SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Köy Enstitüsü Buluşması

A- A+ PAYLAŞ

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 70. yıldönümü dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şubesi'nin ev sahipliği ile bir buluşma programı düzenlendi.

Programa ilişkin olarak ADD Malatya Şubesi tarafından yayınlanan basın bülteninde şu bilgi verildi:

"Köy Enstitülerinin kuruluşunun 70.yıl dönümü nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesi ev sahipliği ile il dışından gelen ve ilimizde bulunan Köy Enstitüsü mezunu emekli öğretmenlerin ve öğrencilerinin buluşması 17 Nisan Cumartesi gerçekleştirildi.

17 Nisan Köy Enstitülerin kuruluş yıl dönümde gerçekleşen piknik ve sohbet etkinliğinin açılışında konuşma yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber TUNÇDEMİR “ Siz değerli öğretmenlerimizle bu yıl dönümü birlikteliğinde olmaktan onur ve mutluluk duyuyoruz. 17 Nisan 1940 Köy Enstitülerinin Kurulu Köy Enstitüleri deneyimi, çok kısa ömürlü olmalarına karşın toplumsal yaşamımızın her alanına yayılmış ve onu derinden etkilemiştir. 1946'dan beri iktidarda olanların ısrarla görmemezlikten gelmelerinin aksine, temel ilkeleri ile bugünün eğitim sorunlarının çözümünde yol gösterici bir role sahiptir.

Bu ruhun yaşatılmasını sağlamak ve aynı özveriyle yeni nesiller yetiştirmek bugün eğitimcilerin kuşkusuz en önemli sorumluluğudur. Köy enstitülerinin kuruluşundan kapatıldığı güne kadar emeği geçen herkesin ve buralardan yetişmiş eli öpülesi, değerli öğretmenlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor bize açtıklarınız bu aydınlık yol için her birinize şükranlarımızı sunuyoruz.”dedi.

Köy Enstitüsü mezunları adına bir konuşma gerçekleştiren Hüseyin Sayın “ Köy Enstitüleri kapatılmakla, “Devrimci düşüncenin adamını” yetiştiren kaynak kurutuldu. Böylece Türk aydınlanmasının, yurdun tüm kılcal damarlarına yayılması engellenmiş oldu. Günümüzde ise tam tersine, paylaşım yerine bireyciliğin, dayanışma yerine rekabetçiliğin, yaratıcı bilgi yerine ezber bilginin ön plana çıkarıldığı paralı eğitim-öğretim modelinin ağır bedellerini ödemekteyiz. Eğitim süreci, diğer kurumların da etkisiyle bu sistemi yeniden üretmekte, kendine ve topluma yabancılaşmış bireyler yaratmaktadır. Diyerek Köy Enstitülerinin neden önemli olduğunu anlatı.

Mezunlardan Mehmet KADEM ise okul yıllarını ve okuldan sonraki görev yerlerindeki anılarını anlatarak arkadaşlarına duygulu anlar yaşattı.

Kazım Tatar ise Köy Enstitülerinin o günden bugüne yansımalarını anlatı.

Birsen GÜLCAN “O günlerin KEPİRTEPE KÖY ENSTİTÜSÜNÜN basit yün-aba giysileri içinde köy çocukları, Ankara HASANOĞLAN KÖY ENSTİTÜSÜNÜN temelinde, kerpicinde, duvarında, çatısında emeği olan köy çocukları, ülkenin imarına ellerinin nasırlarını bıraktıkları, yeni nasırlar kazandıkları, ülkede büyük bir hızın, büyük bir değişimin kıvılcımları olmuşlardır. O günlerin zorluklarında acılan Köy enstitülerinin fakir köy çocukları için bir kurtuluş olduğunu ve mezun olanların tüm zorluklara karşın, Cumhuriyete olan mine tarlığını görev yaptığı sürece ve halen de devam ettirdiklerini” belirti.

Şiir ve anıların anlatılması ile süren etkinlik, yapılan ikramdan sonra önümüzdeki yıl tekrar toplanmak üzere sona erdi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız