SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Köstebek" Kansere Yenildi

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:39:48
A- A+ PAYLAŞ
Cezaevinde kaldığı 20 yıl boyunca 2 kez tünel kazıp kaçan ve her defasında yakalanmasına rağmen, üçüncü girişiminde tünelin bitmesine 5 metre kala yakayı ele veren 'Köstebek' lakaplı Adem Kütük (küçük fotoğrafta ortadaki), kanser nedeniyle 52 yaşında hayatını kaybetti. 'Türkiye'nin Kelebeği' olarak da ün kazanan Kütük, Adana'da gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlanarak toprağa verildi.
 
Tünel kazıp, cezaevinden kaçmayı planlayan ve bunda da iki kez başarılı olan bu nedenle de Steve McQueen'in başrolünü oynadığı ve suçsuz yere girdiği cezaevinden kaçışını anlatan 'Kelebek' adlı filmi anımsatan Adem Kütük, cezaeviyle 1980 öncesinde tanıştı. Yasadışı 'Devrimci Yol' örgütü üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan Kütük, ilk kaçışını Adana Cezaevi'nde gerçekleştirdi. 7 Haziran 1980 günü gerçekleşen firar girişiminde 4 kişi yaşamını yitirirken; Adem Kütük, Mustafa Özenç, Erdal Aykaç ve Mahmut Hızlı kaçarak kayıplara karıştı. 12 Eylül Darbesi'nin ardından Gaziantep'te yakalan Kütük, idamla yargılandı. Kırşehir Cezaevi'ne konulan Kütük, burada da kaçma planını hayata geçirdi. Kütük, 5.5 aylık bir çalışmanın ardından 17 Eylül 1988'de 17 arkadaşıyla birlikte 118 metrelik tünelden geçerek kaçtı. Kütük, 4 kamyon kum çıkartılan 70 santimetre genişliğindeki tünelde hatıra fotoğrafı çektirti. 
 
Bu fotoğraf, Avrupa'ya kaçan mahkumlar tarafından kamuoyuyla paylaşılırken, Adem Kütük ise firardan sadece bir gün sonra 3 arkadaşıyla birlikte Mersin'de yakalandı. Yeniden cezaevine konulan Kütük, bu kez Malatya Cezaevi'nde arkadaşlarıyla birlikte kaçmak için çalışmalara başladı. Cezaevinden çıkmasına bir yıldan az bir süre kalmasına rağmen Kütük, üçüncü firar girişimi için tünel kazdı. 30 metrelik tünelin bitimine 5 metre kala idare tarafından fark edilince Kütük'ün bu girişimi başarısızlıkla
sonuçlandı. Tüm bu olaylar da Kütük'e; 'Köstebek' lakabını kazandırdı. Bir süredir kansere karşı mücadele eden Kütük, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 
 
Buruk Mezarlığı'na getirileren Kütük'ün cenazesi, yakınları tarafından yalnız bırakılmadı. Yakınları ve yol arkadaşlarının da yoğun ilgi gösterdiği cenaze töreninde gözyaşlarına hakim olamayan abla Mürşide Kütük, "Küçük kuzum öç gözlerini niye bıraktın beni? Ciğerim, ben sana beni bırakma demedim mi? Yine seni polis kovalasın yine ben seni ararım. Devletin gücü yetmedi hastalığa yenik düştün ciğerim. Yüreğimde kıyamet yaraları açtın ciğerim. Beni de gömün kardeşimle birlikte ne olur" diye feryat etti. 
 
Abla Kütük, Adem Kütük'ün arkadaşları tarafından büyütülen fotoğrafına da sarılarak, "Adem, bak yoldaşların geldi aç gözlerini. Ben öleydim senin yerine, ben nasıl yaşarım? Kuzum seni sırtımda taşırım, yine polis kovalasın ben saklarım seni" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Mürşide Kütük, yakınları ve Kütük'ün arkadaşları tarafından teselli edildi. Kütük'ün cenaze işlemleri tamamlandıktan sonra onu görmek isteyen arkadaşları gasilhanenin içinde uzun kuyruklar oluşturdu. Arkadaşları Kütük'e son bir kez bakarak ona dokundu. Daha sonra 20 yıllık cezaevi yaşantısının önemli bir bölümü toprak altında tünel kazarak geçen Kütük, cenaze namazının ardından gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlanıp toprağa verildi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız