SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Korkulan Oldu'..

A- A+ PAYLAŞ

ABD'li uzmanların açıkladığı son verilere göre, dünya, 2010 yılında tarihin en sıcak ilk 6 aylık dönemini geride bıraktı. Dünyada küresel ısınmaya yönelik endişelerin her geçen gün arttığı bir dönemde gelen bu haber, "Galiba korkulan oldu" yorumlarına neden oldu.

Her ne kadar Türkiye şu sıralar son yılların en serin yaz aylarını geçiriyor olsa da, dünyanın Ocak-Haziran döneminde tarihin en sıcak ilk aylık periyodunu geçirdiği açıklandı.

Reuters haber ajansına konuşan ABD Ulusal İklim Verileri Merkezi’nin şefi Jay Lawrimore, ilk altı ayın dünyanın şimdiye kadar ölçülen en sıcak dönemi olduğunu söyledi. Verilere göre, 2010 yılının ilk 6 ayında görülen sıcaklık bir önceki rekoru elinde bulunduran 1998'den 0.03 Fahrenheit daha yüksek.

Dünyanın bir "El Nino" (sıcak hava) periyodundan geçtiği ve havaların bu sebeple ısındığını söyleyen Lawrimore, “Bu yılın geri kalan döneminde bir "El Nino" dönemi yaşadık, şimdilik bu etki durulmuş gibi ancak bu dönemde sadece ekvatorda değil dünyanın çeşitli bölgelerinde de anormal sıcaklık değerleri görüldü" diye konuştu.

Son dönemde özellikle Ortadoğu ve Kanada'nın bazı bölümleriyle, Afrika ve tropikal okyanuslarda anormal sıcak artışları görülmüştü.

Kuzey Tayland, son 20 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya kalırken, İsrail 1920, İngiltere de 1929'dan bu yana en kurak dönemini geçiriyor.

Ayrıca Arktik Okyanusu üzerindeki buz kalınlığı da Haziran ayında en ince halini almıştı.

Her ne kadar uzmanlar yılın geri kalanında biraz daha serin havalar beklese de, 2010'da 2005’teki en sıcak yıl rekorunun kırılabileceği belirtiliyor.

Zira Lawrimore, "Bu yılki 'El Nino' dönemi 'La Nina'ya (serin hava) dönüşecek gibi göründüğü için, bu yılın en sıcak yıl olmaması da muhtemel" ifadesini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız