SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kötü ve Yalancı Reklamlar ve Malatya...

A- A+ PAYLAŞ

Reklam Kurulu bu yılın ilk 7 ayında şikayete konu 105 reklam için toplam 3 milyon 917 bin 651 YTL para cezası ve reklamın yayınını durdurma cezası verdi.

Tüketicilerden ulaşan yazılı şikayetler üzerine yapılan değerlendirmeler sonucunda, 34 reklamın yayınının durdurulmasına, 5 reklamın da yayınının durdurularak, düzeltilmesine karar verildi.

CEZALIK YALANLAR

Reklam Kurulu’nun şikayetler üzerine inceleyip idari para cezası ve yayın durdurma cezası verdiği reklamlardan bazıları şöyle:

• (Misvak özlü diş macunu) reklamını veren şirket, misvakın antibakteriyel özelliği bulunduğu iddiasını kanıtlayamayınca ceza yaptırımıyla karşı karşıya kaldı.

• Mikroorganizmaların üremesini önlediği ve dolayısıyla astım ve alerji hastalarını daha rahat uyumasını sağladığı öne sürülen yatağa ilişkin yayınlanan reklam için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden görüş istendi. Fakülteden istenilen görüşte, antialerjik özellikli yatağın astım ve benzeri rahatsızlığı olan kişilerin sağlığına olumlu etkiler yaratacağına dair kanıtlanmış herhangi bir bilimsel çalışma olmadığı ifade edildi.

• Diş tedavisi gördüğü anlaşılan bir genç kızın dişleriyle meşrubat şişesinin kapağını açtığı reklama ilişkin şikayeti de değerlendiren Reklam Kurulu, ağız ve diş sağlığına zarar veren yanlış yönlendirmelere sebep olduğu iddiasıyla reklamı veren şirketi cezalandırdı, reklamın yayınını durdurdu.

• Bir akademisyenin bir gazetenin ekinde yayınlanan "maymun gibi kıllıyım nasıl kurtulabilirim" başlıklı yazısında bir lazer epilasyon merkezinin örtülü reklamının yapıldığı kanaatine varıldı. Bu yazı nedeniyle gazeteye para cezası uygulandı.

SANAYİ TUZU İÇİN MUTFAK ÖNLÜKLÜ KADIN RESMİ

• Konya’da yerleşik bir firmanın, deri tuzlama, fabrika temizliği, hayvan yemlenmesi, tekstil ve boya sanayi gibi yerlerde kullanılan sanayi tuzunu, ambalajının üzerine mutfak önlüklü kadın resimleri koyarak sofra tuzu görünümü verdiğine karar verildi. Firma tüketiciyi yanılttığı gerekçesiyle cezalandırıldı.

• Bir firma, televizyon kanallarında yayınlattığı reklamlarda kendisinin ürettiği mobilyalar yerine bir başka mobilya firmasının ürün kataloğundan aldığı mobilya resimlerini kullanınca ceza almaktan kurtulamadı.

• Antalya’da faaliyet gösteren ve reklamında 3 yıldızlı otel olarak tanıtılan tesisin, şikayet üzerine yapılan değerlendirme sonucunda aslında turizm yatırım belgeli bir pansiyon olduğu ortaya çıktı.

• Çay reklamında ürünün ambalajı üzerinde yer verilen "Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Klinikleri tavsiye eder" ibaresinin soruşturulması sonucunda, bu isimde bir sağlık kliniği bulunmadığı belirlendi. Reklamı veren firmaya tüketiciyi aldattığı gerekçesiyle ceza yaptırımı uygulandı.

• Malatya’da un ve unlu mamuller üreten bir firmanın televizyon kanallarında yayınlattığı reklamlarda laboratuvar ve çeşitli cihazlara yer verildi. Yapılan incelemede görüntülerde yer verilen laboratuvar ve cihazların firmaya ait olmadığı saptandı.

• Ankara’da yerleşik bir nakliyat firmasının taşıdığı ev eşyalarının bir sigorta şirketinin güvencesi altında olduğunu ifade ettiği reklamın, şikayet üzerine soruşturulması sonucunda ise firmanın reklamda adı geçen sigorta şirketiyle bir ilgisinin bulunmadığı belirlendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız