SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Konuklara Tarih Gezisi

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:15:41
Konuklara Tarih Gezisi
A- A+ PAYLAŞ

6. Uluslararası Malatya Film Festivali kapsamında Malatya'ya gelen yerli ve yabancı konuklar ve sinema sanatçıları, Battalgazi ilçesinde bulunan tarihi mekanları gezdi. Konuklar, Battalgazi ilçesine hayran kaldıklarını ifade ettiler.

6. Uluslararası Malatya Film Festivali kapsamında Malatya'ya gelen yerli ve yabancı konuklar ve sinema sanatçıları,  ilk olarak Anadolu’daki ilk şehir devleti olma özelliği taşıyan Arslantepe Höyüğü’nü gezdi. Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışanı Arkeolog Cem Kaya’nın rehberliğinde Arslantepe Höyüğü’nü gezen konuklara, Arslantepe’nin tarihi ve önemi ile ilgili bilgiler verildi.

6. Uluslararası Malatya Film Festivali kapsamında Malatya'ya gelen yerli ve yabancı konuklar ve sinema sanatçıları, daha sonra Eski Malatya’da bulunan Silahtar Mustafa Şapa Kervansarayı, Sanat Sokağı ve Ulu Cami’yi gezdiler. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda Battalgazi Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile karşılanan konuklara, aşure ikramı da yapıldı. Battalgazi Belediyesi Halk Oyunları ekibi ile birlikte halay çeken konuklara, daha sonra halk müziği dinletisi sunuldu. Ebru sanatına ayrı bir ilgi gösteren yabancı konuklar, kendilerine gösterilen ilgi karşısında bir hayli memnun kaldıklarını ifade ettiler.  Uluslar arası Film Festivali ve Arslantepe’nin önemine dikkat çeken sinema emekçisi Sadi Çilingir, “Bu benim Malatya’ya altıncı gelişim. Bu son gelişimden sonra Malatya’nın, Ankara’dan, İstanbul’dan bir farkı olmadığını gördüm. Kültürel olsun, turizm açısından olsun, bu çok güzel bir şehir. Arslantepe’de arkadaşlarımızın anlattığına göre yeni öğrendik bir hayli eski tarihlere dayanan, Malatya’nın merkezi diyebileceğimiz bir yer. Battalgazi’yi de daha önce birkaç kez gelmiştim çok beğenmiştim. Güzel bir ilçemiz. Malatya festivali Türkiye’nin önde gelen festivali oldu diyebiliriz. Disiplinli bir şekilde her sene daha iyi sanatçılar, iyi filimler geliyor. Festival başarılı bir şekilde yürüyor” dedi.

Arslantepe’nin çok etkileyici ve iyi korunmuş bir yer olduğunu belirten Yapımcı Nadir Öterli, “Arslantepe çok etkileyici. Anadolu’yu gerek festival, gerekse de film çekimleri için geziyoruz. Arslantepe’ye ben ilk defa geldim. Medeniyetin gelişmesi anlamında çok kilit noktada olan bir yer. Yakın zamanda UNESCO’nun kalıcı listesine gireceğini de düşünüyorum. Çok iyi korunmuş. Çatalhöyük gibi korunmuş ve düzenli bir yapısı var. O yüzden çok etkileyici buldum. Ben yapımcıyım. Festival için değerlendirme yaparsak, filmlere yoğun halktan yoğun bir ilgi var. İstanbul’daki festivallerde bile çoğu zaman göremediğimiz bir doluluk oranı ve sıcak ilgiyle karşılandık burada. Özellikle film gösterimlerinden sonraki soru cevap kısmı çok şaşırttı bizleri. Çok ilginç sorularla karşılaştık. O yüzden Malatya’daki festival çok keyifli geçiyor. Teknik açıdan Malatya’nın hem iklimi, hem ışığı çok özel geldi bizlere. Geçen günde Nemrut’a çıktık oradan da çok etkilendik. Film çekimleri yapılabilir. Gerekli hikaye ve yönetmen olursa güzel çalışmalar yapılabilir diye konuştu. 

Senarist ve Yönetmen Bircan Kerem’de, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın sanata ve sanatçıya büyük önem verdiğini belirterek, “Bunu anlatmak değil yaşamak gerekiyormuş. Bugün burada bunu anladım. Daha öncede burada ‘Işığa Yürümek’ diye bir film çekmiştik. Ondada ödül almıştım. Malatya’yı hep merak ediyordum. O film vesilesiyle Malatya’yı tanıdık. Burada o filmi çektik. Fahri Malatyalıydık, şimdi Malatyalı olduk. Daha önceki festivallerdeki etkinliklere çok katılamamıştık ama bu seneki festival kapsamında Arslantepe’yi gördük. Harika bir yer. Zaten festivallerin amacı bir şehrin tarihi, kültürel ve sosyal yönden tanıtılmasıdır. Eğer bu çok iyi bir organize ile yapılırsa, yatırımcıları çekebilmek için, turizmi canlandırmak için çok iyi olur. Şu anda bulunduğumuz Battalgazi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ne kadar güzel. Başkanımızı kutlamak gerek. Selçuklu dönemini yansıtan bu çalışma görsellik anlamında çok iyi bir yer. Burada bizlere gösterilen misafirperverlik olağan üstü etkileyici. Yurt dışından gelenler için güzel bir örnek oldu. Bizlerde bundan sonra gerek bireysel, gerek dernek olarak, söz konusu Malatya ise gerisi teferruattır diyerek çalışmaya koyulacağız. Selahattin Gürkan başkanımızın sanata çok duyarlı olduğunu biliyorum. Çok mütevazı ve sevilen bir insan. Bölgede birçok şehirde çalıştım ancak Malatya kadar sanatçısı bol bir şehir görmedim” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız