SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Konsey Şikayeti 'Yersiz' Buldu

A- A+ PAYLAŞ

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, malatyahaber.com yazarlarından Niyazi Doğan'la ilgili olarak, belediyenin eski Strateji Müdürü Oğuzhan Göktolga tarafından yapılan şikayeti, "yersiz" buldu.

Doğan'ın, TV Malatya'da katıldığı "Malatya'dan Görünüm" programında yaptığı değerlendirmelerle ilgili şikayetçi olan Oğuzhan Göktolga'nın başvurusunu değerlendiren Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nun kararı şöyle:

" Basın Konseyi Yüksek Kurulu, TV Malatya kanalında 20.11.2009 tarihinde yayınlanan "Malatya'dan Görünüm" adlı programda yorumcu olan Niyazi Doğan’ın beyanlarıyla ilgili olarak aşağıdaki kararı vermiştir.

KARAR

ŞİKAYETÇİ : Oğuzhan Göktolga

ŞİKAYET EDİLENLER : Niyazi Doğan
TVM Yorumcusu ve Malatya Haber
İnternet Sitesi Yazarı

ŞİKAYET KONUSU : Şikayetçi Oğuzhan Göktolga 20.11.2009 tarihinde TV Malatya kanalında yayınlanan "Malatya'dan Görünüm" adlı programda yorumcu olan Niyazi Doğan’ın beyanlarıyla Basın Meslek İlkeleri’ni ihlal ettiğini belirterek şikayet başvurusunda bulunmuştur.

Şikayet konusu programın ilgili bölümünde Niyazi Doğan, Malatya Belediyesi’nin 2010-2014 Stratejik Planı’nın “Yerel basının, Malatya Belediyesi ve diğer hizmet kurumlarına yönelik yapıcı olmaktan çok uzak olan eleştiri anlayışını ısrarla yıllardır devam ettirmesi ve bazı güç odaklarınca baskı aracı olarak kullanılmasının gelenek haline gelmesi.” şeklindeki 2.2.2-11 maddesini[1] okumuştur.

Şikayet edilen bu maddeyi yorumlarken şu ifadeleri kullanmıştır: “İnönü Üniversitesinde yetersiz olduğu için kovulan bazı insanlar geliyorlar Malatya Belediyesinde kişisel ilişkileriyle kifayetsiz ve muhteris halleriyle müdürlüklere atanıyorlar. Stratejik planlamaya şuraya buraya atanıyorlar ve bu tür akademik aptallıklara imza atıyorlar. Bu aptalca cümlelere imza atıyorlar… Şimdi bunu hazırlayan arkadaş kendisini Malatya medyasının sicil amiri olarak görüyor. Sicil raporu hazırlıyor. O kuş kafasıyla. Ve karne veriyor”.

Şikayetçi bu ifadelerin “İnönü Üniversitesinden Malatya Belediyesine naklen geçiş yapan ve Strateji Geliştirme Müdürlüğü görevini yürüten” şahsına yöneldiğini belirtmiştir. Malatya Belediyesi 2010-2014 Stratejik Planı hizmet alım yoluyla iki akademisyen tarafından hazırlandığını ve Strateji planının kimler tarafından hazırlandığı konusunda Belediye’nin açıklama yaptığını belirten şikayetçi, imzasının bulunmadığı bir rapor sebebiyle kendisini eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan ifadeler kullanıldığını ve özel yaşamının kamu yararı gerektirmediği halde yayın konusu yapıldığını iddia etmiştir. Bu suretle Basın Meslek İlkeleri’nin

“Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki dördüncü,

“Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz” şeklindeki beşinci,

“Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz” şeklindeki altıncı maddelerinin ihlal edildiğini ileri süren şikayetçi gerekli işlemin yapılmasını istemiştir.

ŞİKAYET EDİLENLERİN YANITI: TVM Yorumcusu ve Malatya Haber İnternet Sitesi Yazarı Niyazi Doğan’a şikâyetle ilgili bilgi veren Genel Sekreterlik mektubu 7 Ocak 2010 tarihinde, 0422 238 40 46 nolu faksa iletilmiş, bunun alındığı Bilal İzolluoğlu, tarafından bildirilmişse de Niyazi Doğan’dan herhangi bir yanıt gelmemiştir.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ: Basın Konseyi Yüksek Kurulu 3 Şubat 2010 tarihinde toplanarak aşağıdaki değerlendirmeyi yapmıştır.

Şikayet konusu yayında Yorumcu Niyazi Doğan’ın, Malatya Belediyesi 2010-214 Stratejik Planında yer alan yerel medyaya ilişkin ifadelerden dolayı, Malatya Belediye Başkanına çeşitli eleştiriler yönelttiği tespit edilmiştir. Programda şikayetçinin adı kullanılmamıştır. Ayrıca gerek şikayetçinin beyanlarından programdaki konuşmacının açıklamalarında raporun Oğuzhan Göktolga tarafından hazırlandığına ilişkin açık bir beyan yoktur. O nedenle program izleyicilerinin, hakkında konuşulan kişinin Oğuzhan Göktolga olduğunu anlayamayacağı ve böylece de kendisine hakaret edilmiş olmasının mümkün olmadığı tespit edilmiştir. Eleştirilen konuların Belediye Stratejik Planı, ve Belediye’ye yapılan atamalarla ilgili olduğu ve kamu yararı taşıdığı, bu kapsamda ifade özgürlüğü sınırları içinde kaldığı tespit edilmiştir. Bu sebeple kullanılan ifadelerin de iletişim (basın) özgürlüğü sınırları içinde kaldığı saptanmıştır.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, yukarıda açıklanan sebeplerle, Niyazi Doğan hakkındaki şikayetin “yersiz” bulunmasına oy çokluğuyla karar vermiştir.

(Karar No:2009/94)"

İnönü Üniversitesi'nden, Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu döneminde ayrılan personel arasında yeralan Oğuzhan Göktolga, Malatya Belediyesi'nde Strateji Müdürü olarak görev yapmış, üniversitedeki rektör değişikliğinin ardından yeniden İnönü Üniversitesi'ne dönmüştü. Göktolga'nın eşi Avukat Sevda Göktolga ise halen Malatya Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü görevini vekaleten sürdürüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız