SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Köylerde Altyapı S.O.S. Veriyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:07:48
Köylerde Altyapı S.O.S. Veriyor
A- A+ PAYLAŞ

30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimler sonrasında fiilen büyükşehir statüsü ile yönetilecek olan Malatya’nın köylerinin büyük bölümünde kanalizasyon sistemi olmadığı gibi, bu köylerdeki evlerde  fosseptik (kanalizasyon bulunmayan yerlerde pis suları içinde toplamak üzere yapılan sızdırmaz çukur) bile bulunmadığı öğrenildi. 

Bugüne kadar İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin sorumluluk alanından bulunan köyler, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimler sonrasında, İl Özel İdaresinin kaldırılması ile birlikte büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev ve sorunluluk alanına girecek. 

Ancak mevcut istatistiksel veriler Malatya İl Özel İdaresi’nin bugüne kadar yürüttüğü çalışmaların, başta kanalizasyon şebekesi ve arıtma sistemi olmak üzere köyleri altyapı bakımından son derece geri bıraktığını gösteriyor. 

276 köy ve 1321 köy bağlısı yerleşim biriminin fosseptik bile yok 

Çevre ve insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşan ve yerel yönetim hizmetlerinin kırsal bölgelerdeki yoksunluğunu ortaya koyan istatistiksel verilere göre Malatya’ya bağlı yaklaşık 500 köyün kanalizasyon şebekesi olmadığı gibi, bu köylerin büyük bölümü de dâhil olmak üzere, aralarında mezraların da bulunduğu 1597 yerleşim biriminde evlerin ‘bireysel fosseptik’ bile bulunmuyor.

Malatya Köy Atıksu Envanteri’nin 2012 yılı Aralık ayı verilerine göre Malatya’nın kırsaldaki yerleşim ünitelerinin kanalizasyon şebekesi ve atıksu bertaraf altyapısı bakımından tam anlamıyla yerlerde sürünüyor. 

Söz konusu verilere göre, Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin sorumluluk alanındaki 276 köy ve 1321 köy bağlısı yerleşim ünitesinde kanalizasyon şebekesi ve atıksu bertaraf sistemi bulunmuyor. Bu yerleşim ünitelerinde evlerin ‘bireysel fosseptik’ bile olmadığı için, durum insan, hayvan ve çevre sağlığı bakımından vahim bir manzara arzediyor. 

Yaklaşık 100 bin nüfus temel altyapı hizmetlerine erişemiyor

Kanalizasyon şebekesi olmadığı gibi evlerin ‘bireysel fosseptik’in de bulunmadığı 1597 köy ve köy bağlısı ünitelerde yaşayan toplam nüfusun ise yaklaşık 100 bin kişi olduğu öğrenildi. Bu durum, büyükşehir olmakla övünen Malatya’da ve 21. yüzyılın yaşam koşullarında yaklaşık 100 bin kişinin en temel altyapı hizmetlerine erişemediği anlamına geliyor.

52 köy ve köy bağlısı birimin kanalizasyonu akarsu ve barajlara dökülüyor

Kanalizasyon şebekesi, atık su arıtma bertaraf sistemi ve fosseptik gibi temel altyapı hizmetlerinin uğramadığı Malatya köylerinin yanı sıra, istatistiklerde ‘Kanalizasyon sistemi kullanan köyler’ başlığı altında incelenen 216 köyde de insan ve çevre sağlığını tehdit eden unsurların giderek büyüdüğünü gösteriyor. 

Malatya 2012 Köy Atıksu Envanteri’nde ‘Kanalizasyon sistemi kullanan köyler’ başlığı altında gösterilen çok sayıda köy ve köy bağlısı yerleşim birimindeki atık suların arıtılmadan akarsu, baraj ve araziye deşarj edildiği belirtildi. Envantere göre, Malatya’da 2012 yılı sonu itibariyle yaklaşık 16 bin kişinin yaşadığı 52 köy ve köy bağlısı yerleşim birimindeki atık sular akarsular, barajlar ve araziye deşarj ediliyor. 

İl Genel Meclisi köye hizmeti unuttu, film festivaline 200 bin TL aktardı

Temel altyapı hizmetleri bakımından son derece kötü durumda olan Malatya’nın köyleri için merkezi yönetimden ve köy bazlı projelerden önemli meblağlarda para aktarılıyor. İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi’nin hizmet üretme yeteneğini sorgulamak ve aksaklıkları giderecek kararlar almak yerine son günlerini Malatya Film Festivali’ne 200 bin TL ek destek sağlamakla geçirdi. 

Kırsal kesimdeki altyapı hizmetlerine Devlet Planlama Teşkilatı’nın 5 yıllık kalkınma programlarında ‘Kırsal Kesimde İçmesuyu, Kanalizasyon, Arıtma Sistemleri ve Katı Atık Denetimi’ başlığı altında özel bir önem verilmesine ve 5 yıllık planlamalar yapılmasına karşın Malatya’da 2012 yılı sonu itibariyle halen 276 köy ve 1321 köy bağlısı yerleşim birimindeki evlerde ‘bireysel fosseptik’ bile bulunmaması ‘Peki merkezi bütçeden ayrılan hatırı sayılır meblağlar, KÖYDES gibi projelerden gelen paralar ve ayrıca Köye Hizmet Götürme Birlikleri’nin bütçeleri nereye harcandı?” sorusunu gündeme getirdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız