SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Köyde de Planlı Olacak'

A- A+ PAYLAŞ

Belediye sınırları dışındaki alanlarda yapılacak yapılar Özel İdare'nin iznine tabi. Köylerde yaşayan vatandaşlar artık plansız, projesiz inşaat yapamayacaklar.

İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nin bu konudaki ilk uygulamasının havaalanı yolu üzerindeki Özal Köyü'nde yapıldığı belirtilen kurum açıklaması şöyle:

"Yerleşim yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygunluğunu sağlamak amacıyla, resmi ve bütün özel yapılaşmalar için mücavir alanda belediyelerden, mücavir alan dışında İl özel İdaresinden izin alınması gerekiyor. Alınacak izinden sonra yeni inşaat yapılabilecek.

Yürürlükte bulunan 3194 sayılı İmar Kanunu gereği belediye sınırları içindeki yapılar gibi kırsal alanda yapılacak yapılar da bir takım kurallara ve sınırlamalara tabi. Bu kanun kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımız tarafından çok bilinmemekteydi. Artık kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımız eskisi gibi plansız, projesiz bir şekilde inşaatlarını yapamayacak. İzinsiz olarak yapılan yapılar tespit edildiği anda yıktırılacak, engel çıkartanlar hakkında da cezai işlem uygulanacak.

İl Özel İdaresi Genel sekreteri Sami Er “Malatya havaalanı yolu üzerinde önemli bir geçiş merkezi olarak bilinen Özal köyünde birtakım çarpık yapılaşmalar ve kaçak inşaatların çevreye vermiş olduğu olumsuz görüntüyü ortadan kaldırmak için sayın valimiz Ulvi Saran’ın talimatları doğrultusunda bir çalışıma başlattık” dedi. Er; “İl Özel İdaresi yetki sınırları içinde yer alan özellikle şehrimizin prestiji açısından önem arz eden havaalanı yolu üzerinde yapılan denetimler sonucu Özal Köyü içerisinde ruhsatsız olarak inşa edildikleri tespit edilen iki adet iş yeri daha önceden mühürlenmişti. İl encümeni tarafından söz konusu dükkânların yıkılmasına karar verilmiştir. Bu karar ilgili iş yeri sahiplerine tebliğ edilmiş olup, işyeri sahipleri ile yapılan görüşmeler neticesinde karşılıklı anlayışla kanuna uymayan, ruhsatsız olarak yapılan ve çevrede hoş bir görüntü oluşturmayan yapıların sahipleri tarafından yıkmaları sağlanmıştır. İl Özel idaresi olarak bizler de Özal Köyü içerisinde hava alanı yolu üzerinde bulunan daha önce Karayolları tarafından kamulaştırılıp yıkılan binalardan kalan enkazları ve ruhsatsız yapıların yıkım enkazlarını kaldırarak köy içerisinde oluşan bu çirkin görüntüyü ortadan kaldırmış olduk” dedi.

İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü H. Şaban Sağlam da “yürürlükte bulunan 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların her türlü inşaat yapımları için önceden Çevre yolu MAŞTİ karşısında bulunan İl Özel İdaresine başvuruda bulunmaları gerekir. Vatandaşlarımız gerekli izinleri aldıktan sonra inşaata başlasınlar. Aksi takdirde sonradan telafisi mümkün olmayan olumsuzluklarla karşılaşabilirler. İzinsiz olarak yapımına başlanan inşaatlarla ilgili 3194 sayılı İmar kanununu 42. maddesi yeniden düzenlenerek yürürlüğe girmiş olup çok ciddi para cezaları, hatta adli yaptırımları içermektedir. Vatandaşlarımızın hem maddi hem de manevi açıdan zarara uğramamaları için uyarılarımızı dikkate alacakları kanaatindeyiz” dedi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız