cevherleşmesi saptanmış, Adıyaman
bölgesinde önemli bakır cevherleşmesi bulguları elde edilmiştir. Orta Anadoluda Nevşehir, Aksaray, Niğdede altın aramalarına yönelik sondajlı arama çalışmaları tamamlanmış olup değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Maden ihracatımızda en büyük paya sahip olan mermer ve kil konusunda ülke genelinde potansiyel alan belirleme ve alternatif sahaları araştırmaya yönelik Malatya ve Sivas illerinde planlanan prospeksiyon çalışmalarının tamamlanmıştır. Malatya ve çevresinde Mermer ve Doğaltaş arama çalışmalarında 171 adet örnek alımı yapılmıştır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız