SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Köyde Bağış, Şehirde Rant!.

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Cemal Akın ve çoğunluğunu AKP’lilerin oluşturduğu Malatya Belediye Meclisi’nin, görev sürelerinin bitmesine çok az bir süre kala, Sümerbank Fabrikası’nı alan Malatya Girişim Grubu’nun bu alan için istediği düzenlemeleri içeren imar değişikliğini “giderayak” kabul etmesi ve grubun bütün sıkıntısını sona erdirmesi konuşulurken, “yoğunluk transferi” denilen yöntem pek gündeme gelmiyor.

Oysa, Belediye Meclisi’nde bir süredir “yoğunluk transferi” adı altında yapılan arsa ve bina değeri yüksek bölgelerde inşaat yapanlara, “ıssız” yerlerde arazi alıp belediyeye bağış yapmaları karşılığında gerçekleşen “rant oluşturma” işlemi meclisin son toplantısında da sürdü. . Malatya Belediye Meclisinin son toplantısının gündeminde diğer meclis toplantılarının da gündeme gelen ve yüzde 99’u kabul edilen “Yoğunluk transferi” diye de bağış yoluyla yoğunluk kullanma maddeleri yine tartışılmadan ve anlaşılmadan AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

RANT NASIL OLUŞTURULUYOR?
Görevi 29 Mart seçimleriyle birlikte bitecek olan Malatya Belediye Meclisi, son toplantısında aşağıdaki alanlardan “yoğunluk transferi”ne onay vererek, arsası ve bina değeri yüksek yerlerde inşaat yapanlara “rant” sağladı.

Daha önceki meclis toplantılarında yapıldığı gibi, son meclis toplantısında da birçok madde “yoğunluk transferi” ile ilgili oldu.

Daha önce “köy statüsünde” olan, arazisi değersiz olan alanlardan belediyeye arazi bağışı karşılığı, arsası değerli bölgelerde sağlanan yoğunluk transferleri şöyle:

Yaka Köyü (eski Yaka Köyü) 713 No’lu parselin Belediye’ye bağışlanarak kazanılacak yoğunluğun Karakavak 108 ada 12 Nolu parselde kullanılması, Tecde mahallesi 2438 ada 1 nolu ve 2437 ada 1 parselin bağışlanması sonucu kazanılacak yoğunluğun Saray Mahallesi 3512 ada 27 ve 29 nolu parselde kullanılması, Çamurlu Mahallesi (Çamurlu Köyü) 4683 ada 1 nolu parselden kazanılacak yoğunluğun Saray Mahallesi 46 ada 134 nolu parselde kullanılması.

Örneğin; arsa sahibinin kent merkezindeki saray Mahallesinde 500 m2 arazisi var. Oranın yapı yoğunluğu yüzde 40. Yani inşaat alanı olarak arsanın yüzde kırkını kullanabilecek. Yani 500 m2’lik arsasında 200 m2’lik bölümünü inşaat alanı olarak kullanabilecek. Yüklenicinin veya arsa sahibinin düşündüğü proje ise 200 m2’lik inşaat alanının üzerinde. Çözüm formülleri arasında yüklenici veya arsa sahibinin yararına olan “Arsa bağışı yoluyla yoğunluk transfer etme.” Merkeze yakın bulunan köylerde arazi aranır ve bulunur. Merkezdeki yoğunluğa denk kalacak şekilde arsa bu yerleşim birimlerinden alınır ve Belediyeye bağışlanır. Karşılığı da da Merkezdeki yani Saray mahallesinde ek yoğunluk kullanmak, dolayısıyla daha fazla rant elde etmek olacaktır.

PLANLAMAYI ALT ÜST EDİYOR..
Yapılan işlem, arsa sahibine büyük rantlar kazandırmasının yanı sıra ek yoğunluk kullanılan adanın veya bölgenin, artan nüfus yoğunluğu nedeniyle tüm alt ve üst yapısını alt üst ediyor. Teknik adamlar konu ile ilgili olarak “Bu sistemin uygulandığı bölgelerde kısa bir süre sonra sosyal donatı alanları- trafik- otopark- yollar ve kanalizasyon- iletişim- elektrik gibi altyapılarda büyük karmaşa yaşanır” görüşünde birleşiyorlar

Malatya Belediyesi, gerekli denetimleri yapmadığı için ortaya çıkan kaçak yapılar, proje dışı yapılmış inşaatlar vs. ile ilgili sorunları da, bu “yoğunluk transferi” yöntemiyle çözüp, yasa dışılığa “yasal” kılıf uydurmaya çalışıyor.

Kent merkezinde, tamamen Cemal Akın'ın belediye başkanlığı döneminde inşaatı tamamlanıp hizmete sokulan, kaçak ve ruhsatsız olan bir otelin de, bu şekildeki “yoğunluk transferi” karşılığında belediyeye bağışlanan “uzak yerde” bir arazi karşılığı ruhsat sorununun çözüldüğü öğrenildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız