SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Koordinatörün Rus Gazı İddiası

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:51:03
Koordinatörün Rus Gazı İddiası
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 'Yenilenebilir Enerji Güneş, Mevzuat ve Uygulamaları' konulu panel düzenlendi.  EMO Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya, panelde yaptığı konuşmada, "Özellikle çevremizi de ilgilendiren enerji savaşlarının olabildiğine insan kıyımına dönüştüğü bir ortamda Rusya ile gaz ilişkimiz konuşulur hale geldi. Keser mi, kesemez mi? Keserse ne olur? Keserse çökeriz" dedi. 

"Günümüzde iki sorun var"

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Malatya İl Temsilciliği tarafından Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen panel öncesi konuşan Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hatice Bilge Alğın, "Enerji, günümüzde insanlığın en yaşamsal ihtiyaçlarından biri haline gelmiştir. İnsanlığın artan talepleri ve gelişen üretim süreçleri, enerjiye ve enerji kullanımına olan ihtiyacı artırmıştır. Günümüzde enerji konusunda ön plana çıkan ve dünyamızın geleceğini tehdit eden iki önemli sorun alanından birincisi, küresel iklim değişikliğine sebep olan fosil yakıtların düzensiz kullanımı; ikincisi ise, savaşlara yol açan enerji temini sorunudur" dedi.

"Çözümün adı; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıdır"

Alğın, küresel ölçekte önlemlerin alınmaması durumunda dünyanın yaşanılabilir bir dünya olmaktan çıkma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade ederek, şunları söyledi: "Fosil yakıtlar, sonlu kaynaklar olup, tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Öte yandan fosil yakıtların çevreye ve insana verdiği zararlar küresel iklim değişikliğinin etkilerinin belirgin bir şekilde hissedildiği ve felaket senaryolarının konuşulduğu bu dönemde daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Fosil yakıtlardan enerji üretimi ile havaya salınan sera gazları nedeniyle, iklimlerin değiştiği, ekolojik dengesinin bozulmaya başladığı günümüzde; küresel ölçekte önlemlerin alınmaması durumunda dünyamız yaşanılabilir bir dünya olmaktan çıkma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bu iki temel problem alanının da, hem dünyaya hem insanlığa zarar vermeyecek bir şekilde çözümü mümkündür. Bu çözümün adı; yenilenilir enerji kaynaklarının kullanımıdır."

"Karınca hızından daha fazla bir hız alamadık"

Alğın'ın konuşmasının ardından EMO Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya ile MİSEM Eğitmeni Musa Çeçen, 'Yenilenebilir Enerji Güneş, Mevzuat ve Uygulamaları' konusunda katılımcılara bilgiler verdi.

EMO Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasıyla ilgili ihtiyaçlarının ortaya çıkmasında 'Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımının yaygınlaştırılması, bu kaynakların güvenilir, ekonomik ve kaliteli biçimde ekonomiye kazandırılması, kaynak çeşitliliğinin artırılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması, atıkların değerlendirilmesi, çevrenin korunması ve bu amaçların gerçekleştirilmesinde ihtiyaç duyulan imalat sektörünün geliştirilmesi' konularının etkili olduğunu kaydetti.

Sakarya, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim sağlanmaya başlandığını ifade ederek, "Karınca hızından daha fazla bir hız alamadık. Çünkü ülkemiz 2014 yılı sonu itibariyle elektrik üretiminde yüzde 62.6 oranında ithal kaynak bağımlısı bir üretim portföyüyle üretim ihtiyacı gerçekleşti" dedi.

"Böyle bir şey olmamalı"

Sakarya, Rusya ile Türkiye arasındaki doğalgaz ilişkisiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Olgun Sakarya, "Yenilenebilir enerjide en önemli kaynak doğalgazdı. Yüzde 48'i (yüzde 47.9) doğalgazdan üretildi. Yüzde 13.4'ü de ithal kömüre dayanıyordu. Şimdi içinde yaşadığımız, özellikle çevremizi de ilgilendiren enerji savaşlarının olabildiğine insan kıyımına dönüştüğü bir ortamda Rusya ile gaz ilişkimiz konuşulur hale geldi. Keser mi, kesemez mi? Keserse ne olur? Keserse çökeriz. Doğalgazda kesinti, kısıntı yaşarsak ciddi bir ekonomik kayıpla karşı karşıya olacağımızı ifade etmek hiçte zor değil. Umarım böyle bir şey olmaz, olmamalı" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız