SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Valinin Müdürü 'Kötü Paraya Alışık'ların Saldırısına Uğramış!

0
Güncellendi - 2018-04-13 02:06:37
Valinin Müdürü 'Kötü Paraya Alışık'ların Saldırısına Uğramış!
A- A+ PAYLAŞ

Vali Ali Kaban, Malatya'da göreve başladıktan hemen sonra, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevine getirilmesini istediği, ancak daha önce birlikte görev yaptıkları Ordu'da hakkında çeşitli iddialar bulunduğu yolundaki haberlerin ardından yapılan ataması iptal edilen Sadi Sadıkoğlu'na karşı çıkılması ve buna ilişkin haberlere ilişkin tepkilerini, bu konunun gündeme gelmesinden yaklaşık 8 ay sonra katıldığı televizyon programında "Şahsın kişiliğine dönük, bu işin içinden kötü para kazanmaya alışmış kişilerin saldırısına uğradı." iddiasıyla birlikte dile getirdi.

VALİ 8 AY SONRA KONUŞTU VE İDDİALARDA BULUNDU

Vali Kaban, yerel Vuslat TV'de geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda, Veteriner kökenli olan Sadıkoğlu'nun Malatya'ya atanması isteği ve bu atamanın iptaliyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Göreve başladığım ilk gün kayısı ile ilgili bir dileğimi ve niyetimi paylaşmıştım. Demiştim ki; biz Ordu’da çalışırken fındıkla ilgili bir çalışma yaptık, fındıkla kayısı kardeş ürünler, sorunları bile aynı. Tek farkları var, kayısı 1 dolar girdi sağlıyorsa, fındık 10 dolar sağlıyor. Kuru kayısı sadece Malatya’ya hasken, fındık bir bölgeye has. O gün demiştim ki; biz fındığı çalıştık, belli bir başarı elde ettik. Yapılan çalışmalarda çıkan rapor 5x5 adını taşıyordu. 5 yıl 5 lira adı altında çok etkili bir rapor oldu. Sonraki 5 yılı belirledi. Bu çalışmaları yapan kişiye rica edeceğim, onu Malatya’ya getirmeye çalışacağım demiştim. Kendisi bir bakanımıza danışmanlık yapan üst düzeyde birisi. Sağ olsun Gümrük ve Ticaret Bakanımız da devreye girdi. Bir an evvel Malatya’ya geçici olarak gelmesi için gerekli yerlere kabul ettirdik, kararı çıktı. Fakat şahsın kişiliğine dönük, bu işin içinden kötü para kazanmaya alışmış kişilerin saldırısına uğradı. Ordu’dan başlayıp Malatya’da devam eden bir saldırı. Hak verirsiniz ki insanlarda gururu ve onuruyla yaşıyor. O da dedi ki; ben niye geliyorum ki! Malatya’ya ne kötülüğüm oldu ki bu kadar saldırılıyor bana. İşin içinde değişik faktörler olduğunu çok sonra gördük. Üzüldük. Onuruna yediremediği için gelmiyorum dedi. Sadece vekaleten gelecekti, o vekalet döneminde sadece kayısıya odaklanacaktı. Tarım il müdürlüğü vekaleti ile de gelmesi gerekmiyordu aslında. Ancak bazı işleri hızlı yapabilmek açısından, 10 aylık bir öngörüydü. Önümüzdeki kayısı dönemine kadar yapılacak bir çalışmaydı. Biz o çalışmayı Ordu’da yaptığımızda o sene fındık 1.80’den 5’e çıktı ve 5 yıl sürdü. Benzerini kayısı içinde yapacaktık.”

Valinin, getirmek istediği bürokratın tayininin iptalinin 'bu işin içinden kötü para kazanmaya alışmış kişilerin saldırısı' nedeniyle gerçekleşmediği konusundaki iddiasıyla, kimi veya kimleri kastettiği, bu sözlerinin hangi bilgilere dayandığı merak konusu oldu.

BÜROKRAT İŞİ DEĞİL, HÜKÜMET DESTEĞİ..

Valinin, 'fındık sorunu'nu çözdüğü, Malatya'da da kayısı sorununu çözmesi için getirmek istediğini söylediği müdürle ilgili açıklamalarına karşın, Anadolu Ajansı'nın 8 Nisan Pazar günü öğle saatlerinde abonelerine, "Fındık üreticilerine dokuz yılda 6,8 milyar lira destek" başlığıyla geçtiği haberde (detaylarıyla malatyahaber.com'un diğer sütunlarında yeralıyor),  hükümetin 2009'da uygulamaya koyduğu "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan bazlı desteklerin tutarının bu yıl da başlanan ödemelerle 6,8 milyar lirayı bulduğu belirtildi.

Aynı gün, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın, Malatya'da kayısı üreticilerinin sorunlarının çözümü için, “Malatyalı üreticilerinin her yıl don,dolu,sel gibi tabii afetlerle  imtihanına son verilmeli, alan bazlı veya havza bazlı desteklerle soruna kalıcı çözüm bulunmalıdır. Alan bazlı desteğin verilmesi için daha kaç felaket yaşayacağız?” sözleriyle, fındık için yapılan desteğin Malatya'da da yapılmasını öneren açıklaması basın kuruluşlarına ulaştı.

PEKİ VALİNİN GETİRMEK İSTEDİĞİ BÜROKRATLA İLGİLİ İDDİALAR NEYDİ?

Mustafa Toprak’ın yerine Temmuz 2017'de Malatya Valiliği görevine getirilen Ali Kaban, 4 Ağustos 2017 Cuma günü kayısı ihracatçıları tarafından düzenlenen, kendisinin yanı sıra AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AKP Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin ve Nurettin Yaşar, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Malatya Tarım ve Sanayi İhracatçıları Derneği Başkanı Ali Rıza Boyraz ve Malatya’da kayısı ihracatı yapan firmaların yönetici ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Ordu Valiliği sırasında fındık konusunda yaptığı çalışmaları anlatmıştı.

Vali, söz konusu toplantıda Ordu’da fındığın değerlenmesi, tüketiminin artırılması konusundaki çalışmaları “elindeki işe yarar bir bürokrat kadro” ile yaptığını belirterek, “Ama size şunu temin ediyorum, oradaki çalışmamdan atıflar yaparak neler olabileceğini anlatacağım için fındıktan bahsedeceğim. Elimin altında çok işe yarar bir bürokrat kadro vardı. Kafası analitik çalışan, hiçbir yerin menfaati ile ilgisi olmayan, şuanda çok yaygın kullanıyoruz ya ‘win win’ diye, ‘kazan kazan’ oyunu yapabileceğimiz bir sistematiği araştırabilecek bir ekibim vardı. Bende de gözü karalık vardı ve neticede biz bu çalışmaya başladık. Yaklaşık 6 ay kadar çalıştık. Şuanda kayısıyı ne kadar biliyorsam, Ordu’da göreve başladığımda fındığı da o kadar biliyordum. Ama o 6 ayın sonunda fındık konusunda herkes ile atışabilecek kadar fındık bilgim olmuştu. Üstelikte şehir efsanelerinin ötesinde, anlatılan efsanelerin ötesinde gayet bilimsel, gayet hesaba dayalı, gayet o hesapların neticesinde çözüm önerilerine dayalı bir rapor hazırladık.”demişti.

Kaban, 2008- 2009 yıllarında Vali olarak görev yaptığı Ordu’da Fındık Raporu hazırlanmasında görev yapan bürokrat ekibinin Malatya’da görevlendirilmesi için girişimlerde bulunduğunu bildirmiş, “Bahsettiğim ekibi istedim. Bu bürokratları alabilirsem bu çalışmaya başlayacağız. Belki bir 7-8 ay sürer diye düşünüyorum. Bütün boyutlarıyla düşünmemiz lazım. Çünkü kazan kazan oynamamız lazım. Yani önü açık, bugün çok kazanıp, ertesi yıl komple göçtüğünüz bir sistem istemezsiniz diye düşünüyorum. Bunu kim ister ki. Şimdi herkes kazanmak istiyor, ama birde fedakarlık lazım.” diye konuşmuştu.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit’in, geçirdiği bir kaza sonucu ağır yaralanmasından sonra tedavi süreci devam ederken, İhlas Haber Ajansı 19 Ağustos Cumartesi günü Ankara mahreçli olarak, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne, bakanlık müşavirlerinden Sadi Sadıkoğlu’nun atandığını duyurmuştu. Haberde, Sadıkoğlu’nun atamasının Bakan Eşref Fakıbaba tarafından onaylandığı, 2012’de de AKP’den milletvekili aday adayı olan Sadıkoğlu’nun, Malatya’da kayısı ve bölgede yetişen ürünler üzerine çalışma yapacağı bilgisine yer verilmişti.

Atamaya ilişkin malatyahaber.com'da yayınlanan haberde, görevine geçirdiği kaza nedeniyle tedavi dolayısıyla ara veren ve bir süre sonra göreve başlayabileceği belirtilen bir il müdür vekili bulunurken, onun tedavi sürecinde yerine yapılan, ayrıca Malatya’da kayısı konusunda çok ciddi bir çalışma geçmişi ve araştırmalar yapmış bilim insanları ve kuruluşlar varken, “kayısı tanıtımı” için çalıştırılacağı anlaşılan ve asıl branşı da “Hayvan Sağlığı ve Hastalıkları” olan birinin atanmasına Malatya’da ciddi bir tepki ve değerlendirme gelmezken, atanan kişi ve onu Malatya’ya isteyen Vali’nin eski görev yeri Ordu’da bu atama geniş yankı bulduğu belirtilmişti.

Bu atamayla ilgili, ordugazete.com adlı haber sitesinde “Sadıkoğlu Kaban’ına kavuştu” başlıklı haberde, Valinin hiç yanından ayırmadığı Sadıkoğlu’nun atanmasının sürpriz olduğu belirtildi. Başka bir yerel gazetenin internet sitesinde de benzer yorumlara yer verilirken, Ordu’da yayınlanan “Ordu Hayat” Gazetesi de, 22 Ağustos 2017 Salı günkü sayısında, atamayı, Vali Kaban ve Sadi Sadıkoğlu’nun birlikte bir fotoğraflarının yanı sıra, Sadıkoğlu ile ilgili suçlamaları içeren “Olay müdüre cezaevi yolu gözüktü” başlıklı Ordu Gerçek adlı gazetenin eski bir haberinin kupürü ve “Olay Müdür Malatya’ya” başlığıyla duyurmuştu. Veteriner olan Sadıkoğlu’nun, tarımın ön planda olduğu Malatya’ya atanmasına da dikkat çekilen haberde, Sadıkoğlu’nun adının birçok yolsuzluk ve usulsüzlükle anıldığı, 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı iddialarına yer verilmişti.

Yine Ordu gazetelerinde, Eylül 2017'de yayınlanan haberlerde, bu atamanın iptal edildiği belirtilmişti.

malatyahaber.com- Vuslat TV

KUPÜRLER: Sadıkoğlu'nun Malatya'ya atanması üzerine Ordu basında yeralan bazı haberlerden

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • turan yorulmaz (5 yıl önce)
    Valiye bak helal olsun adam bakan'dan daha cevval. Bu yetki nereden geliyor. Hükümetle arası iyi herhalde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dadımoğlu (5 yıl önce)
    Diğer kurum müdürlerinin de araştırılması ve asıl hak eden insanların görevinin başına getirilmesi 2019 öncesi önemli bir oluşum olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Huseyin Bozdogan (5 yıl önce)
    Buraya yazilan yorumlari gorunce medyanin ikiyuzlulugunu bir daha goruyorum. Kardesim acip dinlediniz mi adam ne demis? Bu sitenin yanli haber yaptigini dusunmeye basladim. Valinin de dedigi gibi bir kaos havasi olusturmaya calisiliyor malatyada. Arkadaslar lutfen bu oyunlara gelmeyelim artik. Adam diyor ki, vekaleten gelecek, kayisiyi calisip raporunu hazirlayip gidecekti diyor. Ille de tarim mudurlugune vekalet etmesi de gerekmiyordu diyor. Ancak maalesef bizim yerel medyamizin da ulusaldan farki kalmamis. Algi operasyonlariyla nereye kadar gidecek bu ulke?? Bir seyleri ogreneceksek medyanin filtresinden kurtulup dogrusuyla yanlisiyla ogrenmiz gerekiyor maalesef. Saygilar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya'da hazırlanmış 40 tane kayısı raporu var. 2014 yılında Türkiye'den 80 uzmanın katıldığı "Kayısı Çalıştayı" yapıldı, sorunlar, çözüm önerileri konuşuldu, kitap halinde yayınlandı. Amerikayı 100 kez mi keşfedeceğiz. Sorun da ortada, çözüm yolu da. Ayrıca hiç kimse sihirbaz değil..
    0
    0
    Yanıtla
  • Huseyin Bozdogan (5 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Hakli olabilirsiniz Murat bey, ancak farketmissinizdir ki benim asil elestirdigim nokta bu haberin sunus bicimi. Birincisi; kamuoyunun tepkisi olculerek zaten bu adimdan vazgecildi yani ortada gelen giden kimse yok. Ikincisi de yukaridaki haberde bahsi gecen kisi tamamen kayisi harici konular uzerinden elestiriliyor. Benim algi operasyonundan kastim buydu..
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (5 yıl önce)
    Bir milyon Nüfuslu Malatya ve bu nüfusun da % 70 de kayısıyla uğraşırken, bir bakanı, 6 da milletvekili varken, kayısıyla ilgili sorunlara çözüm bulamadılar ki bu zat, ithal etmeye kalkmışlar. Vay be ne çözüm ama! Bir daha "Malatya Malatya Bulunmaz Eşin" demeye de gerek kalmadı. Bence Malatya’nın sorunlarını çözmeye bir müdür yetmez! 3 Belediye başkanı, 6 milletvekili, birkaç tane İl başkanı vs. de ithal edin. Sorunların hepsini temelden çözün! olup bitsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ayhan Karakuş (5 yıl önce)
    Siyasetçiler ve valiler, her zaman önlerinde düğme ilikleyecek müdür ararlar. çalışacak adam olanlar için çok önemli değildir. Düşünün, fındık memleketinde, Ordu'da, Karadeniz'de fındıkla ilgili çok başarılı bir bürokrat olacak ve Karadenizliler ona sahip çıkmayacak, onu Ankara'ya merkez valisi gibi müşavir kadrosuna atayacaklar. Hiç aklım almıyor. Bulunmaz Bursa kumaşı olsa idi, Ordulular Ankara'yı ayağa kaldırır o müdüre sahip çıkardı. Sayın Vali, kendisinin ifadesine göre Fındık uzmanı getireceğine, Malatya'da kayısı uzmanları var, acaba hiç onlarla görüşmüş mü? Malatya'da daha önce kayısı ile ilgili olarak yapılmış olan onlarca sempozyum ve araştırma konusu dosyalar var, acaba o dosyaları hiç açıp incelemiş mi? Kayısı ile ilgili olarak yapılacaklar belli, daha önce yapılmış akademik çalışmaların raporları valilik raflarında duruyor. Her gelen kendi kafasına göre bu işe sıfırdan başlarsa problem hiç bir zaman bitmez, valilerinde görev süresi de yetmez. Önce geçmişte yapılmış olan akademik çalışmalara bakmak lazım. Hele hele fındık uzmanını getirip, önce kayısı uzmanı yapmak için öncelikle ona kayısı kursu vermek gerekiyor. Kaç çeşit kayısı olduğunu adamın öğrenmesi için bile aylar gerekecek. Bu durum bile Malatyalılara hakaret olur. Vali bey acaba bunun farkındamı? Siyasetçiler bunun farkındamı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (5 yıl önce)
    Malatya'da olur böyle şeyler önceki bir valimizde kültür müdürünü getirmişti rahmetle andığım saygı duyduğum valimiz sayın Recep Yazıcıoğlu erzincan'da il mudurlerini foto bektaş atiyormus ben il müdürü gelince haberim oluyordu bir gün toplantıda bakana sayın bakanım keşke il müdürü gelmeden haberimiz olsa diye sitemde bulunmustum diye yıllar önce böyle bir anısını paylaşmıştı.sayin valimizin mutlaka bir bildiği vardır bekleyip görelim peşin fikirli olmayalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Akkayali (5 yıl önce)
    Sayın valimiz bence tekrar Orduya vali olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Akkayali (5 yıl önce)
    Sayın valimiz o kişiyi getiremediği için çok üzülmüş galiba,
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (5 yıl önce)
    Adamın hakkındaki açılan davalar noldu,Malatya da bu işi en iyi bilen bir Müdür var zaten bu iş te herkes üzerine düşeni yaparsa ,Malatya nın kayısı sorunu kalmaz inşallah herkese selamlar,saygılar...........
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (5 yıl önce)
    Neyin peşindesin sayın Mülki Amiri sen ..?Amacın ney .?Malatya ordu değil Malatya sahipsiz değil .bu tür insanları neden getirdin Malatya'ya. Sen gazete okumuyor musun .yeter artık bu ehliyetsiz insanları iş sahibi yaptığınız..Sayın Bakanım Sayın Ak Parti genel başkan yardımcısı Sayın Vekiller Alooo ne demek oluyor bu açıklama bekliyor kamu oyu bu olay bilginiz dahilin demi gerçekleşti yoksa bu memleket sahipsizmi.?
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (5 yıl önce)
    Adamı desteklemek lazım.kandırılmış.Bir daha yapmaz sayın valim.
    0
    0
    Yanıtla