SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Koruma Kurulu'ndan 5 Tescil Kararı

0
Güncellendi - 2017-02-21 03:40:05
Koruma Kurulu'ndan 5 Tescil Kararı
A- A+ PAYLAŞ

Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Arapgir'deki tescilli bir eserin SİT koruma ve kullanma koşullarını yeniden düzenlerken, Doğanşehir'de de 4 eserin SİT alanı tescilini yaptı.

Edinilen bilgilere göre, Sürgü’deki Haydarağa Konağı ile Dervişan Tepesi, Doğanşehir Örencik Mahallesi Kaletepe yerleşkesi ve Gedikağzı Kale Mevkiindeki alanları ile Arapgir’deki Kral Kaya Mezarları, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alındı.

Kurulun, tescil koşulları düzenlenen Arapgir Kral Kaya Mezarları ve Doğanşehir'deki eserlere ilişkin kararları şöyle:

Arapgir Kral Kaya Mezarları

Arapgir’deki kaya mezarlar (fotoğrafta) sağlama alındı. Onar Köyündeki tescilli kaya mezarları, SİT Haritalarındaki farklılıklar giderilerek koruma ve kullanma koşulları sağlama alındı. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan karar da; “Onar Mahallesi Kaya Mezarları’nın 1’inci derece arkeolojik sit sınırının kararımız eki 1/2000 ölçekli haritada işaretlendiği şekliyle güncellenmesine, güncelleme sonucunda bir kısmı 1’inci derece arkeolojik sit alanında kalan Malatya İli, Arapgir İlçesi, Onar Mahallesi, 151 ada, 4 ve 5 parsel No’lu 152 ada, 2 ve 3 parsel No’lu 206 ada, 4, 5, 6 ve 55 parsel No’lu taşınmazların beyanlar hanesine “Bir Kısmı Onar Kaya Mezarları I. Derece Arkeolojik Sit Alanında Kalmaktadır” kaydının konulmasına; Onar Mahallesi Kaya Mezarları 1’inci derece arkeolojik sit geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı 1’inci derece arkeolojik sit koruma ve kullanma koşulları hükümlerinin belirlenmesine karar verildi ” ifadeleri yer aldı.

DOĞANŞEHİR'DE..

Sürgü, Örencik ve Gedikağzı Mahallelerinde bulunan 3 eserin yanı sıra Sürgü’deki Haydarağa Konağı tescillenerek koruma altına alındı. Sürgü’de Dervişan Tepesi, Örencik Mahallesi Kaletepe yerleşkesi ve Gedikağzı Kale Mevkiindeki alanları 1. Derecede arkeolojik SİT alanları olarak korunmasına karar verildi. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilen eserlerle ilgili olarak alınan kararlar şöyle:

Sürgü

Malatya İli, Doğanşehir İlçesi, Sürgü Mahallesinde bulunan, tapunun 805 ve 3193 nolu parsellerinde kayıtlı taşınmazların bir bölümü üzerinde tespit edilen Dervişin Tepesi Arkeolojik Yerleşimi’nin 2863 sayılı Kanun 6. Maddesinde tanımı yapılan yerlerden olması ve kültür varlığı özelliği göstermesi nedeniyle I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, I. derece arkeolojik sit sınırının kararımız eki 1/2000 ölçekli haritada işaretlendiği şekliyle belirlenmesine, sit fişinin onaylanmasına ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı İlke Kararı’nın 1’inci derece arkeolojik sit’e ilişkin 1’inci maddesinin Dervişin Tepesi Arkeolojik Yerleşimi I. derece arkeolojik sit alanı geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları olarak belirlenmesine karar verildi.

Kaletepe

Malatya İli, Doğanşehir İlçesi, Örencik Mahallesinde bulunan, tapunun 109 ada, 257 nolu parselinde kayıtlı taşınmazın bir bölümü üzerinde tespit edilen Kaletepe Tepesi Arkeolojik Yerleşimi’nin 2863 sayılı Kanun 6. Maddesinde tanımı yapılan yerlerden olması ve kültür varlığı özelliği göstermesi nedeniyle I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, I. derece arkeolojik sit sınırının kararımız eki 1/2000 ölçekli haritada işaretlendiği şekliyle belirlenmesine, sit fişinin onaylanmasına ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı İlke Kararı’nın 1’inci derece arkeolojik sit’e ilişkin 1’inci maddesinin Kaletepesi Arkeolojik Yerleşimi I. derece arkeolojik sit alanı geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları olarak belirlenmesine karar verildi.

Gedikağzı

Malatya İli, Doğanşehir İlçesi, Gedikağzı Mahallesi, Kaleönü Mevkiinde bulunan, tapunun 1442 nolu parselinde kayıtlı taşınmazın bir bölümü üzerinde tespit edilen Kale Mevkii Arkeolojik Yerleşimi ile Kaya Mezar Odaları I-II’nin 2863 sayılı Kanun 6. Maddesinde tanımı yapılan yerlerden olması ve kültür varlığı özelliği göstermesi nedeniyle I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, I. derece arkeolojik sit sınırının kararımız eki 1/2000 ölçekli haritada işaretlendiği şekliyle belirlenmesine, sit fişinin onaylanmasına ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı İlke Kararı’nın 1’inci derece arkeolojik sit’e ilişkin 1’inci maddesinin Kale Mevkii Arkeolojik Yerleşimi ile Kaya Mezar Odaları I-II 1. derece arkeolojik sit alanı geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları olarak belirlenmesine karar verildi.” ifadeleri yer aldı.

Haydarağa Konağı

Sürgü’de tescil edilen bir diğer eser de Haydarağa Konağı oldu. Malatya Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü tarafından konakla ilgili görüş talebi üzerine Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapılan inceleme de Haydarağa Konağı tescil edilerek koruma altına alındı. Koruma Kurulunun Haydarağa Konağı ile ilgili kararın da; “Malatya Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’nün 16.01.2015 tarihli ve 659 sayılı yazısı ile istenen Kurum görüşü kapsamında yerinde yapılan inceleme çalışmaları sırasında tespit edilen Malatya İli, Doğanşehir İlçesi, Sürgü Mahallesi’nde, tapunun 2455 parselinde kayıtlı taşınmazın üzerinde yer alan Haydar Ağa Konağı’nın tescil konusunun Kurulumuzda değerlendirilmesi isteminde bulunan Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü raportörlerinin 08.11.2016 tarihli ve 852 sayılı inceleme raporu okundu, açıklamaları dinlendi; konu ile ilgili Doğanşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü’nün 10.08.2016 tarihli ve 2078 sayılı, Elazığ Devlet Su İşleri 9.Bölge Müdürlüğü’nün 16.08.2016 tarihli ve 548510 sayılı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nün 22.08.2016 tarihli ve E.121959 sayılı, Elazığ Karayolları 8.Bölge Müdürlüğü’nün 31.08.2016 tarihli ve E.208934 sayılı görüş yazıları okundu; dosyasındaki bilgi ve belgeler incelendi, yapılan görüşme sonunda; Malatya İli, Doğanşehir İlçesi, Sürgü Mahallesi’nde, tapunun 2455 parselinde kayıtlı taşınmazın üzerinde yer alan Haydar Ağa Konağı’nın 2863 sayılı Kanunun 6. maddesi gereği korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma grubunun 2. Grup Yapı olarak belirlenmesine, hazırlanan tescil fişinin onanmasına karar verildi” ifadeleri yer aldı.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum44.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Mehmet (7 yıl önce)
    Masallah Malatya her yere bır yerlerden bağlanmış! Koruma ve varlık koruma kurulu Sivas ta.. yada Adana'da! Bölge müdürlükleri sivil havalimanı Elazığ da... Malatya ortada garıban kalmıs!! İşin enteresan tarafı Bırde buyuksehır yaptılar! Bır büyük sehır etrafındaki torpıllı küçük sehırlere bağlı ve gebe kalmış ıyımı! Gulermısın ağlarmısın!
    0
    0
    Yanıtla