SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kömürhan’a 4. Köprü

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:11:16
Kömürhan’a  4. Köprü
A- A+ PAYLAŞ

Kömürhan, Cumhuriyet dönemi içerisinde 4. Köprüye tanıklık etmeye hazırlanıyor. Malatya ile Elazığ Karayolunun sağlandığı Fırat Nehri üzerindeki Kömürhan mevkiine mevcut köprünün yanına yapılacak olan 578 metre uzunluğundaki köprünün inşaat ihalesi tamamlanarak, çalışmalara bu yıl başlanılacak. 

Karayolları 8. Bölge Müdür Yardımcısı M. Ali Sabaz, “Malatya-Elazığ yolunda 578 metre uzunluğundaki Kömürhan Köprüsü bağlantı tüneli ile yolu yapım projesi ihalesi 29 Mayıs 2013 tarihinde ihale edildi. İhale süreci devam ediyor” dedi.İnşaat çalışmalarına bu yıl başlanacak olan Kömürhan Köprüsü’nün 3,5 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. 

KÖPRÜ TÜNEL İLE ELAZIĞ’A BAĞLANACAK 

Karayolları Genel Müdürlüğü Program Ve İzleme Dairesi Başkanlığı tarafından mevcut Kömürhan köprüsünün yanına yapılacak olan yeni köprü ile ilgili olarak “Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli İle Yolu Yapım Projesi”nin ihalesini gerçekleştirdi. Buna göre, yeni  Kömürhan Köprüsü, mevcut köprünün Malatya yönünde sağ tarafta yapılacak ve Jandarma Karakolu’nun arka kısmında geçirilerek tünel ile Elazığ’a bağlanacak. Tünelin Elazığ tarafındaki girişi ise kuş Sarayı yol ayrımında verilecek. 

KÖPRÜ 4 ŞERİTLİ OLACAK

 Yeni köprü, Malatya tarafında tek pilonlu olarak, Elazığ tarafında ise yaklaşım viyadükleriyle tünele bağlanacak şekilde tasarlandı Köprünün yönleri çift şeritli olarak trafiğine hizmet verecek. Yeni köprü mevcut köprünün kotundan daha yüksek olacak ve mevcut köprünün trafik akışı kesilmeyecek.  

  Köprü için yapım süresi olarak bin 200 gün belirlenirken, resmi kayıtlara göre, proje bedelinin 242 milyon TL olduğu, 2013 yılı ödeneğinin de 24 milyon TL olduğu aktarıldı.

İLK KÖPRÜ 1929’DA YIKILDI

Tarihçi-Yazar Orhan Tuğrulca, 8 Mayıs 2011 tarihli malatyahaber.com sitesinde kaleme aldığı yazısında Kömürhan Köprüleri ile ilgili anlatımında şu ifadeleri kaydetti; “Fırat Nehri üzerinde geçişin kayıklarla sağlandığı İzoli’de Birinci Dünya Savaşı yıllarında 543 metre uzunlukta bir ahşap köprü yapılmış, ancak 22 Nisan 1929’da Fırat suları 14 metre yükselince köprü yok olmuştur. 1930 yılında da, Malatya-Elazığ yolunda ve Fırat Nehri üzerine inşa edilen ahşap köprünün yıkılmasının ardından sal ile ulaşım dışında başka olanak kalmayınca betonarme bir köprü yapılması için araştırmalar başlamış, yıkılan köprünün 12 kilometre kadar doğusunda Kömürhan boğazında köprü inşasına elverişli bir yer belirlenmiştir. Köprü inşaatı 1 Ağustos 1930 tarihinde başlamış, 3 Nisan 1932 tarihinde tamamlanmıştır. 5 Ekim 1932 Çarşamba günü hizmete açılan köprüye Mustafa Kemal Atatürk tarafından “İsmet paşa” adı verilmiştir. Böyle olmakla birlikte köprü Kömürhan adıyla meşhur olmuştur.”

SON KÖPRÜYÜ ÖZAL AÇMIŞTI

Bir İsveç firması olan Nidgvist-Helm  Şirketince 2 yıl içerisinde yapılan ve  5 Ekim 1932 tarihinde İsmet İnönü tarafından hizmete açılan eski Kömürhan Köprüsü  Aralık 1986’da Karakaya Baraj gölü suları içinde kaldı. Mevcut köprünün inşaat 23 Şubat 1983'te başladı ve 8 Nisan 1986'da tamamlandı. Mevcut köprü Turgut Özal tarafından 15 Haziran 1986 günü hizmete açılmıştı. Mevcut köprü yapıldığı dönemde Türkiye’nin en yüksek köprüsü olarak nitelendirilmişti. 

DÖRDÜNCÜ MURAT’TA BURAYA KÖPRÜ YAPMAK SİTEDİ

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesindeki Kömürhan ile ilgili anlatımı şu şekilde;  “Fırat nehrine yakın İzoli nahiyesinden menzil aldık. Harput toprağında iki yüz haneli, bir camili mamur köydür… Bu mahalden aşağıda yine Fırat'a yakın Kömürhan vardır ki, amansız yerdir, Buradan aşağıya Fı­rat nehri iki kayalık arasında hiddetle aktığından, yıldırım gibi sedasından, insana dehşet hâsıl olur. Hatta Bağdat Fatihi Dördüncü Sultan Murat, buraya güzel ve yüksek bir köprü yapmayı murat edindi. Temel yerleri hazırlandı. İnşaata başlanacakken, Allah'ın hikmeti, İstanbul'a giden Bağdat Fatihi Sultan Murat'ın mübarek ruhları (İrci-i ila Rabbike) emrine uyarak ebedi dünyaya gitti ve fani dünyadaki köprüsünü tamamlayamadı. Komür(han) nehri batısında ve Fırat nehri üzerindeki bu köprü tamamlanabilse idi, eşsiz ve büyük bir hayrat olurdu. Ama böyle bir köprüyü yapmak için usta bir mimar gerek. Zira bir tarafından bir tarafa 110 zürra (100 m.) uzunluğundadır ki Ayasofya kemerlerinden daha geniştir. Fakat insan gücüne ölçü olmaz.”

Kaynak : Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız