SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kopya ve Usulsüzlük Yapıldı"

A- A+ PAYLAŞ
 
KESK’e bağlı Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Baytemur ile Eğitim İş Malatya Temsilcisi Feyzullah Çelik, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla birer açıklama yaptılar.
 
EĞİTİM-SEN..
Baytemur yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’de öğretmenler 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü yıllardır birikerek artan ve çözüm bekleyen sorunlarıyla karşılıyor. Öğretmenlik mesleği açısından uluslararası genel kabullerin simgesi sayılan ve dünyanın çok sayıda ülkesinde her yıl 5 Ekim’de kutlanan Dünya Öğretmenler Günü’nü Türkiye’deki öğretmenler, her gün biraz daha zorlaşan ekonomik, sosyal, mesleki, özlük ve demokratik sorunlarla karşılıyor.  Cumartesi günü müdür yardımcılığı sınavlarında ilimizde, Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde kopya ve usulsüzlükler yaşanmıştır. Eğitim-Sen olarak bunların takipçisi olacağız. Kimler bu olayın sorumlularıdır,  ne tür işlemler yapılmıştır. Milli Eğitim Müdürlüğünden açıklama bekliyoruz. Yıllardır kadrolaşma konusunda açıklamalar yapıyoruz. Bu konuda ne kadar haklı olduğumuz bu sınavda ortaya çıkmıştır.   Eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretileceği yerde bu sorunların her yıl katlanarak artması, öğretmenlerimizi olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor. Çalışma ve yaşam koşullarımız sürekli olarak zorlaşırken, giderek daha fazla sayıda öğretmen farklı statülerde esnek ve güvencesiz çalıştırılarak birbirine rakip haline getirilmeye çalışılıyor” ifadelerini ileri sürdü.
 
EĞİTİM-İŞ..
Eğitim İş Malatya Temsilcisi Çelik de şu açıklamayı yaptı:
 
"5 Ekim 1966 günü ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ve UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü) ortak toplantısında  ''Öğretmenlerin Statüleri Hakkında Tavsiye Kararları " kabul edilmiş ve  bu kuruluşların Türkiye temsilcileri tarafından da imzalanmıştır. Bu toplantıda, öğretmenlerin okul ve toplum içindeki işlevleri ve öğretmen sorunlarını dile getiren çalışmalar uluslararası düzeyde ele alınmıştır. Tavsiye kararlarının alındığı  tarihin yıldönümleri de Eğitim Enternasyonali'nin kararı ile 1993'ten bu yana tüm dünyada ve ülkemizde 5 Ekim “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır. 
            
ILO, UNESCO ve Uluslararası Öğretmen Örgütlerinin katkılarıyla hazırlanan belgede, öğretmenlik mesleğine hazırlanma, eğitim politikası, öğretmenlerin ekonomik ve toplumsal durumu, hizmet ve çalışma koşullarını kapsayan 146 madde bulunmaktadır. Bu kararlar ilk kez Eğitim-İş Sendikası tarafından 1991 yılında yayımlanmış, fakat imzalanan 146 maddelik tavsiye kararları mevcut siyasi iktidar tarafından yayımlanmadan rafa kaldırılmıştır.
 
5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü  Türkiye'de ilk kez Eğitim-İş Sendikası tarafından kutlanmış ve Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlık yüzlü öğretmenlerini; dünyanın aydınlık yüzlü öğretmenleriyle buluşturmuştur. 5 Ekim bu bağlamda tüm dünya öğretmenleriyle birlikte emeğimize, hak ve özgürlüklerimize, mesleğimize ve onun saygınlığına, öğrencilerimize, onların eğitimine ve aklın özgürleşmesine sahip çıkmanın adıdır.
 
Eğitim-İş olarak, öğretmenlerimizin sorunlarının dile getirildiği her günü önemsiyoruz. Bazı sendikaların 5 Ekim, 24 Kasım gibi ayrımlar yapmalarını da anlamlı bulmuyoruz. Birinin diğerini reddetmesi gibi yaklaşımların, eğitim ve bilim işgörenlerinde rahatsızlık yarattığını biliyoruz. 
 
Sorunlar tespit edilerek düzeltileceği yerde 700 bine yakın öğretmen  bu yıl da umutsuz bir bekleyiş içerisinde 5 Ekim Dünya Öğretmenler gününü kutlamaktadır. AKP iktidarının öğretmenlerimize armağanı ise; kadrolaşma, eğitimin niteliğini değiştirme, açlık sınırına yakın ücret, bilimsellikten ve ulusal değerlerden yoksun müfredat programları, yok sayılan sanat eğitimi, ezberci ve eleyici eğitim sistemi, kariyer basamakları ile derecelendirme, meslek liselerinin birçok bölümünün kapanma noktasına getirilmesi, sözleşmeli öğretmenlik, kalabalık sınıflar, YÖK’ü kendine benzetme, yargı kararlarını tanımama…Bu sorunlar sarmalındaki eğitim büyük bir çıkmazdadır.
 
Bütün bu sorunlar yetmiyormuş gibi yeni bakan, 652 sayılı KHK ile eğitim sistemini temelden sarsan, Atatürk ilke ve devrimlerini,  Cumhuriyet’in kazanımlarını ortadan kaldıran, ulusal eğitimi adeta dinamitleyen bir yasal düzenlemeyi dayatmaktadır. 652 sayılı KHK ile eğitim sistemimiz küreselleşme adına kapitalist sistemin emrine sunmaktadır. Aynı bakan, öğretmenlerin çalışma saatlerinin azlığından şikâyet ederek 08.00–17.00 mesaisi uygulamayı düşündüğünü açıklamaktadır. Oysa dünyada eğitim çalışanları içinde en fazla çalışan, Türkiye’deki eğitim emekçileridir.  Ülkemizde öğretmenin yıllık çalışma süresi 1832 saat iken, bakanın örnek aldığı OECD ülkelerinde, bu süre 1652 saattir. 
 
Sokakta 400 bin civarında atanamayan öğretmen iş ararken, 160 bin öğretmen açığının olması anlaşılır bir durum değildir. Öğretmen açığının ücretli öğretmen uygulamasıyla kapatılmaya çalışılması, eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca bu durum 700 TL ücret verilerek köle gibi çalıştırılan, neredeyse 70 bin kişilik bir ücretli öğretmen ordusu yaratmaktadır. Bu koşullara bağlı olarak eğitimin sürekliliği bölünmekte ve her yıl sıfırcı öğrenci sayısı katlanarak artmaktadır.
 
Cumhuriyet’in Eğitim-İş’li öğretmenleri olarak, öğretmenlerin çalışma koşullarının düzeltilmesi, öğretmenlerin ekonomik ve sosyal statülerinin yükseltilmesi dileğiyle, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü kutluyoruz."
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız